Od czasów starożytnych głóg był zbierany do celów leczniczych. Jest równie przydatny dla kobiet i mężczyzn wszystkich pokoleń. Korzystne właściwości krzewu są rozległe, ale istnieją również poważne przeciwwskazania, które należy wziąć pod uwagę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak kompetentnie stosować jagody głogu na różne dolegliwości.
Głóg w medycynie oficjalnej
Ze starożytnych traktatów wiemy, że oficjalna medycyna uznała lecznicze właściwości tej rośliny już w XVI wieku. Stopniowo badano jego strukturę i właściwości, wciąż odkrywano nowe zastosowania. Początkowo przepisywano ją tylko na problemy trawienne, a później na oczyszczanie krwi. W XX wieku krzew ten stał się niemal głównym panaceum w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Preparat stymuluje skurcz mięśnia sercowego, ale również zmniejsza jego pobudliwość. Koncentraty organiczne likwidują bóle w okolicy serca. Lekarze przepisują jagody głogu na inne dolegliwości.
Zbierać można prawie wszystkie części krzewu: kwiaty, pestki, owoce, a nawet pędy. Wiele gatunków głogu jest cennych. Wszystkie jego działania lecznicze i przeciwwskazania są podane na ulotce lub opakowaniu. W aptekach można znaleźć głóg w różnych postaciach - tabletek, syropów, kapsułek, proszków. Każdy klient może znaleźć odpowiednią dla siebie opcję.
W medycynie ludowej lub jako suplement diety
Popularnie krzew ten nazywany jest jagodą sercowatą. Jako suplementy diety popularny jest znany produkt firmy Evalar o nazwie "Hawthorn Forte". Jest przepisywany w celu ustabilizowania rytmu serca, jak również w czasie stresu i przeciążenia. Popytem cieszą się różnego rodzaju nalewki, syropy i krople z głogu. Zielarze zalecają jego stosowanie w przypadku obrzęków serca, reumatyzmu i epilepsji.
Skład głogu
Owoce głogu mają unikalny skład i zawierają wiele korzyści zdrowotnych:
Glikozydy działają pobudzająco na czynność serca.
Kwas olenolowy ma działanie przeciwbakteryjne, tonizujące, przeciwzapalne.
Szczególne miejsce na liście dobroczynnych substancji zajmuje kwas ursolowy. Zapobiega zanikowi mięśni, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także regeneruje komórki skóry.
Flawodinoidy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zmniejszają ich kruchość.
Kwasy oksyacynamonowe mają silne działanie przeciwbakteryjne i żółciopędne.
Owoce mają mało kalorii. Ich wartość lecznicza jest uzależniona od odmiany rośliny. Im jaśniejszy kolor jagód, tym więcej witaminy A zawierają. Zawierają również następujące składniki: fruktozę, garbniki, pektyny i inne pierwiastki śladowe.
Korzyści płynące z głogu
Jagody głogu, jak również liście i łodygi, są wykorzystywane w wielu zastosowaniach medycznych. Jest to możliwe dzięki obecności cennych substancji. Przyjrzyjmy się bardziej szczegółowo jego wpływowi na poszczególne układy organizmu.
W przypadku stawów
Lek jest przydatny w leczeniu i zapobieganiu zapalenia stawów i podagry. Jest w stanie zatrzymać białko i kolagen w organizmie człowieka, które chronią stawy przed uszkodzeniem. Spożywanie głogu pozwala człowiekowi doświadczyć łatwości i radości z ruchu.
Na serce i naczynia krwionośne
Z preparatów najbardziej korzysta serce i naczynia krwionośne.
Dzięki obecności antyoksydantów roślina poprawia krążenie krwi i oczyszcza ściany naczyń krwionośnych oraz reguluje rytm serca. Jagody są stosowane w leczeniu i zapobieganiu niewydolności serca, arytmii i zawału serca. Cechą szczególną jest to, że jest przydatny zarówno przy niskim, jak i wysokim ciśnieniu krwi. Ból w mostku jest często mylony z zawałem serca. Może być jednak spowodowana dusznicą bolesną. Głóg pomaga znacznie zmniejszyć ból i zapobiega wtórnym skurczom.
Na nerwy
Jagody głogu są naturalnym środkiem uspokajającym. Wpływają one pozytywnie na wszystkie części układu nerwowego, eliminując stany lękowe. Pomaga przy przemęczeniu, miażdżycy, bezsenności i zaburzeniach emocjonalnych. Jest on przepisywany w leczeniu napadów padaczkowych i różnych form zaburzeń nerwicowych.
