Kiedy czujesz, że Twój ząb słodyczy zaczyna mrowieć, najprawdopodobniej chcesz go zaspokoić czymś słodkim. Niestety, słodkie wyroby cukiernicze i cukierki, do których się zwracasz, nie zawsze będą najzdrowsze. Choć może to być zniechęcające, wciąż jest powód do nadziei. Czekolada od dawna uważana jest za żywność z potencjałem zdrowotnym, choć ma tendencję do przechodzenia przez tak wiele procesów, że traci większość swoich korzyści zdrowotnych po drodze.
Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z tej słodkiej przekąski, zdecyduj się na kakao nibs. Zasadniczo te małe kawałki rozkoszy są bezpośrednim produktem wyrywania ziaren kakaowca z ich pierwotnego miejsca, prażenia ich i łamania na małe kawałki. Jeśli masz nadzieję, że następnym razem, gdy będziesz chciał zaspokoić apetyt na coś słodkiego, otrzymasz zastrzyk wartości odżywczych, to właśnie stalówki kakao będą dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem.
Potas
Bez względu na to, co jesz, zawsze powinieneś poświęcić chwilę, aby rozważyć wartość odżywczą jedzenia, które masz przed sobą. Banan, na przykład, może być idealną przekąską, gdy jesteś głodny, ponieważ jest lekki i pełen ważnych składników odżywczych, takich jak potas. Mimo to, jest wiele osób, które nie lubią smaku banana. Jeśli chcesz podnieść poziom potasu bez pomocy tego żółtego owocu, dobrym zamiennikiem mogą być płatki kakao.
Mówi się, że włókna kakao zawierają potężną dawkę potasu, który może być przydatny, jeśli chodzi o poprawę kondycji układu sercowo-naczyniowego. Potas ma tendencję do obniżania ciśnienia krwi i wzmacniania ogólnej integralności serca. Jeśli nie dostarczasz sobie wystarczającej ilości potasu i zdecydowanie nie masz ochoty na banana, sięgnij po garść tych smacznych, małych stalówek.
Dużo serca
Potas może pomóc Twojemu sercu, ale w kakao znajduje się mnóstwo innych składników odżywczych i witamin, które pomagają poprawić wydajność układu sercowo-naczyniowego. Mówi się, że stalówki kakao są doskonałym źródłem flawonoidów, co jest korzystne dla Twojego serca. Flawonoidy są związkami występującymi w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego. Związki te działają jako przeciwutleniacze, szczególnie pomagając w obniżaniu stanu zapalnego wokół tętnic. Flawonoidy pomagają również rozrzedzać krew i poprawiają jej krążenie w organizmie.
Włókna kakao zawierają również wiele innych użytecznych przeciwutleniaczy, które służą wielu pożytecznym celom dla serca i powiązanych systemów. W niektórych badaniach wykazano, że u osób spożywających ziarna kakao przez określony czas, odnotowano niższy poziom LDL, który jest uważany za szkodliwą formę cholesterolu odpowiedzialną za wiele chorób układu krążenia. Jeśli zdrowie Twojego serca jest dla Ciebie priorytetem, sprawdź, co mogą zdziałać cacao nibs.
Dawka magnezu
Czy kiedykolwiek czułeś się zmęczony w ciągu dnia, mimo że w nocy dużo spałeś? Zdarza się to wielu ludziom i często może to być związane z brakiem określonych składników odżywczych w systemie. Magnez jest ważnym składnikiem odżywczym, którego ludzie potrzebują, aby pozostać aktywnym i funkcjonalnym na co dzień, ale jest to również składnik odżywczy, którego większość ludzi ma niedobór. Kiedy zmęczenie jest częścią Twojego codziennego rytuału, możesz chcieć zmienić nieco swoją dietę i dodać do niej cacao nibs.
Cacao nibs są pełne magnezu, co czyni je łatwym i smacznym źródłem tego ważnego związku chemicznego. Im więcej magnezu dostajesz każdego dnia, tym bardziej prawdopodobne jest, że będziesz czuł się pełen energii, czujny i gotowy na wszystko, co przyniesie Ci dzień. Wykazano również, że magnez poprawia ogólne funkcjonowanie mózgu, więc nigdy nie zaszkodzi przekąsić trochę więcej na kakao dla dobra swojego umysłu.
Poprawa nastroju
Czekolada jest popularną przekąską dla wielu ludzi, ponieważ zawiera składniki, które pomagają mózgowi i ciału czuć się dobrze. W szczególności, czekolada pomaga uwolnić serotoninę, substancję chemiczną odpowiedzialną za generowanie uczuć radości. Chociaż kakao może być czekolada w bardziej surowej i nierafinowanej formie, to nadal zawiera więcej niż jego sprawiedliwy udział elementów, które mogą poprawić nastrój.
Anandamid, na przykład, można znaleźć w stalówkach kakao, a ten neuroprzekaźnik kwasu tłuszczowego jest dość imponujący. Znany daleko i szeroko jako cząsteczka "radości" i "błogości", spożywanie pokarmów zawierających anandamid działa jak wzmacniacz nastroju, a nawet pomaga człowiekowi w zwalczaniu negatywnych skutków stanów takich jak lęk i depresja. Prawdopodobnie czułeś już, że czekolada poprawia Twój nastrój w ciężkim dniu, ale mogłeś nie zdawać sobie sprawy, jak bardzo naukowe było to założenie.
