Superfoods są gorącym tematem od wielu lat, a jednak niektórzy ludzie wciąż mają trudności z ich ogólną definicją. Czym są superfoods? Które z nich można uznać za superfoods, a które nie należą do tej grupy?
Superfoods można po prostu opisać jako wszystkie pokarmy, które są bogate w składniki odżywcze. Większość z tych pokarmów jest pochodzenia roślinnego, ale ryby i nabiał również mogą być klasyfikowane jako superfoods. Żywność ta zawiera duże dawki witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc w poprawie ogólnego stanu zdrowia, jak również w zwalczaniu różnych chorób, co skutkuje dłuższym i zdrowszym życiem.
Najpopularniejsze superfoods to: borówki, szpinak, jarmuż, owoce, orzechy, pełne ziarna, fasola, słodkie ziemniaki, łosoś, makrela, sardynki i acai. Według American Heart Association, superfoods są dobre dla Ciebie i Twojego ogólnego stanu zdrowia, gdy są włączone do zdrowej diety, która jest zrównoważona w chude białko, pełne ziarna, owoce, warzywa i niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne. Nie istnieją jednak żadne standardowe kryteria ani zatwierdzona lista superżywności.
Według Departamentu Rolnictwa USA, wielu ludzi w Stanach Zjednoczonych nie otrzymuje wystarczającej ilości potasu, błonnika pokarmowego, wapnia i witaminy D, które znajdują się w owocach, warzywach, pełnych ziarnach, mleku i produktach mlecznych. Oprócz niezbędnych witamin i składników odżywczych, superfoods, takie jak owoce, warzywa, orzechy i nasiona, dostarczają fitochemikaliów, związków chemicznych występujących w roślinach, odpowiedzialnych za głębokie kolory, które mogą mieć liczne korzyści zdrowotne, w tym zmniejszać ryzyko miażdżycy, czyli odkładania się złogów tłuszczowych w ścianach tętnic.
Podsumowując, superfoods są wspaniałe, ale nie są to magiczne pokarmy. Ważne jest, aby pamiętać, że jedzenie tylko superfoods lub zbyt wiele jednego rodzaju żywności może uniemożliwić Ci uzyskanie wszystkich składników odżywczych, których potrzebujesz.