Ashwagandha, jedno z najważniejszych ziół w leczeniu ajurwedyjskim, stosowana od czasów starożytnych w wielu różnych schorzeniach, jest najbardziej znana ze swoich właściwości regenerujących. Nazwa "ashwagandha" tłumaczy się jako "zapach konia", odnosząc się do piżmowego zapachu rośliny. Jest to mała, podobna do krzewu roślina należąca do rodziny psiankowatych i jest blisko spokrewniona z popularnym pomidorem. Roślina ta pochodzi z Indii, Pakistanu i Sri Lanki i dobrze rozwija się w półtropikalnym środowisku tych regionów.
Od ponad 3000 lat praktycy ajurwedyjscy w Indiach zaczęli stosować ją u osób cierpiących na stany lękowe, brak energii i objawy starzenia się. W holistycznej opiece medycznej, ashwangandha jest postrzegana jako "adaptogenna", co oznacza, że pomoże zwiększyć efekt, gdy aktywność jest niska, ale zablokuje nadmierną stymulację, gdy aktywność jest zbyt wysoka. Jest to bardzo dobry wybór dla dzikich wahań hormonalnych, które występują z niepokojem.
W ostatnim badaniu opublikowanym w Journal of Clinical Psychiatry wykazano, że Ashwagandha poprawia kilka obszarów działania poznawczego u osób z zaburzeniami dwubiegunowymi. Najnowsze badania zidentyfikowały liczne bioaktywne składniki Ashwagandhy, które mają korzystny wpływ na funkcje poznawcze, a mianowicie steroidowe laktony, znane jako glikowithanolidy i sitoindozydy. Wykazano, że te eantooksydanty mózgu zwiększają sprawność umysłową i promują działanie nueroprotekcyjne.
Typowe dawkowanie to 300mg ashwagandhy standaryzowanej raz lub dwa razy dziennie. Ashwaganda może być korzystna dla kogoś, kto cierpi na stany lękowe, zaburzenia dwubiegunowe lub doświadcza bezsenności z powodu dużej ilości stresu.