Mózg jest odpowiedzialny za funkcjonowanie naszego organizmu. Nadzoruje wszystkie nasze działania, myśli, emocje, jest, można powiedzieć, centralnym komputerem całego organizmu, który wykonuje ogromną liczbę operacji na sekundę. Działa cały czas, cały czas, nawet kiedy śpimy.
A żeby taka skomplikowana "maszyna" mogła działać prawidłowo, musi oczywiście otrzymywać wszystkie niezbędne:
Regularne szkolenia;
świeże powietrze;
spać;
"paliwo".
Pokarm dla umysłu to nie tylko filmy intelektualne, programy poznawcze, literatura, autorefleksja i głębokie rozmowy. Jest to również prawo żywności, z których nasz mózg może uzyskać wszystkie niezbędne mikroelementy i witaminy dla sprawnego funkcjonowania.
O tym właśnie będzie nasz artykuł: przyjrzymy się żywności dla mózgu. Żywność, która sprawi, że będziemy mądrzejsi i pomoże nam poprawić pamięć.
Znaczenie zdrowej żywności
Przy dzisiejszym rytmie życia bardzo często musimy dużo pracować, brakuje nam snu, szybko podejmujemy decyzje, szukamy wyjścia z trudnych sytuacji i dostosowujemy się do otoczenia. Innymi słowy, nasz mózg pracuje w trybie pośpiechu, i naturalnie, to bierze wielki wpływ na niego.
Biorąc pod uwagę, że 20 procent całej energii zużywanej przez nasz organizm przeznaczamy wyłącznie na funkcjonowanie mózgu, a jego komórki nie regenerują się tak szybko jak inne komórki, obraz jest dość smutny.
Co więc z tym zrobić? Cóż, na początek trzeba się dobrze odżywiać. Ogólnie rzecz biorąc, z jakiegoś powodu wiele osób postrzega jedzenie wyłącznie jako proces nasycania organizmu, wpływający na objętość talii i liczby na wadze. I nikt nie myśli o tym, że to, co jemy, jest również pokarmem dla naszego umysłu. Ma to bezpośredni wpływ na nasz stan emocjonalny i ogólną wydajność. Szczególnie ważna jest zdrowa żywność dla mózgu i pamięci w okresie wzmożonej aktywności umysłowej, np. podczas przygotowań do egzaminów.
Jakie jedzenie powinno się tam znaleźć?
Ważne jest, aby zrozumieć, że żywność dla umysłu powinna być również organiczna, bez tych samych pestycydów. Zostało już udowodnione, że owoce i warzywa je zawierające nie tylko nie czynią człowieka mądrzejszym, ale wręcz przeciwnie, są bardziej skłonne do obniżenia IQ.
Nie zalecane:
Jedzenie konserwantów o wysokiej zawartości różnych substancji chemicznych;
Przejadanie się i niedożywienie, jedz regularnie i równomiernie w ciągu dnia;
Nikotyna nie jest wprawdzie produktem spożywczym, ale ma bardzo negatywny wpływ na mózg, dlatego warto rzucić palenie;
Nie należy przesadzać z dietami, a jeśli już się zdarzy, że ich potrzebujemy, należy je odpowiednio budować, aby wszystkie niezbędne substancje dostały się do organizmu w odpowiedniej ilości;
śniadanie - najważniejszy posiłek, nie należy go pomijać i pamiętać, że rano człowiek ma największą aktywność, dlatego pierwszy posiłek dnia powinien być pożywny.
Żywność dla mózgu
Zawsze mówi się nam, że najzdrowszym pokarmem dla mózgu jest ryba. Nie jest to do końca prawda. Nie, oczywiście, ma pewne korzyści, ale istnieje również kilka innych produktów, które mogą uczynić nas mądrzejszymi.
Czerwone wino
Czerwone wino zawiera wiele antyoksydantów, które chronią naczynia krwionośne mózgu. To dlaczego uważasz, że Francuzi, którzy jedzą niezbyt zdrową żywność i piją dużo wina, najmniej cierpią na choroby układu krążenia? Wszystko to w czerwonym winie, a konkretnie w zawartej w nim substancji resweratrol, która m.in. chroni przed niszczeniem komórek mózgowych i zapobiega udarom.
Tylko wino, nawet jeśli jest czerwone, nie powinny być nadużywane.
Orzechy i nasiona
Wszelkie orzechy są pomocne dla mózgu. W szczególności orzechy włoskie zawierają dużo witamin z grupy B, magnezu i cennych kwasów tłuszczowych, które stymulują pamięć i sprzyjają wymianie informacji w mózgu.
A orzechy brazylijskie są najbogatszym źródłem selenu, jednego z najbardziej potrzebnych pierwiastków dla mózgu.
