Wołowina po mongolsku – wyśmienita

Wołowina po mongolsku to jedno z lepszych azjatyckich dań jakie tworzę w kuchni. Mięso jest niezwykle kruche i dosłownie rozpada się w ustach, mimo że na patelni spędza dosłownie chwilę. Do przepisu nie potrzeba żadnych niezwykłych składników, jak w niektórych orientalnych daniach. Pewnie większość przypraw masz w swojej kuchni. Warzywolubni mogą do dania dodać również blanszowanego brokuła. Polecam.


Wołowina po mongolsku

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

  • 300-320 g mięsa wołowego (nada się tutaj antrykot, ligawa, polędwica, łata)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cm świeżego imbiru
  • szczypta chilli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • olej
  • cebula dymka (tylko zielona część)
  • 1 łyżka sezamu
  • ryż lub makaron do podania

Przygotowanie

Mięso pokrój w cienkie kawałki (naprawdę cienkie kawałki) poprzecznie do włókien, najlepiej żeby nie były zbyt długie, ale dosyć szerokie. 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej wsyp do woreczka i wrzuć do niej kawałki wołowiny, potrząśnij aby każdy kawałek dobrze się obtoczył. Wyjmij mięso i strzepnij nadmiar mąki, zostaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek i imbir bardzo drobniutko posiekaj, wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, podsmaż przez minutę. Dodaj sos sojowy, cukier i ocet, gotuj cały czas mieszając (ok 3 minuty). W 1/2 szklanki wody wymieszaj 1 łyżkę skrobi lub 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej (mąka ziemniaczana bardziej zagęszcza sos). Dolej skrobię do sosu cały czas mieszając, aż będzie w miarę gęsty. Na koniec dodaj odrobinę sproszkowanego chilli (wg uznania).

Pora na mięso. Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć połowę wołowiny, po 20 sekundach zamieszaj, odczekaj 20-30 sekund i wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. To samo zrób z drugą częścią wołowiny. Usmażoną wołowinę dodaj do sosu, całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Wołowinę po mongolsku podawaj posypaną sezamem i posiekaną dymką, możesz ją dodać również do sosu.

Danie najlepiej smakuje z ryżem lub chińskim makaronem.

Smacznego.

wołowina mongolska pyszna

wolowina azjatycka new

 

Comments

comments

23 myśli na temat “Wołowina po mongolsku – wyśmienita

  1. Bardzo dobre i szybkie danie. Ja sobie zmrozilam wołowinę, kroilo sie wtedy szybko. Polecam. Ja dodałam brązowy ryż ;);)

  2. Mój mężczyzna uwielbia wołowinę, jak tylko zobaczył Twoje piękne zdjęcia, to morduje mnie, abym mu przygotowała według Twojego przepisu :D Właśnie się za nią zabieram :D Na pewno będzie pysznie :D Dzięki ! :D

  3. Wołowina to nie dla mnie. Preferuję tylko miękkie mięso. Bardziej smakowało by mi to danie z kurczakiem, choć to już nie byłoby to samo. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.