zupa paprykowa papryka

Zupa paprykowa z tortellini

Zupa paprykowa w jesiennym, rozgrzewającym wydaniu z dodatkiem pysznego makaronu tortellini. Uwielbiam zupy, są proste i sycące. Po takiej porządnej miseczce jestem pełna przez długi czas. Taka zupa paprykowa smakuje wyśmienicie również latem, ale wtedy serwuję ją na zimno, jako chłodnik. Tortellini można pominąć lub zastąpić grzankami. Tak czy siak, zupa jest przepyszna.


Zupa paprykowa z tortellini

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mascarpone
  • 500 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • świeże liście bazylii
  • 200 g tortellini z pesto

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do góry. Skórę posmaruj odrobiną oliwy. Piecz ok 30 minut, aż papryka będzie miękka. Wyjmij, przykryj folią aluminiową na 10 minut. W tym czasie przygotuj resztę dania. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekany w plasterki czosnek, a następnie drobno posiekaną cebulę. Zeszklij przez ok 3-4 minuty. Paprykę obierz ze skóry, pokrój w paski i dodaj do rondla z cebulą, całość zalej gorącym bulionem i gotuj kilka minut. Zestaw rondel z ognia, zmiksuj wszystko za pomocą blendera, na sam koniec dodaj mascarpone i raz jeszcze wszystko połącz. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Podawaj z ugotowanymi według przepisu na opakowaniu pierożkami tortellini oraz świeżą bazylią.

Smacznego.

zupa paprykowa z tortellini papryka

zupa z papryki z tortellini papryka

zupa z pieconej papryki papryka

Zimowy obiad wege

Comments

comments

16 myśli na temat “Zupa paprykowa z tortellini

  1. A jakiś inny sposób żeby pozbyć się skórki z papryki, chciałabym to zrobić w pracy ale tam nie ma piekarnika.. możesz jakoś mi pomóc?
    A tortelini mogę wrzucić od razu do zupy czy na końcu lepiej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.