Nie sposób nie kochać orzechów; niektórzy lubią dodawać orzechy włoskie do sałatek, inni robią mleko migdałowe, jeszcze inni lubią prażone orzechy laskowe. Istnieją dziesiątki odmian, każda na swój sposób, każda o niepowtarzalnym smaku.
Ale jest jeden orzech, który jest uważany za najbardziej użyteczny, smaczny i pożywny. W tym artykule porozmawiamy szczegółowo o szkodach i korzyściach płynących z makadamii, jej zastosowaniu w kosmetologii, medycynie ludowej, gotowaniu, poznamy kilka zabawnych faktów i odpowiemy na najbardziej "bolące" pytania.
Co to jest produkt?
Na całym świecie makadamia jest zaszczytnie nazywana królem orzechów i tytuł ten jest uzasadniony. Produkt ten posiada unikalny skład, dużo mikro i makroelementów, białka, żelaza, witamin, które są niezbędne dla organizmu człowieka. Ma fantastyczny, delikatny, słodko-kremowy smak i jasny aromat.
Główną wadą makadamii jest jej koszt, który wynika z trudności związanych z uprawą, wydobyciem i przetwarzaniem.
Gdzie rośnie i jak wygląda?
Druga nazwa makadamii to orzech australijski, z czego jasno wynika, na którym kontynencie rośnie. Konkretnie, dziś uprawia się go wszędzie, ale tytuł historycznej ojczyzny uroczyście dzierży Australia.
Wieki temu Aborygeni jedli go tak, jak my jemy ziemniaki czy chleb. Doskonale zdawali sobie sprawę z jego walorów zdrowotnych. Nawiasem mówiąc, nadali też produktowi kilka ekstrawaganckich nazw: mullimbimbi, boomer, kindal-kindal. Dziś makadamia jest eksportowana:
Hawaje,
Brazylia
Republika Południowej Afryki.
Uprawa orzechów jest długa i trudna, a drzewo zaczyna rodzić owoce dopiero po dziesiątych urodzinach. Dobra wiadomość jest taka, że jest to drzewo długowieczne, które będzie owocować przez prawie sto lat.
Zbieranie owoców też nie jest łatwe. Chowają się" wśród gęstej korony, w liściach - są to małe kulki zieleni. Sama zielona kulka jest skórką; jeśli ją usuniesz, orzech jest okrągły, jak orzech laskowy, tylko większy.
Średnia wysokość drzewa wynosi od 15 do 20 metrów, a jego korona jest szeroka i rozłożysta. Trudno więc doszukać się delikatności za licznymi liśćmi.
Dojrzewanie owoców trwa długo, od wiosny do lata, zanim będą gotowe do zbioru wczesną jesienią.
Nowoczesna technologia pozwoliła na wykorzystanie możliwości hodowlanych i opracowanie odmian, które owocują przez cały rok. Smakosze twierdzą jednak, że smak takich orzechów nie jest tak wyrazisty - nie ujawniają one pełni swojego aromatu.
Kalorie, skład, wartość odżywcza
Dochodzimy do tego, za co to dziecko jest tak cenione - do kompozycji! Słodki, kremowy miąższ zawiera prawie wszystkie pierwiastki, których organizm ludzki potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Makadamia prawdopodobnie kryje w sobie sekret wytrzymałości australijskich Aborygenów. Jego regularne spożywanie jest profilaktyką wielu chorób.
Niewiarygodnie, tylko 4-5 orzechów ma wartość kaloryczną równą jednej trzeciej dziennej diety.
100 gramów produktu zawiera:
Zawartość na porcję
% normy
Kalorie
718 kcal
45.82%
Białko
7.9 г
8.4%
Tłuszcze
75.8 г
109.86%
Węglowodany
5.2 г
3.64%
Błonnik pokarmowy
8.6 г
43%
Woda
1 г
0.04%
Orzech makadamia: korzyści i szkody
Najbardziej użytecznymi składnikami, za które cenione są orzechy makadamia, są tłuszcze i kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się do utrzymania sprawności układu sercowo-naczyniowego.
