Planujesz iść wcześnie spać, a potem otwierasz Pinterest i Oop! Już stoisz w kuchni i robisz późną kolację. Rozdrobniona quinoa, dojrzałe awokado, opiekany ser halloumi i sos śmietanowy tahini - szybka i łatwa opcja na pyszny lunch lub kolację.
Od narodzin córki częściej jem jajka, ale staram się kupować tylko wiejskie lub przepiórcze. Sąsiedzi w naszym domku hodują kury, więc dopóki trwa sezon na domki, nasza rodzina je tylko świeże wiejskie jajka. W tym przepisie jajka gotuje się przez pięć minut, ale ja najbardziej lubię, gdy są ugotowane w wodzie, więc gotuję jajka nie dłużej niż cztery minuty od momentu zagotowania.
Ser Haloumi jest często spotykany na Cyprze. Wytwarza się go z mleka koziego i owczego, ale czasami zawiera również mleko krowie. Najlepszym sposobem na spożywanie tego sera jest smażenie go na złoty kolor. W Moskwie jalumi można znaleźć w sklepach internetowych oraz w sieci Azbuka vkusa. Zamiast halloumi w tym przepisie można użyć również tofu lub bryndzy.
Quinoa z halloumi i sosem tahini
(na 4-6 porcji)
- 1⅓ filiżanki quinoa (255 g)
- 1½ szklanki wody (375 ml)
- 4 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin tłoczonej na zimno
- 300 g posiekanego jarmużu (można również użyć szpinaku, boćwiny lub innych zielonych liści)
- 225 g sera halloumi, pokrojonego w plastry.
- 2 małe awokado, przekrój na pół.
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
Kremowy sos tahini
- ½ filiżanki pasty sezamowej tahini (140g).
- ½ szklanki wody (125 ml)
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól morska lub himalajska i świeżo zmielony czarny pieprz
- Opłukaną quinoa wsypać do garnka, zalać wodą i postawić na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 12 minut lub do miękkości. Zdjąć z ognia i pozostawić pod zamkniętą pokrywką na 5 minut.
- Jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 minut. Schłodzić w lodowatej wodzie, obrać i przekroić na pół.
- Aby przygotować sos, wymieszaj w misce tahini, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodaj połowę sosu do quinoa i wymieszaj do połączenia.
- Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj liście jarmużu i gotuj, mieszając, przez 2-3 minuty. Ugotowany keyl przełożyć do miski. Na rozgrzaną patelnię kładziemy pokrojony w plastry halloumi i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
- Ułóż na talerzu halloumi, karkówkę, quinoa, jajka i awokado. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy zieloną cebulką i papryką.
Zdjęcia i przepis: donnahay.com.au
PrzepisySałatki i dodatki