Czy uwielbiasz piec, ale chciałbyś znaleźć lepsze, zdrowsze alternatywne składniki do swoich wypieków? Zmiana jednego głównego składnika może zrobić wielką różnicę: mąki.
Używanie naturalnej mąki może sprawić, że Twoje wypieki będą zdrowsze, smaczniejsze, a nawet przyniosą korzyści zdrowotne. Dziś skupimy się na 4 zdrowych rodzajach mąki do wypieków: kokosowej, z brązowego ryżu, z tapioki i migdałowej.
1. Mąka kokosowa
Miękka, nie oparta na ziarnach mąka produkowana z suszonego mięsa kokosowego, mąka kokosowa jest naturalnym produktem ubocznym produkcji mleka kokosowego. Ten miękki, drobny proszek nadaje się do pieczenia i jest popularny wśród tych, którzy przestrzegają diet ograniczających ziarno, takich jak diety paleo. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest bogata w białko, błonnik i tłuszcz, co czyni ją wyjątkowo sycącą. Świetne źródło manganu, zawiera również kwas laurynowy, tłuszcz nasycony znany z tego, że wspiera układ odpornościowy, tarczycę i promuje dobre zdrowie skóry.
2. Mąka z brązowego ryżu
Brązowy ryż mąka ma silniejszy, orzechowy smak niż konwencjonalne mąki pszennej i jest doskonałym wyborem dla muffinów i ciasteczek. Ta mąka może być bezglutenowa i ma tendencję do zachowywania się inaczej niż konwencjonalna mąka pszenna podczas pieczenia i może sprawić, że Twoje wypieki będą trochę kruche, ale również bogatsze w błonnik.
3. Mąka z tapioki
Mąka z tapioki pochodzi z rośliny cassava i jest bezglutenową skrobią, która może pomóc poprawić nie tylko smak, ale także teksturę bezglutenowych wypieków. Mąka z tapioki może pomóc budować strukturę do towarów bezglutenowych, dzięki czemu są one chewy i bardziej jak tradycyjne receptury.
4. Mąka migdałowa
Mąka migdałowa jest pełna białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Idealna do naleśników, muffinów, chleba i ciasteczek brownies, ten miękki, delikatny miękisz jest w rzeczywistości mąką używaną w wielu tradycyjnych wypiekach. Podobnie jak tapioka, mąka migdałowa jest często używana ze względu na teksturę, którą wnosi do wypieków.