Świeżość i młodość
Na koniec warto jeszcze raz skupić się na przeciwutleniaczach zawartych w kakao, a konkretnie na polifenolach. Związki te są ważne dla poprawy integralności Twojego układu sercowo-naczyniowego, ale robią o wiele więcej. Włókna kakao zawierają te same polifenole, co zielona herbata, która pomaga skórze wyglądać świeżo i zdrowo. Przekąśnij trochę nibsów i zwalcz proces starzenia się w słodki i prosty sposób.
Choć nie potrzebujesz już wymówek, by sięgać po czekoladę, liczne korzyści zdrowotne związane z kakao mogą nieco osłodzić tę decyzję. Dodaj te smaczne kawałki do swojej codziennej rutyny i poczuj różnicę.
Sposoby wykorzystania włókien kakao
Włókna kakao mają kilka zalet w porównaniu z wiórkami czekoladowymi. Po pierwsze, pozostają chrupiące, a nie topią się. Oznacza to, że mogą nadać satysfakcjonującą teksturę zarówno wytrawnym, jak i słodkim przepisom.
Innym wspaniałym czynnikiem jest to, że nie zawierają cukru i nie mają gorzkiego posmaku niesłodzonej czekolady. Są trochę bardziej jak orzechy lub nasiona, z czekoladowym smakiem, który możesz dodać do sałatki, dania głównego, stworzyć wspaniałą przyprawę do dania głównego lub dodać do deseru. Nie zdominują tego, w czym ich użyjesz, jak to często bywa w przypadku czekoladowych chipsów.
Możesz mieć ochotę na przekąskę zaraz po wyjęciu z torebki, ale śmiało posypuj je swobodnie, na steku, w sałatce z kukurydzy, na jogurcie, gorących płatkach śniadaniowych lub spróbuj ich w napoju, tak jak my to zrobiliśmy tutaj. Są również zabawne w użyciu razem z topiącą się czekoladą, aby uzyskać gładki i chrupiący efekt w wypiekach. Dodając je do sosu, zacznij od pół łyżeczki i stopniowo dodawaj więcej, zgodnie z własnym gustem. Nie ma żadnych ograniczeń co do tego, gdzie można wykorzystać włókna kakao.
Przepisy z cacao nibs
ANANASOWO-KAKAOWO-MIĘTOWY CHŁODNIK
Porcje: 2
Czas łączny: 5 minut
Odejdź od lemoniady, ananas jest równie orzeźwiający i naturalnie słodki. W połączeniu z chłodzącą miętą i pobudzającymi umysł kawałkami kakao otrzymujemy tropikalny napój letni, który sprawi, że poczujemy się bajecznie - bez dodatku cukru. Nie zapominaj, że ananas posiada własną supermoc trawienną zwaną bromeliną, która również może pomóc w utrzymaniu płaskiego brzuszka. Możesz podwoić lub potroić ten przepis, a resztki przechowywać w lodówce do trzech dni.
SKŁADNIKI:
1 filiżanka mrożonych kawałków ananasa
2 szklanki wody
1/4 łyżeczki świeżych liści mięty
1/2 łyżeczki płatków kakao
INSTRUKCJE:
Zmiksuj wszystkie składniki. Pić natychmiast lub pozostawić na noc w lodówce, aby uzyskać bogatszy smak. (W razie potrzeby przecedzić).
GLAZUROWANE MARCHEWKI Z ORZECHAMI KAKAO
Porcje: 4
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 7-10 minut
Ten słodko-pikantny dodatek można łatwo przekształcić w danie główne, dodając wieprzowinę, kurczaka lub inne ciężkie białko i używając wystarczającej ilości wody, aby wydłużyć czas gotowania. Składniki mieszają się ze sobą, tworząc aromatyczny sos, który redukuje się do postaci panierki.
SKŁADNIKI:
2 łyżki stołowe kakao nibs
6 średnich marchewek, wyszorowanych i pokrojonych w plasterki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe świeżej mięty, posiekanej
2-4 łyżki wody (Jeśli chcesz, aby marchew była bardzo miękka, użyj więcej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż cała odparuje).
3 łyżki stołowe syropu z brązowego ryżu (lub słodzik według uznania. Uwaga: Syrop z brązowego ryżu jest bardzo łagodny. Jeśli używasz innych słodzików, możesz użyć mniejszej ilości).
Szczypta soli morskiej
INSTRUKCJE:
Umieść oliwę z oliwek na średniej wielkości patelni na średnio-wysokim ogniu.
Wymieszaj marchewki i stalówki w oliwie z oliwek i gotuj na wolnym ogniu przez minutę.
Wymieszaj z solą morską i miętą.
Dodać syrop z brązowego ryżu i pokryć nim marchew i włókna.
Dodać wodę i wymieszać.
Pozwól daniu gotować się na wolnym ogniu, aż płyn całkowicie się zredukuje, mieszając, aby równomiernie pokryć marchew.
Sposoby wykorzystania włókien kakao i przepisy autorstwa Susan Marque.