Istnieje teoria, że produkt ten skutecznie zwalcza raka, ale nie ma potwierdzonych badań laboratoryjnych. Jednakże na Uniwersytecie Massachusetts rozpoczęto zakrojony na szeroką skalę projekt, którego celem jest odkrycie pozytywnego wpływu orzechów makadamia na organizm w obecności nowotworów złośliwych.
Dietetycy są podzieleni, jedni obawiają się orzechów makadamia ze względu na ich wysoką kaloryczność, a inni twierdzą, że pomagają one zmniejszyć otyłość.
Udowodniono, że zapach orzecha ma korzystny wpływ na układ nerwowy człowieka.
Korzyści dla kobiet
Kobiety w okresie menopauzy i w dniach krytycznych, kiedy migreny są najczęstsze, zauważają, że codzienne stosowanie 3-4 orzeszków ziemnych zmniejsza intensywność bólów głowy.
W okresie PMS, kiedy piękne kobiety są rozdrażnione, nie radzą sobie z wahaniami nastrojów i nadmierną emocjonalnością, orzech pomaga unormować ogólny stan.
Olej makadamia to panaceum na skórę, paznokcie i włosy. Nie każdy producent kosmetyków dodaje go do swoich produktów, ale nawet kilka kropel tego produktu może zdziałać cuda.
Dla mężczyzn
Jest to mało znany fakt, ale wiele produktów na potencję zawiera ekstrakt z orzechów makadamia, który pomaga utrzymać męską potencję. Udowodniono, że już 1 orzech dziennie wzmacnia układ moczowo-płciowy i utrzymuje gruczoł prostaty w zdrowiu.
Dla dzieci
Dzieci w okresie aktywnego wzrostu potrzebują odpowiedniej podaży składników mineralnych, makro i mikroelementów oraz witamin. Jest to wystarczające w składzie orzechów makadamia.
Nie należy przesadzać z podawaniem dziecku orzechów - zbyt duża ich ilość może zaszkodzić w postaci alergii, problemów trawiennych czy otyłości. Nie należy podawać orzechów dzieciom poniżej 3 roku życia!
Kilka orzechów rano, a Twoje dziecko otrzyma zastrzyk energii na cały dzień.
Makadamia pomaga wzmocnić kości, minimalizując tym samym ryzyko krzywicy. Nawet dzieci, które nie znoszą porannej owsianki, nie mogą odmówić owsianki z orzechami makadamia.
Artykuł na temat: Co to jest bulgur, jego korzyści i szkody.
Produkt ten wzmacnia układ odpornościowy, przeziębienia i grypa nie będą już takie straszne.
Awitaminoza wiosenna, problemy z krwią? - Amerykańscy naukowcy udowodnili, że orzechy makadamia zwalczają niedobory witamin w organizmie. Orzechy są bardzo przydatne dla każdego, kto cierpi na zespół metaboliczny.
Pomoże w tym regularne spożywanie pięciu orzechów:
Obniżenie ciśnienia krwi.
Zapobieganie kryzysowi nadciśnieniowemu.
Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Zapobieganie powstawaniu i rozwojowi żylaków.
Spowalnia proces starzenia się komórek w organizmie.
Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Wzmocnić kości.
Orzechy a ciąża
Mimo całej swojej użyteczności, dla niektórych orzechy przynoszą tylko szkodę. Kobiety w okresie laktacji są w grupie ryzyka. Lekarze nie wzywają do całkowitego porzucenia orzechów, ale muszą być spożywane z wielką ostrożnością, mleko, przesycone tłuszczem, może wywołać reakcje alergiczne u dziecka.
W czasie ciąży, kiedy apetyt przyszłych mam jest przemożny, nie należy się również przejadać. Wysoka kaloryczność produktu sprzyja szybkiemu przybieraniu na wadze. Jądra należy spożywać ostrożnie, można je dodawać do koktajli mlecznych, używając blendera do rozdrabniania.
Makadamia na odchudzanie?