Na przewód pokarmowy
Głóg usprawnia proces trawienia, likwiduje zaparcia i skurcze, zwalcza szkodliwe infekcje i drobnoustroje, aktywizuje działanie żółciopędne. Skuteczne lekarstwo można przygotować dość szybko, rozcieńczając jedną łyżkę stołową proszku w szklance wrzącej wody. Powstały w ten sposób napój jest zaparzany przez około godzinę.
Na nerki i pęcherz moczowy
Środek pomaga organizmowi pozbyć się nadmiaru płynów, poprawia pracę nerek i zwiększa stężenie soli w moczu, a także korzystnie wpływa na pęcherz moczowy.
Dla skóry
Hawthorn znalazł swoją niszę w kosmetologii. Nadaje się do pielęgnacji różnych typów skóry. Do tonizowania skóry stosuje się go w kąpielach. Maseczka pomaga wyeliminować trądzik, trądzik, łagodzi opuchnięte powieki i usuwa tłusty połysk w strefie T. Dodaje się go do kremów do twarzy o działaniu odmładzającym. Stabilizuje równowagę wodno-tłuszczową, odświeża skórę twarzy i poprawia jej koloryt. Maści na bazie tej rośliny są skuteczne w leczeniu ran i oparzeń.
Dla odporności
Głóg jest stosowany jako ogólny środek tonizujący i immunostymulujący, aby przywrócić organizm do zdrowia po ciężkich chorobach i infekcjach. Witamina C zwiększa aktywność białych krwinek i poprawia obronę organizmu przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi.
Zalecane dla dzieci
Specjaliści odradzają stosowanie głogu u dzieci (poniżej 12 roku życia). Wynika to z jego właściwości i zdolności do obniżania ciśnienia krwi. Ważne jest, aby zrozumieć, że w tym okresie nie ma jeszcze żadnych nieprawidłowości w organizmie, które medycyna jest w stanie skorygować. Czasami napój na bazie wody jest przepisywany w leczeniu stanów nerwicowych i jako środek uspokajający na dobranoc. Po ukończeniu 12 roku życia lek może być przepisywany w celach profilaktycznych. Jednorazowe zastosowanie jagód lub herbaty z pewnością nie zaszkodzi.
Receptury terapeutyczne
Głóg jest wyjątkowym składnikiem do przygotowania mikstur leczniczych. Są one odpowiednie zarówno dla mężczyzn jak i kobiet, ale sposób stosowania i dawkowanie zależy od organizmu i powodów wyboru tego konkretnego zioła.
Sok
Sok przygotowywany jest z czystych, wyselekcjonowanych owoców. Sieka się je w maszynce do mięsa i wkłada do szybkowaru na 50 minut. Wyciśnięty sok jest następnie przelewany do pojemnika, odcedzany i pakowany na zimę. Może być również spożywany na świeżo. Jeśli nie ma szybkowaru, można zastosować inną metodę gotowania. Pół kilograma jagód rozgniatamy, wyciskamy praską, dodajemy szklankę przegotowanej wody i gotujemy na wolnym ogniu. Sok jest następnie schładzany i przecedzany. Sok ma specyficzny gorzki smak, dlatego nie każdy może go pić w czystej postaci. Miód dodaje się do soku, aby go osłodzić. Najlepiej przechowywać go w lodówce.
Herbata lub napar
Głóg jest również stosowany do przyrządzania herbaty lub naparu. Napój ten ma specyficzny smak i zapach. Okresowe stosowanie takiej herbaty normalizuje pracę mięśnia sercowego, pomaga przy nadciśnieniu. Dla tych przypadków będzie odpowiedni zwykły czajniczek lub termos. Głóg jest dobrym dodatkiem do zwykłej czarnej lub zielonej herbaty, lub innych ziół. Dobre połączenie odnotowuje się z owocami dzikiej róży. W czystej postaci jest rzadko pijany. Można również dodać miód lub cytrynę. Świeżo zerwane owoce można również zaparzać. Aby zachować wszystkie przydatne substancje, lepiej jest kupić termos. Najpierw opłucz pojemnik wrzącą wodą, następnie włóż jagody, trzymaj otwarty przez kilka minut, a następnie zamknij i nalegaj kolejne 3 godziny.
Nalewka z wódką lub alkoholem
Nalewkę z głogu można znaleźć we wszystkich aptekach. Sporządza się go z 70% alkoholu i jagód głogu. W domu nalewka ta jest robiona ręcznie.
