Zupa brokułowa z serem Gorgonzola

Zupa brokułowa, niby taka zwykła, a tak idealnie sprawdza się na obrzydliwą jesienną pogodę, gdy jedyne o czym marzysz to nigdy, przenigdy nie wychodzić z łóżka. Czasem warto, choćby po to żeby w mig ugotować pyszną, rozgrzewającą zupę z dodatkiem sera pleśniowego. Świetnie smakuje z chrupiącymi płatkami migdałowymi, ale można posypać ją również grzankami. Polecam :)


Zupa brokułowa z serem Gorgonzola

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 1 brokuł
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml bulionu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka liści natki pietruszki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • szczypta cukru
  • 100 g sera Gorgonzola
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 lub 18%
  • sól i pieprz do smaku (użyłam ok 1/2 płaskiej łyżeczki soli)

Do podania: 4 łyżki płatków migdałowych, dobrej jakości oliwa, pieczywo

Przygotowanie

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż w dużym rondlu do miękkości, dodaj podzielonego na różyczki brokuła i zalej gorącym bulionem. Gotuj do miękkości. Dodaj bazylię, pietruszkę, cukier, odrobinę czarnego pieprzu i paprykę. Zmiksuj za pomocą blendera razem ze śmietanką i pokrojonym serem. Opcjonalnie dopraw jeszcze odrobiną soli.

Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i posyp nimi zupę. Skrop odrobiną oliwy.

Zupa brokułowa z serem Gorgonzola

Zupa brokułowa z serem Gorgonzola

 

6 myśli na temat “Zupa brokułowa z serem Gorgonzola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.