Nie zawsze żywność, którą starannie wybieramy w supermarkecie lub na targu, trafia na nasz stół. Może to wynikać nie tylko z naszego zapominalstwa i jakości jedzenia, ale także z niewłaściwego przechowywania. W tym poście zebraliśmy najważniejsze zasady, które pomogą utrzymać warzywa, owoce, zieleninę i inne produkty spożywcze tak świeże i zdrowe, jak to tylko możliwe.
・ 1 ・
Uporządkuj odpowiednio swoją lodówkę
Przestrzeń lodówki jest podzielona na różne sekcje z jakiegoś powodu, ponieważ każda sekcja ma inną temperaturę i obieg powietrza. Produkty mleczne powinny być przechowywane na najwyższej półce, żywność gotowana na półkach środkowych, a surowe mięso i ryby (które muszą być przechowywane oddzielnie od reszty żywności, aby uniknąć zakażeń) na półkach dolnych. Dolne półki są specjalnie zaprojektowane do przechowywania owoców i warzyw, które również powinny być przechowywane oddzielnie.
・ 2 ・
Mądre przechowywanie owoców
Większość owoców nie wymaga przechowywania w lodówce i może być przechowywana w temperaturze pokojowej. Parapet w naszej kuchni jest zawsze udekorowany świeżymi owocami. Dzięki temu mamy je zawsze na widoku i są szybciej zjadane niż gdyby były schowane do lodówki. A jeśli lubisz przechowywać owoce, przechowuj je w lodówce w przegródkach na owoce i warzywa, gdzie temperatura jest zazwyczaj utrzymywana na poziomie 8-10°C. Staraj się trzymać świeże owoce i warzywa w tych sekcjach, aby się nie rozgotowały. Przechłodzone owoce i warzywa tracą swoją teksturę i smak. Również jedzenie ich zbyt zimnych nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Do wyjątków należą banany. Mrożone banany dodane do smoothie smakują jak kremowe lody. Kluczem jest włożenie bananów do zamrażarki bez obierania ich.
☆ Jagody mają bardzo cienką łupinę, łatwo pękają, puszczają sok i już na drugi dzień mogą spleśnieć. Najlepiej jest ułożyć jagody w pojedynczej warstwie w kartonach i przechowywać w lodówce.
・ 3 ・
Ostrzeżenie: Etylen.
Wiele owoców wytwarza specjalny bezbarwny gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców i warzyw. Jabłka, gruszki, banany, figi, śliwki, awokado i pomidory wytwarzają więcej etylenu i powinny być przechowywane oddzielnie od innych owoców i warzyw, aby zapobiec przejrzewaniu. Alternatywnie, jeśli chcesz, aby dany owoc szybko dojrzał, włóż go do worka z jednym z owoców uwalniających etylen.
☆ Aby przyspieszyć dojrzewanie zielonych pomidorów, wkładamy między nie już dojrzałe czerwone. Kilka jabłek lub bananów można włożyć do tego samego worka z twardym awokado lub kiwi, szybciej staną się miękkie.
・ 4 ・
Śledź zielony
Pietruszka, koperek, kolendra, bazylia, wszystkie zioła z łodygami powinny być przechowywane w taki sam sposób jak świeże kwiaty. Pęczki ziół kroimy na 0,5-1 cm i wkładamy do szklanki z zimną wodą. Dzięki temu cienkie liście nie tracą wilgoci i nie więdną przedwcześnie. Szklankę z zieleniną można odstawić do lodówki.
Szpinak, rukola i inne zieleniny liściaste, które producenci lubią upychać ciasno w plastikowych opakowaniach, psują się dość szybko w takim przechowywaniu. Gdy liście są ciasno upakowane, rozpadają się, ciemnieją i szybko więdną. Aby tego uniknąć, należy opłukać liście pod zimną wodą i strząsnąć z nich wilgoć (bardzo pomaga specjalna suszarka do ziół). Następnie włóż zioła do dużego pojemnika próżniowego i odstaw do lodówki z szczelnie założoną pokrywką.
☆ Niektórzy zalecają umieszczenie w pojemniku na zieleninie wilgotnej szmatki.
・ 5 ・
Orzechy lubią zimno.
Orzechy i nasiona zawierają dużo tłuszczów roślinnych, które mają tendencję do jełczenia, jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Idealnym rozwiązaniem jest kupowanie i przechowywanie orzechów w łupinach. Następnie wystarczy przesypać je do szklanej, glinianej lub plastikowej miski ze szczelnie zamkniętą pokrywką i odstawić w ciemne chłodne miejsce. Obrane orzechy są o wiele łatwiejsze w użyciu, ale szybciej się psują i powinny być zawsze przechowywane w lodówce.
☆ Jeśli oszczędzasz wyłuskane orzechy i nasiona, możesz przedłużyć ich świeżość o kilka miesięcy w zamrażarce. Umieść orzechy w szczelnie zamkniętym pojemniku i rozmroź dokładnie tyle, ile potrzebujesz przed użyciem.
・ 6 ・
Wyjąć pomidory i cebulę z lodówki.
Wiele warzyw dobrze przechowuje się w temperaturze pokojowej. Trzeba je tylko chronić przed słońcem i wilgocią. Cebula i czosnek, na przykład, mają bardzo grubą łupinę i będą dobrze przechowywane bez niższej temperatury. Ziemniaki, marchew, buraki i dynia wytrzymują dłużej niż inne warzywa ze względu na swoją gęstą strukturę. Mogą być przechowywane w dużej skrzyni w kuchni lub przechowywane w grubych płóciennych torbach.
Nie wkładać pomidorów do lodówki, ponieważ staną się mączyste i stracą swój smak.
・ 7 ・
Czystość jest kluczem do zdrowia.
Przynajmniej raz w miesiącu należy wyczyścić wszystkie półki w lodówce. Miej specjalną antybakteryjną gąbkową matę w szufladach z owocami, aby między owocami a lodówką była dodatkowa poduszka powietrzna chroniąca przed pleśnią. Gotowane potrawy i żywność o ostrych zapachach staraj się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby ich aromat nie przeniknął do całej lodówki.
☆ Pamiętaj o zachowaniu świeżości żywności. Niewyrzucanie zepsutego jedzenia na czas jest dość niebezpieczne. Zarodniki pleśni i bakterie gnilne mogą przenosić się na inne produkty spożywcze. Dlatego bez litości wyrzucaj zepsute ogórki i cukinię do kosza - a jeszcze lepiej staraj się unikać zapełniania lodówki jedzeniem, którego nie zdążysz zjeść na czas.
Zdjęcia: Sarah Illenberger, Culinary Canvas, Emily Blincoe, Image Stock, A Country Farmhouse