Zupa krem z pietruszki i gruszek z pietruszkowymi chipsami

Zupa krem z pietruszki z dodatkiem słodkich gruszek, sera z niebieską pleśnią, podana z prażonymi pestkami dyni i chipsami z pietruszki. Jest przepyszna, aromatyczna i delikatna zarazem. Idealna na pochmurny dzień, bo świetnie rozgrzewa i jest niezwykle sycąca. A te chipsy z pietruszki idealne do chrupnięcia między jedną, a drugą łychą. Możesz wzbogacić zupę niewielką ilością ryżu lub makaronu, żeby powstało danie główne. Zapraszam do wypróbowania :)


Zupa krem z pietruszki i gruszek z pietruszkowymi chipsami

sweet8

Przepis

Porcji: 6 (spory garnek)

Składniki

  • 500 g korzenia pietruszki
  • 200 g słodkich gruszek (1 duża lub 2 małe)
  • 1/2 dużej białej cebuli
  • 250 ml śmietanki słodkiej 12 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 litr bulionu (może być warzywny)
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku (użyłam ok 1/2 łyżeczki soli)
  • 1 płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie i można zastąpić inną substancją słodzącą)

Chipsy:

  • 1 duża pietruszka
  • sól, suszony czosnek, papryka słodka i kurkuma (po 1/2 łyżeczki)
  • 2 – 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • pestki dyni podprażone na suchej patelni
  • dowolne pieczywo do podania
  • natka pietruszki

Przygotowanie

W garnku zagotuj bulion, dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę oraz gruszki. Gotuj na średnim ogniu ok 20 minut. W międzyczasie na patelni podduś na łyżce oliwy posiekaną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem, gdy zmiękną dolej łychę bulionu i przelej wszystko z powrotem do garnka. Dopraw zupę przyprawami i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj śmietankę i wszystko postaw na chwilę na ogniu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody. Przelej na talerze lub do miseczek, posyp pokruszonym serem i podprażonymi pestkami dyni. Na boku naczynka ułóż po kilka chipsów. Podawaj z pieczywem.

Chipsy:

Piekarnik rozgrzej do 230 stopni (grzanie górne). Pietruszkę obierz, pokrój w plastry (niezbyt cienkie). Dobrze natrzyj przyprawami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop dobrze olejem i wstaw do piekarnika. Po 4-5 minutach przełóż szczypcami lub widelcem na drugą stronę i wstaw na dodatkowe 4 minuty. Wyjmij i podawaj od razu.

Zupa krem z pietruszki i gruszki z pietruszkowymi chipsami

Zupa krem z pietruszki i gruszki z pietruszkowymi chipsami

Zupa krem z pietruszki i gruszki z pietruszkowymi chipsami

 

Comments

comments

9 myśli na temat “Zupa krem z pietruszki i gruszek z pietruszkowymi chipsami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.