Soczyste maliny, delikatna cytrynowa warstwa nerkowców i chrupiące orzechy włoskie, mmm! To ciasto z nerkowców jest wegańską alternatywą dla klasycznego "sernika" i idealnym letnim deserem. Bez mleka krowiego, jajek, mąki i cukru rafinowanego. Zamiast kuchenki, w procesie tym wykorzystuje się blender i zamrażarkę.
Warstwa dolna:
- 1 filiżanka orzechów włoskich
- 3 wyłuskane miękkie daktyle królewskie
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki soli morskiej
Warstwa nerkowców:
- 1,5 szklanki nerkowców namoczonych przez co najmniej 4 godziny
- ½ szklanki śmietanki kokosowej
- ¼ filiżanki + 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z topinamburu.
- ¼ szklanki soku z cytryny i 1 łyżka skórki z cytryny
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub zawartość 1 laski wanilii
- ½ łyżeczki soli morskiej
Warstwa malinowa:
- 350 g mrożonych malin
- ½ łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki nasion chia
- Składniki na dolną warstwę zmiksować w blenderze. Naczynie do pieczenia o wymiarach 20×10 cm wyłożyć papierem pergaminowym lub folią spożywczą. Umieść przygotowane ciasto na dnie, dobrze ubij i umieść w zamrażarce.
- Składniki na warstwę z nerkowców zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Umieść na wierzchu dolnej warstwy i włóż z powrotem do zamrażarki.
- Składniki na warstwę malinową zmiksować w blenderze, przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Kiedy środkowa warstwa stwardnieje, wylej na wierzch warstwę malinową i umieść w zamrażarce na cztery godziny lub na noc.
- Wyjmij sernik z zamrażarki na 20 minut przed podaniem. Ostrożnie wyjmij deser z formy. Pokroić ostrym nożem i podawać.