Makaron gryczany soba pierwotnie pojawił się w Japonii, ale dzięki swoim zdrowym właściwościom z czasem stał się tradycyjnym daniem we wszystkich krajach azjatyckich. W Rosji kuchnia wschodnia zyskuje coraz większą popularność, dlatego fani egzotyki, zwolennicy wegetarianizmu i zdrowego stylu życia docenią ten produkt!
Soba i jej odmiany
W klasycznej wersji, makaron soba składa się z mąki gryczanej i wody, jest długi i ma ciemnobrązowy kolor. Jednak w swojej historycznej ojczyźnie występuje w kilku odmianach, w zależności od sposobu gotowania, dodatków i prefektury, z której pochodzi.
Shinao soba jest najpopularniejszym makaronem z Nagano.
Ni-hati soba - z mąki gryczanej i pszennej w proporcji 8 do 2.
Juwari soba - robiona tylko z gryki, więc jest najczystsza.
Inaka soba to cienki makaron z mąki gryczanej;
Sarasina soba to cienki, jasny makaron z rafinowanej mąki.
Tya soba - przyrządzana z mielonych liści zielonej herbaty.
Mugi soba - makaron posypany jest sproszkowanym piołunem.
Hagi soba - gotowane z wodorostami.
Izushi soba - pochodzi z regionu o tej samej nazwie w prefekturze Hego.
Izumo soba - nazwa pochodzi od miejscowości Izumo w regionie Shimane.
Etanbetsu soba - po głównym regionie Hokkaido.
Wartość energetyczna wynosi 348 kcal na 100g suchego produktu.
Wartość kaloryczna imprezy
W produkcie gotowym, gr/kcal
W suchym produkcie, g/kcal
Białko
6,87g / 20Kcal
14,7g / 59Kcal
Tłuszcze
0,12g / 1Kcal
0,85g / 8Kcal
Węglowodany
30,88g / 89kcal
70,5g / 282 kcal
Pomimo wysokiej kaloryczności makaronu gryczanego, lekarze uważają go za bardzo zdrowy i zalecają przy odchudzaniu. Podczas gotowania wchłaniają dużo płynu i mocno zwiększają swoją objętość, dlatego ostateczna wartość kaloryczna wynosi tylko 109 kcal na 100 gr.
Skład
Oryginalny makaron gryczany nie zawiera nic poza mąką i wodą. Ponieważ jednak gryka łatwo się rozpada, czasami dodaje się do niej mąkę żytnią lub pszenną.
Są one skarbnicą witamin B1, B2, B5, B6, B9, aminokwasów oraz składników mineralnych: manganu, magnezu, fosforu, cynku, potasu, żelaza, wapnia, selenu i sodu. Ryboflawina (B2) zawarta w Soba bierze udział w metabolizmie węglowodanów oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Cholina bierze udział w syntezie acetylocholiny, która wpływa na aktywność mózgu i zapobiega chorobie Alzheimera, przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu w organizmie. Rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając wzrostowi ciśnienia krwi i zmniejszając ryzyko chorób serca.
Korzyści i szkody związane z makaronem gryczanym
Chyba żaden inny makaron nie może pochwalić się taką listą zalet!
Oryginalny makaron soba jest produktem całkowicie naturalnym. Co najważniejsze, zawsze można go zrobić w domu, co oznacza, że w produkcie nie ma szkodliwych składników.
Większość dietetyków dopuszcza spożywanie soba gryczanego przez osoby chore na cukrzycę. Zaleca się jednak samodzielne przygotowanie potrawy, aby zminimalizować ilość różnych dodatków, w szczególności wzmacniaczy smaku. Wówczas indeks glikemiczny makaronu gryczanego będzie wynosił około 40, a diabetycy mogą spożywać ten produkt równie często jak osoby zdrowe.
Soba jest bogata w witaminy i minerały, które normalizują organizm i wzmacniają system odpornościowy. W konsekwencji rzadziej chorujemy, czujemy się bardziej czujni i energiczni.
Wysoki poziom manganu chroni przed osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Tiamina (B1) jest ważna dla funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego.
Dla osób z nadciśnieniem dobra jest informacja, że makaron zawiera rutynę, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega chorobom serca poprzez wzmacnianie naczyń włosowatych.
Soba zawiera błonnik pokarmowy - Hemicelulozę - który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, oczyszcza z toksyn i zwalcza zaparcia.
Spożywanie makaronu poprawia przemianę materii. Wszystko dzięki niskiej zawartości tłuszczu i choliny, która usuwa cholesterol z organizmu, zapobiegając przybieraniu na wadze.
