O co tyle szumu wokół mleka migdałowego? Odpowiedź jest dość prosta: mnóstwo wartości odżywczych i wspaniały smak. Kiedy produkt zapewnia tony korzyści zdrowotnych i faktycznie smakuje całkiem dobrze, to jest bezpieczne zakład, że wiele osób będzie skłonnych, co najmniej, dać mu spróbować. To wydaje się być w przypadku mleka migdałowego.
Mleko migdałowe zyskuje na popularności nie tylko wśród osób unikających produktów mlecznych, ale także wśród osób poszukujących pysznego i innego smaku. Kremowy napój o smaku orzechowym, mleko migdałowe jest bardzo pożywne, ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy.
Produkty z mleka migdałowego zawierają witaminę A, witaminę D, witaminę B-12 oraz wiele minerałów, takich jak fosfor, potas, miedź, cynk, żelazo, magnez, mangan i selen. Chociaż nie zawiera wapnia, niektóre mleka migdałowe są uzupełniane wapniem, aby spełnić jedną trzecią zalecanej średniej dziennej.
Korzyści zdrowotne płynące z mleka migdałowego obejmują poprawę wzroku, utratę wagi i budowanie mocniejszych kości. Może ono również pomóc w budowaniu silnych mięśni, regulowaniu ciśnienia krwi i utrzymaniu prawidłowej pracy nerek.
Podczas gdy mleko krowie, mleko ryżowe i mleko sojowe są często wzbogacane różnymi minerałami i witaminami, wszystkie te składniki odżywcze występują naturalnie w mleku migdałowym. Mleko migdałowe jest doskonałym zamiennikiem mleka dla tych, którzy starają się obniżyć spożycie tłuszczu i kalorii. Zawiera tylko 40 kalorii i 3 gramy tłuszczu na porcję, a są to zdrowe tłuszcze, które pomagają chronić serce i funkcje poznawcze.
Niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość energii, białka, lipidów i błonnika sprawiają, że mleko migdałowe może być doskonałym dodatkiem do Twojej diety, niezależnie od tego, czy chcesz unikać produktów mlecznych, czy nie.