Pięć minut i mam jasne i soczyste lody, bez grama cukru czy mleka! Nie trzeba używać maszynki do lodów ani czekać, aż zamarzną w zamrażarce. Już trzeci wieczór z rzędu mamy na deser ten pyszny sherbet.
Chociaż mamy mrożone czereśnie z naszej dachy, dla wygody kupuję bezpestkowe czereśnie w Perekrestok. Kupuję tam również truskawki, ale suszone morele radzę kupować na targu, na stoiskach z bakaliami. Morele bez żadnych dodatków chemicznych mają zazwyczaj ciemny kolor, a nie tak jasny i atrakcyjny jak w sklepie.
Berry sherbet
pół opakowania mrożonych truskawek (150-200 g)
pół opakowania mrożonych czereśni (150-200 g)
garść moreli
Opłucz zamrożone jagody pod zimną wodą. Zmiksować jagody i suszone morele w blenderze, aż do uzyskania gładkiego sherbetu. Dodaj łyżkę miodu, syropu klonowego, syropu z topinamburu lub kilka daktyli dla dodatkowej słodyczy. Aby uzyskać kwaśny smak, wystarczy dodać trochę soku z cytryny. Deser jest gotowy!