Soba gryczana jest dość kaloryczna, ale dzięki wysokiej zawartości białka nadal jest zalecana przez lekarzy podczas diet.
Nie ma szczególnych przeciwwskazań do spożywania makaronu.
Nie zaleca się spożywania tej potrawy w przypadku wysokiej krzepliwości krwi, chorób przewodu pokarmowego oraz nietolerancji na którykolwiek składnik kompozycji.
Ze względu na wysoką kaloryczność makaronu, niepożądane jest spożywanie go w dużych ilościach. Lepiej jest gotować go w małych porcjach, ponieważ jest bardzo pożywny i odżywczy.
Nawyki żywieniowe z makaronem gryczanym
Zakres zastosowań makaronu gryczanego w kuchni jest bardzo szeroki. Jest równie dobra na zimno i na ciepło, o każdej porze roku, jako samodzielne danie, jako dodatek do sałatek i zup, doprawiona sosem i bez niego.
Każdy może zrobić soba, ale trzeba włożyć dużo wysiłku, aby dobrze przygotować makaron, a potem go wysuszyć. Gotowy makaron można obecnie znaleźć w każdym sklepie, ale należy zwrócić uwagę na składniki. Wielu producentów, na przykład, dodaje cukier, aby wzmocnić smak, co zwiększa indeks glikemiczny gryki, więc diabetycy powinni być podwójnie ostrożni.
Jak zrobić samemu makaron gryczany
Jeśli zdecydujesz się spróbować zrobić soba samemu, przygotuj się na spore obciążenie rąk i przedramion. Mąka gryczana jest bardzo delikatna, ciasto będzie się bardzo kruszyć, a jego prawidłowe wyrobienie zajmie dużo czasu.
Przesiej mąkę gryczaną do miski i dodaj mąkę ryżową lub pszenną, jeśli chcesz. Aby makaron mógł być nazwany "soba", powinien zawierać co najmniej 30% gryki. Dodajemy gorącą wodę, aby mąka nieco zgęstniała, mieszamy łyżką.
Dalej wyrabiaj ciasto rękoma, nie powinno się kruszyć i być elastyczne. Przykryj je ręcznikiem, aby nie zwiędły i odstaw na pół godziny, aby zmiękły.
Podziel całe ciasto na małe kawałki. Weź jedną i rozwałkuj na cienki placek, złóż na cztery i ponownie rozwałkuj. Grubość arkusza nie powinna być większa niż półtora milimetra.
Gotowy arkusz posypujemy mąką i pozostawiamy do wyschnięcia. Tak samo postąpić z resztą ciasta.
Gdy wszystkie płaty są suche, posypujemy je ponownie mąką, składamy po 3 lub 4 na raz i zwijamy w rulony.
Bułki kroimy nożem na plastry o grubości 5-10 mm. Potrząsaj kromkami, oddzielając je od siebie i tworząc paski makaronu.
Kluski można ugotować od razu lub wysuszyć i zostawić na później. Mogą być suszone w piekarniku przez nie więcej niż dwie godziny w temperaturze około 60 stopni, lub po prostu na stole, wtedy zajmie to około dziesięciu godzin.
Z czym komponuje się makaron gryczany i jak go przyrządzić?
Aby ugotować soba z kaszy gryczanej, należy wrzucić makaron do wrzącej, osolonej wody i gotować go aż będzie gotowy przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzić i dobrze wypłukać pod wodą.
Soba dobrze komponuje się z prawie wszystkimi potrawami. Można go przyrządzić jako ciepłą sałatkę warzywną, zupę, dodatek do mięsa lub ryby, smażyć z kurczakiem lub owocami morza. Aby doprawić danie i podkreślić jego smak, idealnym dodatkiem będzie sos sojowy i teriyaki.
Pytanie zadane
Co to jest makaron soba?
Tradycyjny japoński makaron z mąki gryczanej.
Z czego składa się makaron gryczany?
Klasyczna wersja to kasza gryczana i woda.
Jakie są najmniej kaloryczne makarony?
Shirataki, które jest robione z mielonego korzenia rośliny konnyaku. Tylko 8kcal na 100g!
Jak długo gotować makaron soba z kaszy gryczanej?
10-15 minut.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze produktu do gotowania?
Obecność zanieczyszczeń w składzie. W czystym makaronie powinna być tylko mąka gryczana i woda, dopuszczalna jest niewielka obecność mąki pszennej lub ryżowej.
Film na ten temat
Ciesz się gotowaniem i pozostań zdrowy!