Modna jest zdrowa i prawidłowa dieta, co oznacza spożywanie niskotłuszczowej, niezafałszowanej żywności bez chemii. Szczególne miejsce w tym trendzie zajmują zboża. Zwykła kasza gryczana, ryż i jęczmień znudziły się, więc gospodynie odkrywają nowe produkty.
Jednym z nich jest bulgur - "nieznana" w naszym kraju kasza, która powoli, ale skutecznie zdobywa kubki smakowe i żołądki. Cenne informacje o bulgur, jego pochodzeniu, kaloriach, szkodliwości i korzyściach w tym artykule.
Bulgur, co to za zboże?
W naturze nie rosną zboża i rośliny o tej samej nazwie, co jest niepokojące, nie wszyscy są gotowi na kulinarne eksperymenty. Jest to jednak prostsze, niż mogłoby się wydawać.
Bulgur jest wytwarzany z pszenicy durum poprzez poddanie ziarna działaniu wody termalnej. Ziarna są następnie suszone i rozgałęziane. Miłośnicy jedzenia porównują smak bulguru do kuskusu i trochę do orzechów laskowych.
Kasza gryczana jest tradycyjnie spożywana w Rosji, a bulgur w krajach wschodnich, takich jak Turcja, Palestyna, Izrael, Syria i Jordania. Jest tam nieodzownym składnikiem wielu narodowych potraw.
Ziarna produkowane są w trzech stopniach rozdrobnienia:
grubo mielona (60-70%), nadaje się do pilawu;
średni (20-30%), z którego można przyrządzać zupy i kaszki;
drobno mielony (10%), stosowany do wypieków.
Dzięki specjalnej metodzie przetwarzania bulgur zachowuje wiele pożytecznych witamin i mikroelementów. Z powodzeniem zastępuje ryż i dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi.
Istnieje wiele rodzajów tego produktu:
Całe (do farszu, pilawu i zupy);
Gruboziarnisty (do pilawu i dolmy);
delikatne (Midiata - do sałatek, zup, deserów);
ciemny bulgur do pilawu (do kofty);
nieobrane, zachowują wszystkie witaminy, nadają się do dań dietetycznych.
Wartość kaloryczna
Tylko 85 kilokalorii na 100 gramów ugotowanego produktu.
Jest do czterech razy bardziej kaloryczny, więc jest to świetna opcja dla każdego, kto żyje w pośpiechu, ale chce jeść dobrze lub pilnować swojej figury.
W jaki sposób bulgur jest dobry dla organizmu?
Regularne spożywanie bulguru znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych. Jest to fakt naukowy, który został udowodniony przez lata eksperymentów.
Kobiety, które regularnie spożywają bulgur są mniej narażone na rozwój raka piersi, a ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest również zminimalizowane.
Zawiera wiele minerałów, które są niezbędne dla zdrowia i życia.
Mangan dla silnego układu nerwowego.
Artykuł na temat: Wszystko o pigwach - ich zalety, szkody, skład, kalorie i więcej.
Błonnik, w który obfituje bulgur, normalizuje pracę jelit i przewodu pokarmowego, pomaga w eliminacji toksyn i odpadów. Gastroenterolodzy zalecają włączenie tego produktu do swojej diety osobom cierpiącym na zaparcia i osłabienie jelit.
Dzieciom nie należy podawać bulguru przed ukończeniem 2 roku życia, ponieważ zawiera gluten, który może być silnym alergenem.
Niemowlęta często cierpią na astmę i problemy z układem oddechowym. Zostało naukowo udowodnione, że substancje zawarte w bulgur minimalizują ryzyko wystąpienia tych problemów!
Zboże pomaga zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych i żółciowych. Dzieje się tak poprzez szybsze przesuwanie pokarmu przez przewód pokarmowy i zmniejszenie ilości produkowanej żółci. Zmniejsza również ilość szkodliwego tłuszczu, który zalega w organizmie i osadza się na ściankach naczyń krwionośnych.
W czasie ciąży należy jeść bulgur co najmniej kilka razy w miesiącu, zboże to zawiera dużo witaminy B i kwasów foliowych, które pomagają dziecku prawidłowo rozwijać się w łonie matki.
