Zupa krem z pietruszki z dodatkiem słodkich gruszek, sera z niebieską pleśnią, podana z prażonymi pestkami dyni i chipsami z pietruszki. Jest przepyszna, aromatyczna i delikatna zarazem. Idealna na pochmurny dzień, bo świetnie rozgrzewa i jest niezwykle sycąca. A te chipsy z pietruszki idealne do chrupnięcia między jedną, a drugą łychą. Możesz wzbogacić zupę niewielką ilością ryżu lub makaronu, żeby powstało danie główne. Zapraszam do wypróbowania :)
Zupa krem z pietruszki i gruszek z pietruszkowymi chipsami
Przepis
Porcji: 6 (spory garnek)
Składniki
- 500 g korzenia pietruszki
- 200 g słodkich gruszek (1 duża lub 2 małe)
- 1/2 dużej białej cebuli
- 250 ml śmietanki słodkiej 12 %
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 litr bulionu (może być warzywny)
- 1 łyżka oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- sól i pieprz do smaku (użyłam ok 1/2 łyżeczki soli)
- 1 płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie i można zastąpić inną substancją słodzącą)
Chipsy:
- 1 duża pietruszka
- sól, suszony czosnek, papryka słodka i kurkuma (po 1/2 łyżeczki)
- 2 – 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- pestki dyni podprażone na suchej patelni
- dowolne pieczywo do podania
- natka pietruszki
Przygotowanie
W garnku zagotuj bulion, dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę oraz gruszki. Gotuj na średnim ogniu ok 20 minut. W międzyczasie na patelni podduś na łyżce oliwy posiekaną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem, gdy zmiękną dolej łychę bulionu i przelej wszystko z powrotem do garnka. Dopraw zupę przyprawami i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj śmietankę i wszystko postaw na chwilę na ogniu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody. Przelej na talerze lub do miseczek, posyp pokruszonym serem i podprażonymi pestkami dyni. Na boku naczynka ułóż po kilka chipsów. Podawaj z pieczywem.
Chipsy:
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni (grzanie górne). Pietruszkę obierz, pokrój w plastry (niezbyt cienkie). Dobrze natrzyj przyprawami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop dobrze olejem i wstaw do piekarnika. Po 4-5 minutach przełóż szczypcami lub widelcem na drugą stronę i wstaw na dodatkowe 4 minuty. Wyjmij i podawaj od razu.
Właśnie gotuję. Jestem ciekawa…
Zrobiłam,ma bardzo ciekawy smak:)
jestem bardzo zaskoczona…i podejmę wyzwanie, spróbuję przygotować
Bardzo ciekawe połączenie smaków :) Nigdy nie jadłyśmy nawet podobnej zupy :)
Bardzo rozgrzewająca i pyszna zupka :)
bardzo ciekawe połączenie smaków :)
Pięknie ta zupa wygląda, za pietruszką nie przepadam ale jeść ją trzeba bo ma dużo witaminki
Bardzo intrygujące połączenie, chętnie spróbowałabym takiej kompozycji :)
Wygląda i pewnie smakuje pysznie! Będę musiała wypróbować przepis :)