Co wiemy o kiszonym imbirze? Roślina ta pochodzi z Indii, gdzie uprawia się ponad 50% jej całkowitej ilości. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, produkt ten stał się częścią codziennej diety ludzi w wielu krajach Azji i Orientu.
Wzmacnia układ odpornościowy, uodparnia na zarazki i wirusy oraz zapobiega chorobom. Pomaga przywrócić męską siłę, zwalcza procesy zapalne w organizmie i pomaga pozbyć się wielu kobiecych dolegliwości. Może leczyć niepłodność!
Stres, zmęczenie, problemy z pamięcią, uczucie niepokoju: to cudowne lekarstwo, które Japończycy spożywają codziennie, pozwala pozbyć się wielu problemów, czyniąc życie jaśniejszym i bardziej interesującym.
Kiszony imbir, oprócz wszystkich powyższych, normalizuje trawienie, a minimalna zawartość kalorii pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.
Korzyści i szkody związane z marynowanym imbirem
W Rosji jada się ją tylko przy zamawianiu rolek i sushi - zaleca się spożywanie niewielkiej porcji, aby wyeliminować ryzyko infekcji jelitowych i pasożytów zawartych w surowych rybach i owocach morza. Jednak produkt ten powinien być spożywany częściej.
Spróbujmy zrozumieć naukowe i medyczne korzyści z imbiru. Najbardziej użyteczną częścią jest korzeń, w świeżej postaci nie jest łatwy do zjedzenia, niewiele osób lubi jego specyficzny smak. W postaci marynowanej ujawnia swój smak, a w połączeniu z niepowtarzalnym aromatem zamienia każdą potrawę w kulinarne arcydzieło.
W średniowieczu europejscy uzdrowiciele zalecali spożywanie imbiru, aby zapobiegać, a nawet leczyć ospę i dżumę. W medycynie ludowej i ajuwerdyjskiej imbir występuje w prawie połowie receptur.
Przydatne witaminy i pierwiastki śladowe
Imbir marynowany zawiera:
Witamina B.
Cynk.
Miedź.
Potas.
Sód.
Żelazo.
Przydatne aminokwasy.
Olejek eteryczny.
Gingerole.
Ten bogaty skład spowalnia procesy starzenia się organizmu i według najnowszych badań zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, czyli raka. Nawet przy silnym bólu głowy wystarczy zjeść kilka plasterków, a poczujesz się lepiej w ciągu około 10-15 minut.
Artykuł prawie na temat: Korzyści i szkody wynikające z orzeszków ziemnych - w nim omówiliśmy korzyści zdrowotne tego niesamowicie smacznego produktu. A dla tych, którzy lubią prażone orzeszki ziemne - załączamy kilka przepisów.
Lekarze zalecają spożywanie kilku łyżek kiszonego imbiru na noc przy ostrych infekcjach dróg oddechowych. Plwocina będzie szybciej wydalana, kaszel przestanie dusić, a o katarze i bólu gardła też możesz zapomnieć. Zawarte w niej magnez i potas wzmacniają kości, zmniejszając ryzyko wystąpienia zapalenia stawów i reumatyzmu.
Normalizuje poziom cholesterolu we krwi, poprawia krzepliwość, co stanowi doskonałą profilaktykę udarów i zawałów serca.
Dentyści zdecydowanie zalecają codzienne spożywanie imbiru, który zabija bakterie wywołujące choroby w jamie ustnej i zapobiega powstawaniu przykrego zapachu.
Korzyści płynące z picia herbaty imbirowej
Kobiety w ciąży są bezwzględnie przeciwne kawie, zwłaszcza w początkowym okresie, kiedy każdy zapach wywołuje atak mdłości. Imbir kiszony tłumi odruch wymiotny, ułatwiając przejście przez pierwszy trymestr, kiedy to ponad 80% kobiet cierpi na toksemię.
Herbata z kilkoma szczyptami imbiru zalecana jest w przypadku:
Choroba morska.
Toksyczność.
Rehabilitacja po chemioterapii.
Przerywane bóle kobiece.
Dla tych, którzy pilnują swojej wagi, ale okresowo wpadają w słodycze, dietetycy zalecają trzymanie imbiru w cukrze pod ręką. Jest smaczna, niskokaloryczna i nie zawiera szybkich węglowodanów. Nawet jeśli zjecie kilka porcji, nie przybędzie Wam dodatkowych centymetrów w talii, a organizm, otrzymawszy słodycz, uspokoi się. W prosty i łatwy sposób można uniknąć załamań i przyrostu wagi.
Regularne stosowanie korzenia rozwiązuje sporadyczne problemy jelitowe i choroby, takie jak skurcze, wzdęcia. Efekt ten jest możliwy dzięki gingerolowi, substancji, która rozkłada tłuszcze i ma działanie przeczyszczające. Organizm nie jest w stanie wyprodukować gingerolu, substancję tę można uzyskać tylko zewnętrznie.
