Uwielbiam znajdować przepisy, które nie mają skomplikowanych składników, nie zawierają rafinowanej mąki pszennej i nie wymagają skomplikowanych operacji w kuchni. Te placki z ciecierzycy są gotowe w zaledwie 15 minut, a składniki można znaleźć w każdym supermarkecie.
Czasami kaszki, sałatki i zupy stają się nudne. Nawet Twoje ulubione awokado staje się nudne. Chcę mieć inną konsystencję i smak. Wtedy szukam przepisów na zdrowszą pizzę, robię ulubione quiche ze szpinakiem lub przypominam sobie te przepisy zapisane w ulubionych. Te kotlety są świetne na kolację z przyjaciółmi i przypadną do gustu wybrednym smakoszom, takim jak dzieci. Krem z awokado stanowi wyśmienity dodatek do wielu innych dań i sałatek.
Placuszki z ciecierzycy z kurkumą i kremem z awokado
(na 4 porcje)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 filiżanka opłukanej ciecierzycy z puszki (lub ½ filiżanki ugotowanej ciecierzycy)
- Mały pęczek posiekanej świeżej pietruszki (około ¼ szklanki)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1-2 łyżki soli morskiej
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka kurkumy
- ½-1 łyżka pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy + 3 łyżki więcej do panierowania
- olej z pestek winogron (do smażenia można użyć również ghee i oleju kokosowego)
Dla kremu z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z ½ limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli lub szalotki
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Na dużą patelnię wlej trochę oleju rzepakowego i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Posiekaj ciecierzycę w robocie kuchennym lub blenderze na gładką pastę. Nie bądź leniwy i zeskrob resztę ciecierzycy ze ścianek po wyłączeniu robota kuchennego, każdą ostatnią kroplę.
- Do powstałej masy dodać cebulę, pietruszkę i czosnek, sól, pieprz, skrobię, kurkumę i pieprz cayenne i ponownie zmiksować do połączenia. Jeśli masz dzieci, warto podzielić porcję na dwie części: jedną ugotować z pieprzem cayenne, a drugą bez.
- Do dużej miski wsypujemy kilka łyżek mąki z ciecierzycy do panierowania. Za pomocą łyżki uformuj pastę z ciecierzycy w równe kulki (wielkości piłeczki golfowej). Lekko przyciśnij kulkę dłonią do wierzchu i obtocz w mące z ciecierzycy, strzepując nadmiar mąki dłonią.
- Rozgrzać patelnię na kuchence na średnim ogniu, wlać na nią odrobinę oleju. Smażyć "kotlety" z ciecierzycy przez 2-3 minuty z każdej strony. Kiedy równomiernie się zrumieni, można zdjąć patelnię z ognia.
Aby przygotować krem z awokado, wystarczy przekroić awokado na pół i umieścić miąższ w misce. Dodajemy resztę składników (limonkę, oliwę, cebulę, sól, przyprawy) i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Aby uzyskać gładką konsystencję, możesz zmiksować wszystko w blenderze, dodając cebulę na samym końcu.
Podawaj te kotlety z kremem z awokado i dużą miską sałatki lub z pokrojonymi warzywami i ciesz się!