Osoby cierpiące na cukrzycę i anemię powinny regularnie spożywać bulgur (ze względu na zawartość żelaza), ale nie należy od razu przechodzić na bulgur days, tylko stopniowo wprowadzać go do diety.
Jedną z najcięższych współczesnych chorób jest choroba Alzheimera, na którą nie ma lekarstwa. Musimy zrobić wszystko, aby zapobiec pojawieniu się i rozwojowi choroby, a bulgur w tym pomoże. Wysoka zawartość błonnika normalizuje poziom szkodliwego cholesterolu, a obecność fosforu i potasu zmniejsza o połowę ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Niskokaloryczne już wspomniano powyżej, to zboże będzie normalizacji wagi. Mała porcja będzie odżywcza i zneutralizuje uczucie głodu, nie pozwalając na przejadanie się, a niska zawartość tłuszczu nie doprowadzi do powiększenia talii i bioder. Dietetycy zalecają dzień oczyszczania z bulguru, aby oczyścić jelita, unormować ich pracę i zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Jak wykorzystuje się zboża dla urody?
Kobiety zawsze starały się wyglądać jak najlepiej i używały wszystkiego, co mogły znaleźć, podobnie jak te ziarna.
Aby uzyskać miękką i elastyczną skórę, możesz zrobić peeling z bulguru z oliwą z oliwek. Taką kompozycję stosuje się po kąpieli, gdy skóra jest sparowana. Ziarna złuszczają martwe komórki naskórka, a olej nawilża i sprawia, że skóra staje się miękka i elastyczna.
Regularne stosowanie pomaga w nierównej walce z cellulitem i rozstępami, czyniąc je mniej widocznymi.
Uważaj, aby nie używać tego peelingu do twarzy, skóra jest tam dużo delikatniejsza i możesz ją uszkodzić.
Jest jeszcze jedna maska na twarz. Weź:
Ugotowany bulgur 2 łyżki stołowe.
Miód, 1 łyżeczka.
Surowe jajko, 1 jajko.
Upewnij się, że płatki ostygły, ubij jajko i wymieszaj z bulgurem do uzyskania gładkiej masy.
Teraz dodaj miód i nałóż mieszankę na twarz i szyję jak maseczkę, odczekaj 15 minut i zmyj ciepłą wodą.
Zabieg powtarza się przez 12 dni, co jest wystarczającym czasem na przemianę! Twoja twarz będzie świeża, a skóra jędrna.
Jeśli nałożysz maseczkę na dłonie pod rękawiczkami na pół godziny, po tygodniu małe zmarszczki będą mniej widoczne, a skóra znacznie bardziej miękka.
Uwaga, nie można używać tej maski przez więcej niż dwa tygodnie z rzędu, musi zrobić przerwę co najmniej 45 dni.
Szkody i przeciwwskazania do stosowania bulguru
Samo zboże nie jest szkodliwe, jeśli używasz go z umiarem. Istnieją jednak pewne niuanse, o których należy pamiętać.
Jest ona niebezpieczna tylko dla tych, którzy cierpią na celiakię i nie tolerują glutenu.
Podczas zaostrzenia chorób przewodu pokarmowego nie powinno się spożywać bulguru, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą wrzody.
Nie przejadaj się. Kasza jest niskokaloryczna, ale nawet tak zdrowy produkt będzie powodował nadwagę.
Reakcje alergiczne.
Nie zaleca się podawania dzieciom poniżej 20-24 miesiąca życia.
Producenci zbóż i gdzie można je kupić
Bob's Red Mill, Wholemeal Golden Bulgur, 28 uncji (793 g)
Wyprodukowano przez
Bob's Red Mill
Kraj
USA
Średnia cena
400 RUB.
Czytaj więcej
Bob's Red Mill, Bulgur czerwony razowy, 28oz (793g)
Wyprodukowano przez
Bob's Red Mill
Kraj
USA
Średnia cena
420 RUB.
Czytaj więcej
Plusy i minusy (wideo)
Bulgur w gotowaniu, tajniki prawidłowego gotowania
Przed gotowaniem namoczyć kaszę przez pół godziny, a następnie gotować przez około 10 minut. Ugotowany bulgur odstawić z ognia i odstawić do naciągnięcia.
