Z jednej strony należy pozwolić trawieniu odpocząć i nie jest wskazane obciążanie żołądka coraz większą ilością zadań związanych z przetwarzaniem pokarmu bez przerwy. Z drugiej strony, brak przekąsek w ciągu dnia może prowadzić do przejadania się, kiedy po pół dnia bycia głodnym w końcu sięgamy do lodówki i niszczymy jej zawartość. Jedzenie ściśle dwóch lub trzech posiłków dziennie, czy też jedzenie małych porcji i podjadanie w ciągu dnia - wybór zależy od naszych przyzwyczajeń, od tego, z czego składa się nasza dieta, a także od aktywności fizycznej i stanu emocjonalnego. W każdym razie, jeśli już przekąszamy, to powinniśmy robić to świadomie, a nie pod hipnotycznym wpływem widzianej eklerki. Odpowiednie przekąski mogą Cię rozweselić, dodać witamin i dodać Ci energii do robienia nowych rzeczy, kiedy nie masz czasu na rozproszenie się przy właściwym posiłku.
Autor: Olya Malysheva
Idealna przekąska
Świeże warzywa pasują do wszystkich kategorii żywności, więc można je podjadać po każdym obiedzie czy kolacji. Są one lekkostrawne i nie wymagają od Ciebie dużego wysiłku przy trawieniu. Posiekaj ogórki i czerwoną paprykę, obierz świeżą słodką marchewkę lub rzepę, umyj pomidorki koktajlowe i świeże rzodkiewki - w kilka minut masz idealną chrupiącą przekąskę.
Owoce tak, ale nie zawsze
Świeże owoce i jagody to również świetna opcja na przekąskę, ale tylko wtedy, gdy od ostatniego posiłku minęły 3-4 godziny (i nie był to siedmiodaniowy bankiet). Owoce zjedzone przed opuszczeniem żołądka przez obiad lub kolację powodują procesy fermentacyjne, co nie jest korzystne dla trawienia. Mięso jest dłużej trawione, dlatego po daniu mięsnym lepiej nie jeść owoców tego dnia. Przeciwnie, owoce są szybko trawione i w ciągu 20-40 minut po owocowej przekąsce można przejść do obiadu lub kolacji. Te same zasady odnoszą się do smoothie, w których znajdują się owoce.
Kiedy przekąski zaprzyjaźniają się z obiadem
Jeśli chcesz przekąsić coś bardziej treściwego niż warzywa, wybieraj przekąski z tej samej kategorii co obiad lub kolacja. Na przykład, jeśli planujesz zjeść rybę na kolację, dobrym pomysłem jest przekąska z koziego sera i warzyw przed kolacją. Jeśli na kolację zjesz kaszę gryczaną, quinoa lub ziemniaki, coś z kategorii skrobi - np. chleb gryczany lub razowy - sprawdzi się jako przekąska przed kolacją, jako dodatek do warzyw. Awokado, które dobrze komponuje się z płatkami śniadaniowymi, sprawdzi się również w tej drugiej opcji.
Gotowane warzywa są również dobre dla sytości i, jeśli nie są to chipsy, świetnie nadają się na przekąskę. Duszone, pieczone lub gotowane na parze - te warzywa, które przygotujesz na obiad, możesz mieć w zapasie i wykorzystać jako przekąskę następnego dnia.
Orzechy + suszone owoce
Jako przekąska, ta opcja sprawdza się najlepiej pomiędzy obiadem a kolacją. Na przykład, jeśli jesz obiad o 13:00 i kolację o 19:00, możesz zjeść przekąskę o 16:00 składającą się z orzechów lub nasion i suszonych owoców. Staraj się wybierać nie smażone orzechy i pestki słonecznika, a suszone owoce naturalne, bez dodatku cukru i barwników.
Jedną z najprostszych i najbardziej deserowych opcji są daktyle z dodatkiem migdałów, pekanów, orzechów włoskich lub brazylijskich. Można też zrobić orzechowe cukierki na bazie migdałów i suszonych moreli, wymieszać wiórki kokosowe z daktylami, dodać kakao lub cynamon. Orzechowe cukierki mogą być przechowywane w lodówce przez dłuższy czas i można je łatwo przenieść z domu do biura.
Dwie opcje dla tych słodyczy:
Kuleczki kokosowe z suszonymi morelami
Kulki migdałowo-daktylowe
Ważne jest, aby nie dać się ponieść temu rodzajowi przekąski, ponieważ orzechy są nadal dość ciężkie, a suszone owoce zawierają dużo cukru. Jeśli wiesz, że masz problem z powstrzymaniem się od jedzenia, nie stawiaj na biurku całej sałatki z mieszanki orzechów i suszonych owoców. Jedna garść to ilość, którą powinieneś się cieszyć i do której powinieneś się ograniczyć w ciągu dnia. Lżejszą opcją byłoby mleko orzechowe zmieszane z miodem i kakao lub cynamonem, wanilią i daktylami. Można je również przygotować wcześniej - przechowuje się w lodówce przez około pięć dni.
Kilka dodatkowych opcji na moje ulubione przekąski:
Herbata ziołowa z miodem
Jogurt z mleka koziego
Awokado przekrojone na pół i skropione sokiem z cytryny lub posypane solą i pieprzem. Uwielbiam to!
Kawałek gorzkiej czekolady
Zawijane plasterki warzyw w arkuszach nori z delikatnym kozim serem lub awokado i musztardą
Zielone smoothie:
- 1 obrany ogórek
- 2 garście świeżego szpinaku
- sok z limonki
- szklanka wody
- Można dodać miód lub banana.
Zmiksuj składniki w blenderze i gotowe!
Kolumna dla Yoga Journal.