chleb o smaku pizzy fajny

Zakręcony chleb o smaku pizzy – Pizza Bread

Chleb o smaku pizzy to pieczywo z włoską duszą. Kuszący aromat ziół i przypraw zakręconych w drożdżowym cieście. Smakuje tak na zimno, jak i na ciepło. Dla mnie idealny nawet z samą oliwą, ale kanapki czy tosty też wyjdą z niego naprawdę pyszne. Na jesienne śniadania, jako dodatek do sałatki, czy ciepłej zupy. Polecam!


 

Zakręcony chleb o smaku pizzy – Pizza Bread

sweet8

Przepis

Forma: 18 – 20 cm

Składniki

Chleb:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka

Nadzienie:

  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu najlepiej balsamicznego
  • 40 g startego twardego sera, najlepiej parmezanu

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • łyżeczka oregano
  • szczypta soli

Przygotowanie

Do dużej miski wlej pół szklanki wody i wsyp cukier, dodaj drożdże, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj oliwę, mleko, resztę wody, sól i połowę mąki, wymieszaj wszystko łyżką. Dodawaj resztę mąki cały czas mieszając, aż uzyskasz konsystencję klejącego ciasta. Oprósz blat mąką, przełóż na niego ciasto i wyrób aż będzie gładkie, uformuj kulę i przełóż do miski. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w nieprzewiewne miejsce na ok półtorej godziny. Po tym czasie uderz pięścią w ciasto, by pozbyć się nagromadzonego powietrza. Przełóż na blat i rozwałkuj na kształt prostokąta, tak by jeden z jego boków był szerokości foremki. Posmaruj przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, zostawiając odstęp od brzegów ok 2 cm, posyp parmezanem. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Przełóż ciasto do posmarowanej oliwą foremki, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (lub 160 stopni jeśli pieczesz z termoobiegiem). Chleb posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp oregano oraz solą. Wstaw do piekarnika i piecz 30 – 40 minut.

Nadzienie:

Drobno pokrojoną cebulę zrumień na oliwie, dodaj przecier pomidorowy, sól, cukier, zioła i ocet. Gotuj ok 5 minut, żeby zredukować nadmiar wody. Wystudź.

Chleb lekko przestudź i wyjmij z foremki oddzielając go delikatnie za pomocą ostrego noża. Krój na kromki i zajadaj ze smakiem.

chleb o smaku pizzy 2

chleb o smaku pizzy3

 

Comments

comments

11 myśli na temat “Zakręcony chleb o smaku pizzy – Pizza Bread

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.