Słowa "tłuszcze nasycone" mogą przerażać wiele osób ze względu na ich "złą reputację", ale czy wiesz, że nie wszystkie tłuszcze nasycone są dla ciebie szkodliwe?
W rzeczywistości, niektóre tłuszcze nasycone, takie jak te znajdujące się w oleju kokosowym, są dobre dla Twojego zdrowia! Może to być dla Ciebie zaskakujące, że naturalnie występujące tłuszcze nasycone w oleju kokosowym faktycznie mają korzyści zdrowotne, ale badania wykazały, że mogą one pomóc w promowaniu zdrowia serca i utraty wagi, wspierając układ odpornościowy, zwiększając metabolizm i utrzymując prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Około 50 procent zawartości tłuszczu w oleju kokosowym to rzadko spotykany w przyrodzie tłuszcz zwany kwasem laurynowym, który organizm przekształca w monolauryn, który ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwpierwotniakowe.
Z drugiej strony należy pamiętać, że to tłuszcze nienasycone są tymi, o których wiadomo, że powodują choroby serca, a nie naturalnie występujące w oleju kokosowym tłuszcze nasycone. Tłuszcze wielonienasycone w olejach roślinnych i nasionach sprzyjają tworzeniu się skrzepów krwi poprzez zwiększanie lepkości płytek krwi, w przeciwieństwie do tego olej kokosowy pomaga promować prawidłowe funkcjonowanie płytek krwi.
Do celów kulinarnych, olej kokosowy jest znacznie zdrowszym wyborem i powinien być używany zamiast masła, oliwy z oliwek, oleju roślinnego, margaryny lub jakiegokolwiek innego oleju. Czysty olej kokosowy z pierwszego tłoczenia zawiera 92% tłuszczów nasyconych i tylko 1% Omega-6, tłuszczu, którego Amerykanie mają zdecydowanie za dużo, a co najlepsze, nie zawiera żadnego cholesterolu.
Dodatkowo, wszystko z napisem "tłuszcze trans" powinny być te, których należy unikać przez cały czas, ponieważ te nienasycone tłuszcze są sztucznie manipulowane w tłuszcze nasycone i zostały powiązane z różnymi zagrożeniami dla zdrowia.