Dźwięk blendera miksującego smoothie jest stałym elementem w naszej kuchni już od pięciu lat. Z biegiem lat smoothies stały się dla mnie tak znane jak jajecznica, owsianka czy kanapka. Smoothies są zdrowe, proste i pyszne. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z blenderem, te proste wskazówki pomogą Ci przygotować idealne smoothie pod każdym względem.
Autor: Olya Malysheva
1. Nie dodawaj zbyt dużo wody, bo w przeciwnym razie zamiast gęstego smoothie otrzymasz breję. Aby smak i kolor smoothie był intensywny, konsystencja smoothie musi być dość gęsta.
2. jednolita tekstura jest kluczem do sukcesu. Aby smoothie smakowało naprawdę dobrze, trzeba mieć albo mocny blender, albo cierpliwość. W zielonym smoothie nie powinny pływać kawałki ziół, a namoczone daktyle lub morele należy zblendować z wodą do uzyskania kremowej konsystencji. Prawidłowe smoothies przypominają jogurty lub koktajle mleczne. Te złe przypominają sałatkę wymieszaną z wodą.
3. Nie mieszaj ciemnej zieleniny z jagodami. Jeśli chcesz umieścić zarówno truskawki i szpinak w smoothie, być przygotowany, że zamiast miłego smoothie będziesz skończyć z bagnistej papki. Przekonanie przyjaciół i rodziny do spróbowania twojej mikstury nie będzie łatwe. Tylko jagody z mocnym pigmentem - borówki, jeżyny, porzeczki - będą w stanie zamaskować zieleninę w jagodowych smoothies.
4. zimny, ale nie lodowaty. Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto lubi ciepłe smoothie - zimne smoothie zawsze smakuje lepiej. Jeśli Twój blender nieco podgrzeje zawartość podczas pracy, dodaj do smoothie wodę z lodówki, a nie o temperaturze pokojowej. Mrożone jagody również dodadzą ochłody. Lubię też wmieszać do smoothie mrożone banany (wcześniej oczyszczone, pokrojone i włożone do zamrażarki) - smoothie jest wtedy gęstsze, prawie jak miękkie lody.
✩ Profesjonalne blendery szybko mieszają zamrożone jagody i owoce z wodą, dzięki czemu końcowy napój nie jest zbyt zimny. Mniej wydajne blendery mieszają gorzej, a rezultatem może być lodowaty napój. Zbyt zimne jedzenie źle wpływa na trawienie, dlatego zawsze pozwól napojowi trochę się ogrzać lub jedz go łyżeczką i ogrzewaj w ustach, jak uczyli Cię rodzice w dzieciństwie.
5. Słodycz jest niezbędna dla każdego smoothie. Najbardziej uniwersalnym ze słodkich składników są banany. Dodają zarówno słodyczy, jak i kremowej konsystencji i świetnie komponują się z jagodami i ziołami. Awokado doda kremowej konsystencji, ale będziesz musiał dodać naturalny słodzik - miód, syrop topinamburowy lub syrop klonowy - dla słodyczy. Namoczone daktyle lub suszone morele można dodawać do koktajli czekoladowych z dodatkiem kakao dla uzyskania słodyczy. Do słodkich owoców można również zaliczyć gruszki i dojrzałe mango.
✩ Zawsze używam soku z cytryny lub limonki, aby smoothie nie było przesłodzone.
6. Zamiast mleka krowiego dodaj mleko orzechowe. Mieszanie mleka krowiego z owocami, jagodami lub ziołami daje nam kombinację, która jest dość ciężkostrawna i nie przyniesie organizmowi nic dobrego. Smak i konsystencję koktajlu mlecznego można uzyskać stosując mleko orzechowe, które o wiele lepiej komponuje się z owocami i ziołami. Każdy może sam zrobić mleko orzechowe - wystarczy blender i trochę nieugotowanych migdałów lub orzechów laskowych w kuchni. Kliknij tutaj, aby przeczytać osobny post o mlekach orzechowych.
7. Zatrzymaj się w czasie. Eksperymentowanie jest zabawne i ekscytujące, ale zbyt skomplikowane kombinacje nie zawsze prowadzą do sukcesu. Zasadą jest, że idealne smoothie zawiera nie więcej niż pięć głównych składników. Mleko migdałowe + truskawki + banan + wiśnie. Albo: mleko migdałowe + szpinak + seler naciowy + banan. Po prostu znajdź swoją ulubioną kombinację i możesz robić ten sam przepis każdego dnia.
7 ulubionych przepisów na smoothie:
Jagodowe smoothie
Czekoladowe smoothie
Zielone smoothie ze szpinakiem
Truskawkowe smoothie z awokado
Zielone smoothie z fast foodu
Cytrynowe smoothie
Smoothie z morelami
Inne przepisy można znaleźć w dziale 'Smoothies and juices'.