Zapiekanka cheeseburgerowa

Zapiekanka cheeseburgerowa, którą pokochają i małe, i duże żarłoki. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na fajny obiad, tym daniem z pewnością wszystkich zaskoczysz. Ja użyłam mięsa z indyka bo jest lekkie i ma mało tłuszczu, ale możesz wykorzystać swój ulubiony rodzaj mięsa. Taką porcję zapiekanki można podać z odrobiną sosu czosnkowego i sałatką. U nas rukola z sosem musztardowym i parmezanem.


Zapiekanka cheeseburgerowa

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej dużej papryki
  • 1/2 ostrej papryczki bez nasion np. jalapeno
  • 2 ogóry kiszone
  • 2 łyżki wina białego (opcjonalnie)
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki, świeży pieprz
  • sól ok 3/4 łyżeczki płaskiej
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • ser żółty 100 g

Bułeczki:

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 180 ml wody
  • saszetka drożdży instant (7g)
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko do posmarowania
  • sezam

Przygotowanie

Zacznij od bułeczek. W wodzie rozpuść sól, cukier i drożdże. Dodaj łyżkę mąki i odstaw na 10 minut. Mąkę wsyp do miski, na środku zrób wgłębienie, wlej wodę z drożdżami. Zagnieć ciasto i wyrabiaj dłońmi na stolnicy oprószonej mąką przez ok 10 minut. Uformuj kulę i przełóż do miski natartej oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na ok 1h i 20 minut.*

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, podsmaż. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę, ostrą papryczkę i ogórki kiszone. Podsmaż kilka chwil i dodaj mięso. Smaż na patelni 10 minut co jakiś czas mieszając, następnie dodaj wino, passatę i przyprawy. Duś na średnim ogniu jeszcze 10 -15 minut. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mąką. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oliwy. Wyłóż całe mięso, posyp startym serem. Z ciasta uformuj 16 kulek, ułóż na wierzchu w niewielkich odstępach i posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posyp sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut (lub do zrumienienia bułeczek). Podawaj, gdy chwilę przestygnie. Najlepszym dodatkiem będzie ulubiony sos lub sałatka.

  • Dla niecierpliwych. Ciasto wyrośnie szybciej, jeśli nagrzejesz piekarnik do 50 stopni, wyłączysz go i wstawisz miskę z ciastem. Ale uwaga, miska musi być dobrze zabezpieczona – owiń ją folią aluminiową od góry. Ciasto powinno być gotowe w 40 minut.

Zapiekanka cheeseburgerowa

Zapiekanka cheeseburgerowa

Zapiekanka cheeseburgerowa

Comments

comments

9 myśli na temat “Zapiekanka cheeseburgerowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.