Po tym, nie powinno być żadnych pytań o przydatności marynowanego imbiru, a jeśli to nie wystarczy, zalecenia lekarzy i specjalistów można mówić o bardzo długo.
Seksuolodzy i psycholodzy radzą wprowadzić imbir do diety tych par, które przeżywają kryzys w związku: jest to silny afrodyzjak dla mężczyzn i kobiet.
Dla męskiej połowy ludzkości, korzeń ten jest po prostu niezastąpiony, doskonała profilaktyka i leczenie dolegliwości stricte męskich:
Zapalenie gruczołu krokowego,
Męska impotencja,
Problemy z potencją,
Zmniejszony popęd płciowy.
Przyjemnym bonusem jest usuwanie toksyn i zanieczyszczeń z organizmu człowieka.
Jeśli Twój zawód wiąże się z silnym stresem i napięciem nerwowym, filiżanka aromatycznej herbaty imbirowej pomoże Ci się zrelaksować i odzyskać spokój.
Korzyści z korzenia imbiru można mówić bez końca, zwłaszcza dla tych, którzy chcą schudnąć, więc poniżej kilka smacznych i przydatnych przepisów.
Przepisy na marynowany imbir
W postaci marynowanej ujawnia się cały bukiet smakowy, wyraźnie wyczuwalne są delikatne nuty korzenne, uzupełnione przyjemnym aromatem. Jak na ironię, marynowany imbir ma więcej witamin i minerałów niż świeży. Nie jest zbyt trudno zrobić marynatę, która zachowa wszystkie witaminy i makroelementy.
Przepis #1
Pokrój korzeń na cienkie plasterki i włóż pokrojony imbir do ceramicznej miski. Nie używaj metalowego pojemnika, rozpocznie się proces utleniania i cała użyteczność zostanie utracona.
Zmieszaj ¼ szklanki octu ryżowego z 2 łyżeczkami soli i 3 łyżeczkami cukru, aby uzyskać jaśniejszy, wielowymiarowy smak.
Doprowadź mieszaninę do wrzenia i zalej nią pokrojony korzeń, odstaw do ostygnięcia i pozostaw do zaparzenia w lodówce. Po 8-10 godzinach domowy imbir marynowany jest gotowy: smaczny, naturalny, bez chemii i konserwantów.
Przepis #2.
Ćwierć kilograma korzenia dokładnie myjemy i zanurzamy na kilka minut we wrzątku, kładziemy na bawełnianym ręczniku i czekamy, aż imbir ostygnie i wyschnie.
W rondelku wymieszać 3 łyżki wina ryżowego, 2 łyżeczki wódki ryżowej lub sake i 3 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając.
Marynata powinna ostygnąć, w międzyczasie drobno posiekać korzeń i umieścić w szklanym naczyniu, zalać go marynatą. Aby uzyskać bardziej efektywne moczenie, poczekaj aż całkowicie ostygnie, a następnie umieść w lodówce. Imbir powinien się parzyć przez co najmniej 5 dni.
Marynowany imbir przepis na korektę wagi
Napój imbirowy tonizuje organizm, usuwa toksyny i ma działanie regenerujące.
Obierz i umyj świeży korzeń imbiru, a następnie zetrzyj go drobno na tarce. 1,5 łyżeczki zalać litrem wody i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia.
Pić 250 ml napoju przed każdym posiłkiem lub pić w ciągu dnia dla ugaszenia pragnienia. W sumie należy spożywać co najmniej 2 litry napoju dziennie. W ciągu miesiąca zauważysz pozytywną dynamikę. Ale pamiętaj, wszystko jest dobrze z umiarem, jeśli pijesz więcej "wody imbir", a następnie schudnąć szybciej nie będzie działać, ale uszkodzenie ciała - łatwo.
Przeciwwskazania
Imbir, zwłaszcza kiszony, nie jest dozwolony dla każdego, istnieje szereg przeciwwskazań, których nie należy ignorować.
W trzecim trymestrze ciąży przyszłe matki powinny unikać imbiru w każdej postaci.
W przypadku wystąpienia alergii lub ostrego alergicznego zapalenia skóry.
W okresie laktacji.
Wirusowe zapalenie wątroby typu B i C, wirusowe zapalenie wątroby.
Choroba wrzodowa, szczególnie w okresie zaostrzenia.
Niewydolność wątroby.
Problemy z trzustką.
Zaparcie w pęcherzyku żółciowym.
Nagłe zmiany ciśnienia.
Cukrzyca.
Diabetycy mogą spożywać imbir, ale tylko po konsultacji z lekarzem i w ściśle ograniczonych ilościach. Wszystko jest dobre z umiarem, nie należy przechodzić całkowicie na dietę imbirową, lepiej jest stosować zbilansowaną i zdrową dietę. Odpowiedź na pytanie, dlaczego marynowany imbir jest dobry, jest w pełni udzielona.