zapiekanka meksykanska kurczak fajita

Zapiekanka meksykańska – kurczak Fajita

Zapiekanka meksykańska z kurczakiem Fajita to pomysł na szybkie i aromatyczne danie. Fajita to danie kuchni meksykańskiej, serwowane standardowo w postaci patelni z mięsem i warzywami, natomiast dodatki takie jak tortille, ser żółty, guacamole, salsa czy śmietana podawane są obok. Moja propozycja jest nieco uproszczona, a zamiast tortilli zaserwowałam penne, ale można je również zastąpić ryżem. Polecam!


Zapiekanka meksykańska – kurczak Fajita

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 250 g makaronu penne
  • 100 g żółtego sera (u mnie mimolette, ale spokojnie wystarczy gouda)
  • oliwa

Przyprawy:

  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Do podania:

  • świeża natka pietruszki
  • kwaśna śmietana
  • awokado

Przygotowanie

Wszystkie przyprawy poza cukrem i octem wymieszaj ze sobą, najlepiej w małym słoiczku. Kurczaka pokrój w cienkie paski, skrop go odrobiną oliwy i obsyp 1/3 mieszanki przypraw, odstaw na 20 minut. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Sos pomidorowy wlej do rondelka i zagotuj, pozwól mu się zredukować, dopraw 1/3 mieszanki przypraw oraz 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką octu balsamicznego. Papryki pokrój w słupki, a cebulę w piórka. Warzywa podsmaż na oliwie, aż lekko zmiękną, ale dalej będą chrupkie, dopraw pozostałą mieszanką przypraw i zdejmij z patelni. Na tej samej patelni podsmaż paski kurczaka, aż będą rumiane, dodaj warzywa i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Makaron wymieszaj z sosem pomidorowym, przełóż na dno naczynia żaroodpornego lub patelni, którą można wstawić do piekarnika. Na makaron wyłóż mięso z warzywami, wszystko obficie posyp startym serem. Zapiekaj przez ok 10 minut. Wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną pietruszką. Podawaj od razu z dodatkiem kwaśnej śmietany i plastrami awokado lub guacamole.

Smacznego!

zapiekanka meksykanska

kurczak fajita zapiekanka przepis

zapiekanka kurczak fajita przepis

Comments

comments

26 myśli na temat “Zapiekanka meksykańska – kurczak Fajita

  1. Kocham meksykańską kuchnię! Przepis na pewno wypróbuję z tycieńkimi zmianami (bez sera, bo jednak od małego szkraba go nie lubię). :D Ale ogólnie to cudo! Do tego piękne zdjęcia, niczym z najlepszej książki kucharskiej!

  2. Jejuś jak Ty kusisz pysznościami:)wpadłam na Twojego bloga niedawno,przypadkowo,ledwie zdążyłam go polubić,a już powinnam robić listę zakupów na kolejny frykas od Ciebie:)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.