Czarna porzeczka nie jest tak znana jak inne "zdrowe" jagody, ale podobnie jak borówka amerykańska i czarna jagoda, ta dzika, głęboko czerwona, purpurowa jagoda oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Znana również jako cassis berry, czarna porzeczka (Ribes nigrum) jest szczególnie bogata w antocyjany i jest uważana za bogate źródło zarówno kwasu tłuszczowego omega-3, kwasu alfa-linolenowego (ALA) i kwasu tłuszczowego omega-6, kwasu gamma-linolenowego (GLA). Przy tak wielu potencjalnych korzyściach, przedstawiamy Wam 5 korzyści zdrowotnych płynących z czarnej porzeczki.
1. Wsparcie dla mózgu
Badania sugerują, że antocyjany mogą dostarczać korzyści bezpośrednio do mózgu, pomagając chronić pamięć i koordynację ruchową. Wykazano, że polifenole zawarte w czarnej porzeczce opóźniają, a nawet odwracają związane z wiekiem spadki sprawności motorycznej i poznawczej.
2. Zdrowie kobiet
Olej z nasion czarnej porzeczki jest doskonałym źródłem zarówno kwasu tłuszczowego omega-3 - kwasu alfa-linolenowego (ALA), jak i kwasu tłuszczowego omega-6 - kwasu gammalinolenowego (GLA). Kombinacja niezbędnych kwasów tłuszczowych znajdujących się w nasionach czarnej porzeczki może wpływać na produkcję prostaglandyn i wspomagać produkcję hormonów w celu wsparcia kobiet w okresie menopauzy.
3. Pielęgnacja oczu
Borówka czarna jest znana z tego, że wspiera zdrowie oczu, ale czarna porzeczka również może być pomocna. Antocyjanozydy, kompleks bioflawonoidów w borówkach, czarnej porzeczce i wielu innych jagodach, są silnymi przeciwutleniaczami, które mogą poprawić i utrzymać zdrowy wzrok.
4. Przeziębienie i grypa
Podobnie jak owoce czarnego bzu, czarna porzeczka może być pomocna w zwalczaniu wirusa grypy typu A i B poprzez hamowanie uwalniania wirusa z zainfekowanych komórek.
5. Układ trawienny
Badania wykazały, że czarna porzeczka może wspomagać zdrowie przewodu pokarmowego, a także zwiększać liczbę pożądanych bakterii, takich jak bifidobakterie i lactobacillus.