Zielone warzywa są najzdrowsze dla naszego organizmu. Zawarty w nich chlorofil wzbogaca nasze komórki w tlen, stymulując procesy oczyszczania i poprawiając przemianę materii. Chrupiące brokuły w tej sałatce doskonale łączą się z kremową konsystencją awokado i delikatnej cukinii, a sos na bazie tahini dodaje sałatce kremowego smaku.
Zarówno cukinię, jak i cukinię można bezpiecznie dodawać na surowo do sałatek, a nawet do soków. Często jemy cukinie i cukinie na surowo. Cukinia jest bogata w potas i chociaż składa się w 90% z wody strukturalnej, pomaga nam usunąć nadmiar wody z organizmu. Surowa cukinia smakuje podobnie jak ogórek, ale ma delikatniejszą konsystencję. Aby zrobić cukiniowe spaghetti, będziesz potrzebował koreańskiej tarki do marchwi.
Sałatka z cukinii, brokułów i spaghetti (na 2-3 porcje)
- 1 patelnia z brokułami
- 1 cukinia
- 1 dojrzałe awokado
- Dwie garście liści szpinaku
Na sos:
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka tahini (lub łyżka sezamu zmielonego na mąkę w młynku do kawy)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
Ziarna sezamu i słonecznika do dekoracji
Pokrój brokuły na różyczki i wrzuć je do wrzącej wody na 2-3 minuty. W ten sposób brokuły zachowują swoją chrupiącą teksturę i maksimum witamin.
Pokrój cukinię w plastry za pomocą koreańskiej krajalnicy do marchewki. Aby spaghetti było długie, pokrój cukinię wzdłuż, a nie w poprzek.
Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Szpinak, brokuły, spaghetti z cukinii, pokrojone w kostkę awokado umieścić w głębokiej misce i zalać warzywa sosem, dobrze mieszając.
Posypać sałatkę nasionami i podawać.