Potrzebujesz 150 gramów suszonych owoców, które są mielone za pomocą młynka do kawy lub innego improwizowanego mechanizmu. Następnie zmieloną substancję przesypuje się do szklanego słoja i zalewa pięcioma kieliszkami wódki lub bimbru. Pojemnik powinien być zamknięty i przechowywany w ciemnym pomieszczeniu. Nalewka z głogu będzie gotowa za dwadzieścia dni. Co 2-3 dni mieszanka jest wstrząsana. Kiedy będzie gotowy, odcedź płyn. Okres trwałości produktu wynosi około czterech lat. Nalewkę należy przechowywać w chłodnym miejscu i chronić przed światłem słonecznym. Stosować preparat w ilości 20 kropli trzy razy dziennie na kilka minut przed głównym posiłkiem.
Zbiórka na zapalenie gruczołu krokowego
Głóg jest często przepisywany mężczyznom. Działa przeciwzapalnie przy zapaleniu prostaty i innych schorzeniach. Produkt poprawia przepływ krwi do narządów płciowych. Do przygotowania ekstraktu potrzebna jest określona ilość surowców: 10 części owoców dzikiej róży, 5 części trawy pszenicznej i 4 części kwiatów rumianku. Można dodać liście borówki brusznicy, brzozy i korzenia mniszka lekarskiego oraz 2 części koniczyny i perzu. Składniki powinny być rozdrobnione. Dwie łyżki stołowe należy zalać 500 gramami wrzącej wody i zaparzać przez osiem godzin. Napój może być przyjmowany codziennie do 8 razy w miesiącu.
Zagrożenia i przeciwwskazania do stosowania głogu
Pomimo tego, że krzewy radzą sobie z wieloma dolegliwościami, istnieją pewne indywidualne cechy ich zastosowania. Ciężarne dziewczęta zdecydowanie powinny zapytać swojego lekarza o radę. Jeśli nie ma przeciwwskazań, głóg można stosować w postaci wodnych odwarach i nalewkach. Jednak w pierwszych trzech miesiącach ciąży, jak również w okresie laktacji z leku jest nadal lepiej odmówić. Skutki działania substancji na dziecko mogą być nieprzewidywalne. W celu wzmocnienia organizmu kobieta może pić kompot z suszonych owoców z dodatkiem jagód. Dozwolona ilość to do 10 sztuk na trzy litry wody.
Zabronione jest również picie przez dzieci poniżej 12 roku życia, w przypadku chorób nerek, po udarze mózgu oraz w przypadku indywidualnej nietolerancji na lek. Jego prawidłowe stosowanie i dokładne dawkowanie są niezbędne. Rozważmy specyfikę administracji:
Spożycie w dużych ilościach prowadzi do łagodnych form zatrucia.
Zaleca się przyjmowanie preparatu kilka godzin po posiłku. Leczenie na pusty żołądek powoduje wymioty. Ten punkt jest jednak indywidualny.
Długotrwałe spożycie nie jest zalecane, ponieważ może powodować uzależnienie i szereg związanych z nim zaburzeń pracy serca.
Nie zaleca się picia chłodnej wody po spożyciu świeżego głogu. Mogą wystąpić reakcje bólowe i skurczowe.
Osoby z nadciśnieniem powinny zażywać wyciąg z kwiatów, aby uzyskać lepsze wyniki.
Nie stosować razem z lekami nasercowymi.
Niedojrzałe jagody mogą powodować zatrucie.
Zwiększenie dawki powoduje osłabienie, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, mogą wystąpić reakcje alergiczne i świąd.
Jak przechowywać głóg
Owoce dojrzewają pod koniec lata lub wczesną jesienią. Wtedy też rozpoczyna się sezon zbiorów i żniw. Można ją przechowywać zarówno suszoną, jak i mrożoną. Przed osuszeniem dobrze opłucz jagody czystą bieżącą wodą, a następnie wybierz je i rozłóż w równej warstwie na tacy. Następnie suszy się je w specjalnej suszarce lub piecu w temperaturze nie przekraczającej 70 stopni. Suszony produkt jest rozprowadzany w workach i może być przechowywany do 2 lat. Roślinę stosuje się zarówno suszoną, jak i w postaci nalewek, odwarów i herbat. Odpowiednio zamrożona roślina nie traci swoich właściwości leczniczych. Można go przechowywać w lodówce w temperaturze około 4 stopni Celsjusza przez pół roku.
Ze względu na swój unikalny skład, głóg jest stosowany zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i w lecznictwie ludowym. Owoce głogu są dobrze zbadane i przydatne dla każdego, ale należy również pamiętać o środkach ostrożności, aby uzyskać pożądane rezultaty.