Miód Manuka jest jednym z najgorętszych produktów w wielu sklepach ze zdrową żywnością w całym kraju. Ten specjalny rodzaj miodu zawiera właściwości, które wspomagają naturalny proces gojenia, jak również pomagają w leczeniu suchej i łuszczącej się skóry, wspomagają ruchomość stawów, naturalne gojenie się ran i obronę immunologiczną. W ostatnich latach wiele sławnych osób używa miodu Manuka, ale nie jest to nowy produkt.
Aktywny Miód Manuka jest znany z właściwości antybakteryjnych i był używany przez rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii od wielu lat. Produkowany w Nowej Zelandii przez pszczoły, które zapylają rodzimy krzew manuka, miód manuka był używany od czasów starożytnych do leczenia wielu schorzeń. Konwencjonalny miód ma właściwości przeciwzapalne, które mogą szybko zmniejszyć ból, chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez bakterie, a także może stymulować produkcję specjalnych komórek, które mogą naprawić tkankę uszkodzoną przez infekcję. Miód Manuka może robić to wszystko i o wiele więcej.
To, co czyni miód Manuka tak wyjątkowym, to fakt, że zawiera on dodatkowe składniki antybakteryjne, w tym methylglyoxal (MG). MG jest związkiem występującym w większości rodzajów miodu, ale zazwyczaj tylko w niewielkich ilościach. Miód manuka zawiera dużo MG ze względu na bardzo wysokie stężenie w nektarze kwiatów manuka. Uważa się, że to właśnie MG nadaje miodowi manuka część jego właściwości antybakteryjnych. Im wyższe stężenie MG, tym silniejsze działanie antybiotyczne.
Miód manuka jest stosowany w wielu produktach, takich jak mydła, pastylki, balsamy do ust i wiele innych. Miód Manuka jest doskonałym produktem do leczenia drobnych ran i oparzeń, może być również pomocny w leczeniu wielu schorzeń, takich jak obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu, leczenie cukrzycy, zmniejszanie ogólnoustrojowych stanów zapalnych, leczenie problemów żołądkowo-jelitowych oraz leczenie infekcji oczu, uszu i zatok.