Wraz z nadejściem chłodniejszej pogody, masz ochotę na więcej gorących potraw i rozgrzewających napojów. Niemniej jednak, owoce i warzywa pozostają podstawą mojej diety. Sałatki stają się jednak bardziej sycące, a następnie gorące zupy warzywne i warzywne dodatki do dań. Uzupełniają i urozmaicają swoje produkty z mleka koziego, kiełkującego chleba pszennego, quinoa, prosa, gryki, a od czasu do czasu wiejskich jaj i śmietany.
Autor: Olya Malysheva
Jesienią często przygotowujemy potrawy z dynią. Jest dobrze sycący, ale trawiony znacznie lepiej niż ziemniaki. W sałatce z pieczoną dynią i koprem włoskim jednym z głównych składników jest dressing z musztardy i jogurtu z koziego mleka. To świetne połączenie do wielu sałatek, w tym sałatki z awokado. Jest pyszny i soczysty.
Zupa krem z kukurydzy i porów ma delikatny i słodki smak. Jeśli nie masz w pobliżu świeżej kukurydzy na kolbie, użyj mrożonej, ale nie z puszki. Wybieraj śmietanę z minimalnym okresem przydatności do spożycia.
Sałatka z pieczonej dyni
(na 2 porcje)
500 g dyni
1/2 główki kopru włoskiego
2 ogórki
2 garście rukoli
150g jogurtu z koziego mleka
3 łyżki musztardy klasycznej
Sól i pieprz do smaku
Nie obierając dyni, pokroić ją na prostokąty (ok. 3 cm x 5 cm), upiec na blasze do pieczenia skórą do dołu i piec w temperaturze 160-180˚C do miękkości. Po ugotowaniu usunąć z dyni skórki. Koper włoski pokroić w cienkie paski, a ogórki w kółka (można też usunąć skórki). Dodaj liście rukoli i dynię. Jogurt wymieszać z musztardą i solą. Dressing podawać osobno lub od razu wmieszać do sałatki.
Kremowa zupa z kukurydzy
(Na 2 porcje)
1 łodyga pora
1 kolba kukurydzy (lub 200 g mrożonej)
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
250 ml śmietany
sól do smaku
Obrać kolbę kukurydzy na surowo i poddać duszeniu. Umyć i pokroić łodygi pora, podczas gdy kukurydza się gotuje. Dodaj do kukurydzy posiekany czosnek i pory, dolewając kolejną szklankę wody. Gotować na wolnym ogniu, aż kukurydza i cebula będą miękkie. Na koniec zalać warzywa śmietaną i dusić wszystko razem jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Teraz gorącą zupę delikatnie rozdrabniamy za pomocą blendera i solimy do smaku. Zupę krem rozlać do talerzy i udekorować świeżymi ziołami. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek lub masła, jeśli chcesz.