Treści sponsorowane przez Solgar.
Być może słyszałaś o kurkumie, złocistym korzeniu, który zawładnął blogami o zdrowiu i markach kosmetycznych. Być może nawet spróbowałeś kurkumy w proszku lub latte, za namową lokalnego baristy lub pełnego dobrych intencji pracownika Whole Foods. Ale czy wiesz, co sprawia, że kurkuma jest tak korzystnym suplementem diety? Odpowiedź brzmi: kurkumina.
Co to jest kurkumina?
Kurkumina jest głównym aktywnym związkiem występującym w kurkumie, roślinie spokrewnionej z imbirem i zamieszkującej Indie, Azję i Amerykę Środkową (1).
"Kurkuma jest używana jako przyprawa i zioło lecznicze pochodzące z południowo-wschodniej Azji" - mówi Krista King, dietetyk z Chicago i założycielka firmy Composed Nutrition. "To właśnie ona nadaje curry jego żółty kolor".
Kurkuma, a co za tym idzie kurkumina, znajduje się w wielu produktach, w tym w napojach, środkach antyseptycznych, kosmetykach, serze, maśle i chipsach (2). Stosowana jest również jako środek konserwujący i barwnik.
Kurkumina jest polifenolem o działaniu przeciwutleniającym (3).* Kurkumina może być również określana jako kurkuminoid, który jest związkiem występującym w kurkumie (kurkumina jest głównym kurkuminoidem w kurkumie).
Kurkumina jest często spożywana w formie kapsułek, w herbacie (takiej jak herbata z mlekiem kokosowym, kurkumą i innymi przyprawami), jako ekstrakt lub w sproszkowanej kurkumie - mówi King.
Zalety kurkuminy
Podobnie jak kurkuma, kurkumina jest znana ze swoich właściwości przeciwutleniających i zdolności do wymiatania wolnych rodników, jak mówi King (2). Wolne rodniki to niestabilne związki, które mogą występować naturalnie w naszym organizmie i mogą być spowodowane zanieczyszczeniem środowiska, paleniem tytoniu, a nawet słońcem. Wolne rodniki mogą powodować stres oksydacyjny, który może uszkadzać komórki.
Jak mogę zwiększyć wchłanianie kurkuminy?
Kurkumina, choć ma wiele zdrowych korzyści, niestety nie jest dobrze wchłaniana przez organizm. Sproszkowana kurkuma zawiera tylko około 3% kurkuminy wagowo, jak mówi King, a większość doustnej dawki kurkuminy może przejść przez przewód pokarmowy w niezmienionej postaci (4).
Zwiększenie wchłaniania kurkuminy może pomóc zwiększyć jej korzystne właściwości antyoksydacyjne w organizmie, jak mówi King.
Poszukiwanie suplementu zawierającego micele (5), które umożliwiają organizmowi lepsze wchłanianie związków rozpuszczalnych w tłuszczach poprzez uczynienie ich rozpuszczalnymi w wodzie, może pomóc zwiększyć wchłanianie kurkuminy.* Full Spectrum Curcumin firmy Solgar otacza i zamyka standaryzowany ekstrakt kurkuminy w micelach, aby wspomóc jej wchłanianie.
Powyższe stwierdzenia nie zostały ocenione przez Food and Drug Administration. Produkt ten nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia, wyleczenia lub zapobiegania jakimkolwiek chorobom.