Ponad 95% kobiet jest niezadowolonych ze swojej sylwetki i marzy o pozbyciu się znienawidzonych kilogramów. O dziwo, może w tym pomóc tak kaloryczny produkt, jakim są orzechy makadamia:
Tłuszcze, w które bogate są orzechy, nasycają organizm, zapobiegając zjedzeniu czegoś bardzo tłustego i naprawdę niezdrowego.
A dzięki swojemu unikalnemu składowi makadamia przyspiesza metabolizm, poprawia pracę przewodu pokarmowego, co wpływa na tempo odchudzania. Ważne jest, aby ściśle kontrolować dzienną normę spożywanych orzechów i konsultować się z dietetykami.
Kosmetologia
Wzmianka o australijskim orzechu włoskim jest często spotykana w przepisach Ajurwedy. Medycyna ludowa w wielu krajach może pochwalić się wieloma skutecznymi recepturami z makadamia, ale częściej jest ona nadal wykorzystywana w kosmetologii.
Można robić okłady na ciało, ale lepiej jest używać olejku po prysznicu, nakładać go na sparowaną skórę, staje się ona miękka, aksamitna i elastyczna. Olejek jest zalecany do stosowania w czasie ciąży w celu zapobiegania rozstępom.
A jeśli dodasz łyżeczkę oleju makadamia do swojego kremu na dzień, już po kilku dniach zauważysz znaczącą zmianę.
Należy pamiętać, że olejki kosmetyczne sprzedawane są tylko w sklepach specjalistycznych lub w drogeriach. Hipermarkety spożywcze sprzedają oleje jadalne!
Artykuł na temat: Wszystkie najlepsze informacje na temat zioła oregano: zdrowie, korzyści, właściwości i zastosowania.
Dla włosów łamliwych, suchych, zniszczonych i puszących się, maska z olejem makadamia jest ratunkiem. Wykonuj maseczkę 2 razy w tygodniu, a po miesiącu włosy wrócą do swojego naturalnego blasku, gładkości i lekkości. Aby utrzymać ich prawidłową kondycję, należy 2-3 razy w miesiącu zastosować maseczkę odżywczą.
Przeciwwskazania i szkodliwość
Jak już wcześniej wspomniano, dozwolone jest spożywanie orzechów makadamia w okresie laktacji i ciąży, ale z dużą ostrożnością.
Kategorycznie zabrania się spożywania tego orzecha osobom cierpiącym na alergie pokarmowe.
FAQ
Gdzie można kupić, ile to kosztuje, kto to produkuje?
Produkt można nabyć
W dużych sklepach na terenie miasta (Metro, Auchan, inne hipermarkety);
Sklepy ze zdrową żywnością;
sklepy internetowe (Metro, Auchan, Iherb, sklepy z orzechami i zdrową żywnością).
Makadamia jest produktem drogim pod względem kosztów. Jest on dostępny na rynku w różnych wersjach:
osuszone,
suszone, w czekoladzie,
z solą,
w muszli.
Orzechy w łupinach są tańsze, ale nie należy zapominać o wadze samych pestek i łupin.
Orzechy makadamia w łupinach, 1 kg
Producent
Kraj
Rosja
Średnia cena
980 RUB.
Czytaj więcej
Now Foods, orzechy makadamia, prażone na sucho z solą
Producent
Now Foods
Kraj
USA
Średnia cena
800 RUB.
Czytaj więcej
FINE LIFE makadamia suszona 150 g
Producent
Piękne życie
Kraj
Rosja
Średnia cena
780 RUB.
Czytaj więcej
Jakie orzechy wybrać i jak je przechowywać?
Preferuj orzechy bez łupin, które są nieskazitelne, mają subtelny aromat i są gęste. Należy unikać orzechów pękniętych, nakrapianych lub popękanych.
Taki produkt powinien być przechowywany w lodówce, aby zachować wszystkie jego użyteczne właściwości.
Jak się dzieli makadamię?
Nie jest to trudne, jeśli zdecydujesz się na zakup nakrętek, wybierz je ze specjalnymi nacięciami i "kluczami", które ułatwią ich otwieranie.
Zasada otwierania nakrętki jest następująca:
Jeśli nie ma specjalnego klucza, wystarczy cokolwiek, co może być użyte jako dźwignia.
Wideo na ten temat