Kwas alfa-liponowy jest antyoksydantem wytwarzanym przez organizm i znajdującym się w każdej komórce ludzkiego ciała. Kwas alfa liponowy (ALA) jest wykorzystywany w organizmie do rozkładu węglowodanów, pomagając przekształcić glukozę w energię, ale wydaje się również, że pomaga zapobiegać pewnym rodzajom uszkodzeń komórek i przywraca poziom witaminy C i E. Szpinak, brokuły, drożdże, wątroba, nerki i ziemniaki są doskonałym źródłem kwasu alfa-liponowego. Tutaj przedstawiamy Ci 5 korzyści zdrowotnych płynących z kwasu alfa-liponowego.
1. Kwas alfa-liponowy może wzmacniać pozytywne działanie innych ważnych przeciwutleniaczy w organizmie, takich jak koenzym Q10, związek niezbędny w walce ze starzeniem się i chorobami, a także glutation, główny przeciwutleniacz o działaniu detoksykującym.
2. Kwas alfa-liponowy jest doskonałym suplementem w leczeniu cukrzycy i objawów cukrzycy związanych z nerwami, w tym pieczenia, bólu i drętwienia nóg i rąk. Wykazano, że ALA nie tylko utrzymuje optymalny poziom cukru we krwi, ale także wspiera wrażliwość na insulinę i zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
3. Kwas alfa-liponowy zwiększa rozszerzenie naczyń krwionośnych dzięki wpływowi na wewnętrzną wyściółkę układu naczyniowego. Wysoki poziom kortyzolu uwalnianego z nadnerczy w stresie może powodować odwrotny efekt, wazokonstrykcję, gdzie naczynia krwionośne mogą się zaciskać, tworząc wysokie ciśnienie krwi i powodując jaskrę.
4. Kwas alfa-liponowy może być bardzo skuteczny w zmniejszaniu przepuszczalności bariery krew-mózg. Wewnętrzna wyściółka komórek (śródbłonek) w mózgu jest bardzo ciasno związana, zapobiegając przedostawaniu się toksyn do mózgu. Jest to sposób natury na ochronę mózgu przed uszkodzeniem.
5. Kwas alfa-liponowy może pomóc w promowaniu lepszego widzenia. Stwierdzono, że ALA oferuje godną uwagi ochronę przed tworzeniem się zaćmy poprzez zwiększenie poziomu istotnych enzymów antyoksydacyjnych, takich jak glutation.