Z jednej strony, sól smakuje lepiej w prawie każdej potrawie. Z drugiej strony, zatrzymuje płyny w organizmie, sprzyja obrzękom, podnosi ciśnienie krwi i powoduje uszkodzenia układu kostnego. Która sól czyni nas gorszymi, a która lepszymi? Czym różni się czarna sól kostromska od czarnej soli indyjskiej? A dlaczego sól himalajska jest różowa? W tym poście powiemy Ci, jak wykorzystać sól na swoją korzyść.
NaCl
Sól wzbogaca smak wszystkich innych produktów spożywczych i jest ceniona za zdolność do dłuższego przechowywania żywności. Jednak sól kuchenna, która jest najczęściej używana przez producentów, jest jednym z najbardziej przetworzonych produktów. Produkt naturalny jest najpierw oczyszczany chemicznie, podczas którego traci około 60 ważnych minerałów, jest wybielany i poddawany działaniu środków przeciwzbrylających. Pozostaje chlorek sodu, który dodaje słonego smaku, ale nie przynosi żadnych korzyści dla naszego organizmu. Sól jodowana poddawana jest jeszcze bardziej agresywnej obróbce.
Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia i zrekompensować brak smaku, producenci dodają obfite porcje soli kuchennej do żywności przetworzonej, konserw, serów i sosów. Zbyt duża ilość soli kuchennej w diecie może powodować wysokie ciśnienie krwi, zatrzymywanie płynów, rozwój osteoporozy, problemy z sercem, problemy z nerkami oraz może mieć negatywny wpływ na naszą skórę i wzrok.
Sól + Ajurweda
Według Ajurwedy, umiarkowana ilość soli pobudza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. To właśnie od słonego smaku zaleca się rozpocząć spożywanie. Z drugiej strony, sól zwiększa pragnienie, pobudza głód, a zbyt duża ilość soli zatrzymuje płyny w organizmie i sprzyja gromadzeniu się toksyn zamiast ich eliminacji. Według Ajurwedy, sól zwiększa Capha i Pitta, ale zmniejsza Vata.
"Szczególnie szkodliwe są różne kiszone i fermentowane pokarmy, które są tak popularne w kuchni rosyjskiej. Takie pokarmy mają różne smaki - kwaśno-słony, kwaśno-słodki, cierpki. Takie połączenia są jedną z przyczyn pojawienia się problemów zdrowotnych, szczególnie ciśnienia krwi i problemów naczyniowych. Dla tych, którzy już są chorzy, spożywanie zbyt dużej ilości soli jest bardzo niebezpieczne" - mówi Anuraj Rajendran, lekarz medycyny ajurwedyjskiej.
Sól biała vs. Sól czarna
Tak jak kiedyś ceniono białą rafinowaną mąkę, a teraz odwrotnie - mąkę pełnoziarnistą, tak samo jest z solą - im mniej etapów rafinacji przeszła, tym lepiej. Minimalnie rafinowana sól kamienna i sól morska są najlepszą alternatywą dla soli kuchennej. Jednak nawet w przypadku najlepszej soli należy zachować umiar w jej spożywaniu. Spośród wielu odmian soli lubię używać różowej soli himalajskiej, czarnej soli z Kostromy i czarnej soli indyjskiej.
Czarna sól kamienna (kala namak)
Jest to naturalna sól surowa wydobywana w Himalajach Indyjskich, w złożach, w których sól zawiera substancje zawierające siarkowodór, dlatego sól ta ma specyficzny, jajeczny zapach. Chociaż nazywany jest czarnym, ma czerwono-brązowy kolor ze względu na zawartość żelaza i innych minerałów. Czarna sól zawiera również potas, wapń, cynk i miedź. Czarna sól pobudza trawienie, nie zwiększa zawartości sodu we krwi, a spożywana w rozsądnych ilościach nie zatrzymuje płynów w organizmie. Według Ajurwedy, czarna sól równoważy Capha i Pitta oraz pomaga na bóle głowy.
Różowa sól himalajska
Różowa sól powstała w Himalajach około 250 milionów lat temu. Różowy kolor soli sugeruje obecność minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak miedź, potas, magnez, żelazo, tlenki żelaza, żelazo brunatne, magnetyt i hematyt. W sumie różowa sól zawiera około 84 pierwiastków. Duże kryształy mają kolor od czerwonego do jasnoróżowego, ale po zmieleniu sól wygląda jak biała z małymi różowymi plamkami. Sól różowa nie ma żadnego specyficznego smaku ani aromatu, dlatego może całkowicie zastąpić sól kuchenną w diecie.
Czarna sól kostromska
Sól czarna lub czwartkowa jest produkowana w Kostromie na bazie mąki żytniej według starożytnej technologii. Dzięki mące żytniej i dalszemu prażeniu i zolowaniu, sól jest wzbogacona o wapń, potas i inne minerały, pojawia się w niej ilość szkodliwych zanieczyszczeń i węgla. Czarna sól nie zatrzymuje płynów w organizmie, a dzięki zawartości węgla ma również właściwości oczyszczające. Czarna sól jest pięknym przyjacielem sałatek i dań towarzyszących, a także świetnym dodatkiem do już ugotowanych potraw.
Jak nie przesolić?
Uwielbiam słony smak i nie stosuję diety bezsolnej, ale wiem, że nawet z najlepszą solą można przesadzić. Prawie zawsze dodaję sól himalajską lub czarną do gotowanych dań, ale do zup i dań towarzyszących dodaję ją na końcu. Sól wydobywa smak nie tylko w daniach głównych i zupach, ale także w potrawach słodkich, dlatego do naszych deserów i mleka migdałowego 365 detox dodajemy odrobinę soli himalajskiej. W lecie, kiedy zielenina i warzywa mają wystarczająco dużo minerałów i bogaty smak, sałatka warzywna może nie być w ogóle solona, ale można dodać łyżkę aromatycznej oliwy z oliwek i kilka kropel soku z cytryny. Na jeden do trzech dni przed ważnymi wydarzeniami można wyeliminować sól z diety w celu usunięcia nadmiaru płynów z organizmu, a po ważnym wydarzeniu można powrócić do umiarkowanego i smacznego słonego smaku.
Uroda i zdrowieOdżywianie