Herbata ta jest znana wielu osobom: ma wyraźnie kwaskowaty smak i charakterystyczny jaskrawoczerwony kolor. Wytwarza się go z płatków róży sudańskiej lub hibiskusa. To cudowne zioło przybyło do nas z Indii. Jednak w krajach arabskich jest czczona jako panaceum na niemal wszystkie dolegliwości.
Korzyści płynące z picia czerwonej herbaty
Korzyści i szkody wynikające z picia czerwonej herbaty wynikają z jej unikalnego składu. Zawiera wiele zdrowych minerałów, które mają korzystny wpływ na organizm. Kwiaty hibiskusa od dawna znane są ze swoich właściwości leczniczych. Wśród nich:
Zawarte w jego składzie kwasy organiczne mają działanie gaszące pragnienie.
Kwasy organiczne mają działanie gaszące pragnienie.
Poprawia metabolizm.
Utrata wagi.
Przy regularnym stosowaniu ma łagodne działanie przeczyszczające. Oczyszcza również ściany jelit.
Czerwona herbata może usunąć toksyny i detoksykacji z organizmu.
Ma działanie antybakteryjne.
Chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry.
Optymalizuje ciśnienie krwi: zimny napój ma za zadanie obniżyć ciśnienie krwi, a gorący przeciwnie, podnieść je.
Herbata ta jest szeroko stosowana w domowej terapii upiększającej: w tym celu napój wlewa się do foremek na lód i umieszcza w zamrażarce. Powstały w ten sposób lód można zetrzeć na twarz, aby ją stonizować i odświeżyć.
Karkade można dodawać jako przyprawę do sałatek, ryb i dań mięsnych. Robi się z niego również smaczną konfiturę.
Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Wzmacnia cały organizm dzięki optymalnej kombinacji witamin i mikroelementów.
Wspomaga organizm w przypadku nadmiernego spożycia napojów alkoholowych. Zaleca się wypicie szklanki herbaty z kartade po sytym posiłku. Pozwoli Ci to zapomnieć o nieprzyjemnym syndromie kaca.
Herbata ma szczególną wartość dla mężczyzn, dobrze wpływa na potencję i układ moczowo-płciowy. Powszechnie uważa się również, że produkt ten jest naturalnym afrodyzjakiem, ale nie ma naukowego potwierdzenia tego faktu.
Dla tych, którzy są stale zajęci w pracy, napój może pomóc utrzymać wydajność dłużej niż zwykle, chroniąc ich przed przepracowaniem i stresem.
Jest również korzystny dla osób uprawiających sport: poprawia wydolność sportową i wytrzymałość.
Przeciwwskazania
Pomimo bogactwa pomocnych składników, nie należy nadużywać herbaty i przyjmować jej bez uprzedniego przeczytania instrukcji.
To właśnie ten wyraźnie kwaśny smak jest źródłem niektórych nieprzyjemnych skutków ubocznych:
Uszkodzenie szkliwa zębów. Dlatego należy ograniczyć spożycie herbaty do trzech filiżanek dziennie.
Zwiększone obciążenie mięśnia sercowego. Napój ten jest zalecany dla pacjentów z problemami sercowymi. Nie należy go jednak pić, gdy serce pracuje szybciej niż zwykle (po długim wysiłku fizycznym, podczas ćwiczeń, po kawie itp.) Ponadto obniża ciśnienie krwi, więc nie jest zalecany dla osób cierpiących na niedociśnienie.
Jeśli masz reakcję alergiczną na niektóre pokarmy (zwłaszcza owoce cytrusowe), kartade nie jest zalecane dla Ciebie, lub rozpocząć przyjmowanie go z ostrożnością.
Istnieje również szereg ograniczeń, w tym wszystkie choroby żołądka (zapalenie żołądka, itp.), wrzody jelit i nadkwaśność żołądka.
Należy pamiętać, że pomimo wszystkich swoich korzyści zdrowotnych, napój ten nie jest całkowicie zdrowy. Nawet jeśli nie odczuwasz żadnych skutków ubocznych, pij ją w rozsądnych ilościach.
Jak prawidłowo warzyć Carcade
Patrząc w przyszłość, można ją zaparzyć z cukrem lub bez. Istnieją również metody parzenia na gorąco i na zimno. Cukier może być dodawany na początku lub na końcu procesu warzenia piwa. Do herbaty można dodać różne przyprawy, można ją zagotować lub podgrzać w kąpieli wodnej, można ją również zaparzyć cytryną.
Oto kilka popularnych przepisów na parzoną herbatę z twarogiem.
Metoda egipska
Ten przepis można uznać za najszlachetniejszy ze wszystkich. Aby go zrobić, potrzebujesz:
Spożywać 10 g herbaty.
Jedna szklanka czystej wody.
Cukier do smaku.
Najpierw namoczyć surowiec w wodzie i pozostawić na 2 godziny. Następnie postaw wszystko na ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie zdejmij herbatę z ognia i usuń płatki. Nie można ich wyrzucić, ale zjeść, bo są skarbnicą witamin i innych składników odżywczych (można to zrobić od razu, albo dodać do zupy czy sałatki).
Cukier dodaje się do smaku. Można ją pić na gorąco lub schłodzoną.
Czerwona herbata mrożona
Orzeźwiający napój, który idealnie nadaje się do gaszenia pragnienia w letnie upały. Można ją przygotować na dwa sposoby:
Na pierwszym z nich kakadu jest warzona w tradycyjny sposób, a następnie schładzana.
W drugim przypadku, płatki zalewa się wodą o temperaturze pokojowej i zaparza przez osiem godzin. Następnie można ją dosłodzić cukrem.
Szybki i łatwy sposób
Stosować dwie łyżki stołowe herbaty na szklankę wody.
Surowiec zalać wrzącą wodą i zaparzać przez pięć minut. Pod koniec warzenia dodaje się cukier.
Aby uzyskać bogatszy smak, czas parzenia wydłuża się do 10 minut. W procesie tym można wycisnąć sok z płatków, zwiększając stężenie składników odżywczych w napoju.
Parzenie bezpośrednio w kubku
Weź 1-2 łyżki stołowe surowca. Następnie zalej ją świeżo zagotowaną wodą, przykryj i pozostaw na 15 minut do zaparzenia.
Jeśli zdecydujesz się delektować tym napojem w upalny dzień, zaparz sobie torebkę parującej herbaty z hibiskusa. W tym celu należy zalać woreczek wrzącą wodą, a następnie przykryć filiżankę spodkiem na około dziesięć minut. Do napoju polecane są naczynia ceramiczne i porcelanowe.
Kiedy jesteś w domu, możesz użyć dowolnego przepisu, który możesz znaleźć w Internecie. Co najważniejsze, nie używaj metalowych naczyń do parzenia i serwowania: zepsują one smak napoju.
Jak podawać herbatę
Przed podaniem na stół należy położyć cukier i plasterki cytryny.
Jeśli zaprosiłeś gości do wspólnego picia aromatycznego napoju, możesz powiedzieć kilka słów o zaletach napoju oraz o starym zwyczaju wypijania szklanki herbaty i wznoszenia toastu przed podaniem.
Możesz dodać odrobinę wyrafinowania do swojego posiłku poprzez dodanie mięty lub posiekanego imbiru.
Mrożoną herbatę z twarogiem można pić przez słomkę.
I pamiętaj, picie karkady to bardzo szlachetna czynność, która kiedyś była dostępna tylko dla faraonów w Egipcie i innych królewskich rodzin. Postaraj się więc stworzyć odpowiednią atmosferę, aby było jeszcze weselej!