Bardzo przydatne w tym względzie są również pestki dyni, które zawierają cynk, różne kwasy oraz witaminy A i B. Dzięki temu można poprawić swój nastrój i zmniejszyć ogólne zmęczenie.
Nie należy spożywać ich dużo, wystarczy 30-40 gramów dziennie. I pamiętaj o alergiach.
Czekolada
Prawdopodobnie co druga osoba wie, że czekolada jest niezwykle korzystna dla funkcjonowania mózgu. Ale nie każda czekolada jest przydatna, tylko ciemna (organiczna) czekolada, ponieważ zawiera dużo składników kakao, które promują krążenie krwi w mózgu i odnowę komórek.
Oczywiście, czekolada jest silnym alergenem i oczywiście wiele osób na różnych dietach nie może sobie pozwolić na takie smakołyki. Ale, co zrobić, są inne produkty.
Herbata ziołowa Cistus
Cistus, czyli kadzidło, to prawdziwy skarb dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Roślina ta zawiera ogromną ilość dobroczynnych substancji, a herbata ziołowa z liści kadzidłowca, oprócz tego, że jest po prostu smacznym napojem, posiada naturalne antyoksydanty, które utrzymują Cię młodym i zdrowym.
Jest to jeden z najlepszych napojów do picia na co dzień.
Może zainteresuje Cię ten artykuł o trujących roślinach wokół nas.
Jagody
Jagody są również skarbnicą zdrowia. Na przykład, truskawki są bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają śmierci komórek i zapewniają szybką naprawę komórkową. Poprawia to koncentrację i zwiększa ogólną wydajność mózgu.
A borówki, ogólnie rzecz biorąc, są prawdziwą cudowną jagodą: substancje w nich zawarte mogą wyeliminować szkodliwe rodniki i poprawić zdolność koncentracji i uczenia się. Ponadto, borówki są dobre dla Twojego wzroku.
Ryby i owoce morza
Wszystkie ryby zawierają jod i fosfor, dlatego od dziecka wmawia się nam, że ryby należy jeść.
Ale czerwone ryby (łosoś i łosoś), jeśli jeść co najmniej jedną porcję tygodniowo, to jest bardzo prawdopodobne, aby zapobiec chorobie Alzheimera.
Nie zapominaj również o tuńczyku, który również znacznie poprawia funkcjonowanie mózgu.
Ostrygi są bogate w żelazo i cynk, które mają pozytywny wpływ na pamięć.
Płatki owsiane
Podobnie jak ryby czy pestki dyni, płatki owsiane zawierają cynk, który wspomaga odnowę komórek. Pomaga to naszemu mózgowi w walce ze stresem i utrzymaniu koncentracji.
Jednak korzyści zdrowotne płynące z płatków owsianych nie kończą się na tym - produkt zawiera:
włókno;
potas;
wapno;
i więcej.
Wszystko to przyczynia się do sytości w ciągu kilku godzin.
Oleje
Oliwa z oliwek lub olej sezamowy zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają budować błony komórkowe i przeciwdziałają depresji.
A olej arganowy to prawdziwe płynne złoto. Jest to dobre dla całego organizmu.
Przyprawy
Szałwia jest produktem poprawiającym pamięć i ogólne funkcjonowanie mózgu. Dzięki zawartym w nim substancjom, zachowuje acetylocholinę, która bezpośrednio wpływa na zapominanie.
Curry jest bogate w antyoksydanty, które pomagają naszemu mózgowi zachować młodość i utrzymać funkcje poznawcze, które pogarszają się z wiekiem.
Szafran zawiera witaminy z grupy B, ogromną ilość minerałów, które poprawiają wzrok i ogólny stan zdrowia naszego "komputera pokładowego". Ponadto, leczy zaburzenia nerwowe.
Również "król przypraw" posiada kwas askorbinowy.
Warzywa
Każdy, kto dba o swoje zdrowie wie - warzywa są skarbnicą witamin. Ci, którzy je jedzą, często zachowują sprawność umysłową do późnej starości.
Weźmy na przykład:
marchew, która ma ogromną ilość witaminy A, która poprawia nasz wzrok i zdolności umysłowe;
Buraki są bogate w jod i żelazo, które są nie tylko dobre dla mózgu, ale także dla wszystkich układów w naszym ciele;
Kapusta i szpinak są odpowiedzialne za pamięć, dzięki witaminom B6 i B12, kwasowi foliowemu i żelazu.
To, oczywiście, nie wszystkie pokarmy dla umysłu i pamięci. Warto również rozważyć spożywanie jajek, kawy i zielonej herbaty. Są one również korzystne dla naszego umysłu i pamięci.
Nie zapominajmy tylko o indywidualnej nietolerancji niektórych produktów.