Jeśli myślisz, że szałwia jest tylko kolejnym ziołem w kuchni, być może zechcesz zapoznać się z wieloma zastosowaniami tej niesamowitej rośliny.
Szałwia, Salvia officinalis, jest również używana jako suplement, olejek eteryczny, kadzidło, a nawet jako składnik produktów do pielęgnacji ciała. Szałwia ma wiele nazw zwyczajowych, w tym szałwia pospolita, szałwia ogrodowa, szałwia kuchenna, szałwia prawdziwa, szałwia kulinarna, szałwia dalmatyńska i szałwia szerokolistna.
Szałwia zawiera glikozydy fenolowe, silne związki przeciwutleniające, które odgrywają rolę w zwalczaniu wolnych rodników. Badania wykazały, że stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki może przyczyniać się do starzenia się organizmu. W wielu krajach europejskich szałwię stosuje się w celach leczniczych jako płukankę na ból gardła oraz stany zapalne jamy ustnej i dziąseł. Badania kliniczne wskazują również, że substancja zawarta w olejku szałwiowym może mieć działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, co w znacznym stopniu wyjaśnia jej działanie lecznicze.
Z długą historią zastosowań medycznych i kulinarnych, szałwia jest uprawiana od wieków ze względu na swoje właściwości spożywcze i lecznicze, niektóre z nich są od zabawnych do interesujących. Liście szałwii były używane od czasów starożytnych do odpędzania zła, ukąszeń węży i zwiększania płodności kobiet. Rzymianie prawdopodobnie sprowadzili ją do Europy z Egiptu jako zioło lecznicze, kiedy to nazywano ją szałwią i stosowano między innymi jako środek moczopędny, miejscowy środek znieczulający skórę, środek lepki.
Jako zioło kuchenne szałwia ma lekko pieprzny smak i jest powszechnie stosowana w kuchni brytyjskiej i włoskiej. Ponadto, jest jednym z głównych ziół używanych w tradycyjnym farszu do indyka podczas Święta Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych.
Badania wykazały, że szałwia ma właściwości antybiotyczne, przeciwgrzybicze, estrogenne, hipoglikemiczne i tonizujące. Liść szałwii zawiera kwas garbnikowy, kwas oleinowy, kwas kofeinowy, niacynę, nikotynamid, flawony, glikozydy flawonoidowe, substancje estrogenne i inne.