Jest jeszcze jeden sposób, nie dietetyczny:
W rondlu roztopić masło (olej roślinny też się nada), podsmażyć kaszę, następnie zalać wodą i "dusić" około 20 minut, podawać z mięsem lub warzywami.
Przepyszne przepisy
Deser
Z tej kaszy można nawet zrobić deser. Potrzebujemy:
Średniej wielkości jaja kurze 2 szt.
Szklanka mleka.
Olej roślinny 50ml.
Mąka 1,5 szklanki.
Bulgur 2 łyżki stołowe.
Proszek do pieczenia.
Zagotuj płatki i ubij jajka na sztywno i na pianę. Połączyć bulgur, masło i mleko, stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.
Wlać ciasto bezpośrednio do wysmarowanych tłuszczem silikonowych foremek i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na 25-30 minut.
Sprawdzić babeczki wykałaczką; podawać posypane cukrem pudrem lub udekorowane jagodami.
Nietypowa sałatka
2 pomidory.
Ugotowana kasza 200g.
2 średnie ogórki.
Zielenina do smaku.
Ostra papryka.
Warzywa pokroić w kostkę, zioła posiekać razem z ostrą papryką.
Aby zrobić dressing, posiekaj kilka ząbków czosnku, wymieszaj je z 3 łyżkami oliwy z oliwek i łyżką octu balsamicznego. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 2 łyżki sosu sojowego, mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Sałatka na zimno
Do tradycyjnego orientalnego dania na zimno, oprócz bulguru, potrzebujesz:
pietruszka;
pomidory;
zioła;
mięta pieprzowa;
olej roślinny;
sok z cytryny.
Ugotowane i ostudzone ziarna wymieszać z pokrojonymi pomidorami, ziołami i polać oliwą.
Pilaw z kaszą bulgur
Pilaw przygotowuje się z wieprzowiny, wołowiny lub kurczaka. Potrzebne są również cebula, marchew, czosnek, pieprz, berberys, zira i przyprawa do pilawu.
W kociołku z dużą ilością rozgrzanego oleju podsmażamy posiekaną cebulę i wrzucamy do niej kawałki mięsa.
Gotować przez kwadrans. Następnie dodajemy poszatkowaną marchewkę i smażymy jeszcze przez 15 minut.
Następnie dodajemy wodę, czosnek, przyprawy i dusimy przez 2/3 godziny. Na mięso wyłożyć kaszę i kwaśnicę nie mieszając i trzymać na małym ogniu jeszcze 20 minut.
W ostatnim etapie, po wyłączeniu palnika, pozostaw pilaw pod przykryciem na kolejny kwadrans.
Przed podaniem posypać zieleniną. Istnieją przepisy na pilaw z suszonymi śliwkami, grzybami.
Zupa Bulgur
W Turcji zupa bulgur nazywana jest zupą panny młodej. Jest tam taki zwyczaj: każda dziewczyna w przeddzień swojego ślubu przygotowuje go, aby jej życie małżeńskie było szczęśliwe.
Do tego dania, oprócz ziaren, biorą gotowy bulion, pomidory, cebulę, miętę i czerwoną paprykę. Zboża są gotowane w bulionie, a cebula i obrane i pokrojone pomidory są smażone na oleju i dodawane do zupy.
Halva
Przepis na halwę jest używany jako deser. Składniki potrzebne do jego przygotowania to:
drobno zmielony bulgur;
miód;
sułtanki;
morele;
masło;
orzechy włoskie.
Zboże smaży się na oleju, a następnie schładza, miesza z resztą zmielonych składników i ręcznie formuje w grube kule lub kiełbaski, tak aby zachowały swój kształt i nie rozpadły się.
Jak widać bulgur to bardzo ciekawy produkt, który ma zastosowanie nie tylko w medycynie ludowej, ale również w kuchni i kosmetologii.
W sklepie ekologicznym można kupić bulgur złocisty z pełnego ziarna pszenicy. Ceny są rozsądne i są recenzje produktów,
więc tu jest link.