Wołowina po mongolsku – wyśmienita

Wołowina po mongolsku to jedno z lepszych azjatyckich dań jakie tworzę w kuchni. Mięso jest niezwykle kruche i dosłownie rozpada się w ustach, mimo że na patelni spędza dosłownie chwilę. Do przepisu nie potrzeba żadnych niezwykłych składników, jak w niektórych orientalnych daniach. Pewnie większość przypraw masz w swojej kuchni. Warzywolubni mogą do dania dodać również blanszowanego brokuła. Polecam.


Wołowina po mongolsku

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

  • 300-320 g mięsa wołowego (nada się tutaj antrykot, ligawa, polędwica, łata)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cm świeżego imbiru
  • szczypta chilli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • olej
  • cebula dymka (tylko zielona część)
  • 1 łyżka sezamu
  • ryż lub makaron do podania

Przygotowanie

Mięso pokrój w cienkie kawałki (naprawdę cienkie kawałki) poprzecznie do włókien, najlepiej żeby nie były zbyt długie, ale dosyć szerokie. 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej wsyp do woreczka i wrzuć do niej kawałki wołowiny, potrząśnij aby każdy kawałek dobrze się obtoczył. Wyjmij mięso i strzepnij nadmiar mąki, zostaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek i imbir bardzo drobniutko posiekaj, wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, podsmaż przez minutę. Dodaj sos sojowy, cukier i ocet, gotuj cały czas mieszając (ok 3 minuty). W 1/2 szklanki wody wymieszaj 1 łyżkę skrobi lub 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej (mąka ziemniaczana bardziej zagęszcza sos). Dolej skrobię do sosu cały czas mieszając, aż będzie w miarę gęsty. Na koniec dodaj odrobinę sproszkowanego chilli (wg uznania).

Pora na mięso. Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć połowę wołowiny, po 20 sekundach zamieszaj, odczekaj 20-30 sekund i wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. To samo zrób z drugą częścią wołowiny. Usmażoną wołowinę dodaj do sosu, całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Wołowinę po mongolsku podawaj posypaną sezamem i posiekaną dymką, możesz ją dodać również do sosu.

Danie najlepiej smakuje z ryżem lub chińskim makaronem.

Smacznego.

wołowina mongolska pyszna

wolowina azjatycka new

 

Comments

comments

352 myśli na temat “Wołowina po mongolsku – wyśmienita

  1. Pingback: paxil 80 mg
  2. Pingback: synthroid libido
  3. Pingback: does diflucan work
  4. Pingback: priligy on cvs
  5. Pingback: clomid 100
  6. Pingback: albuterol ventolin
  7. Pingback: stromectol usa
  8. Pingback: atorvastatin cost
  9. Pingback: viagra triangle
  10. Pingback: purchase viagra
  11. Pingback: cialis
  12. Pingback: iztdleyh
  13. Pingback: etodolac 400mg nz
  14. Pingback: bisacodyl 5mg usa
  15. Pingback: cheap doxycycline
  16. Pingback: fluconazole otc
  17. Pingback: clozapine pharmacy
  18. Pingback: citalopram otc
  19. Pingback: dutasteride usa
  20. Pingback: cost of irbesartan
  21. Pingback: meclizine pharmacy
  22. Pingback: escitalopram nz
  23. Pingback: furosemide canada
  24. Pingback: how to buy zyvox
  25. Pingback: zyprexa cost
  26. Pingback: zyloprim for sale
  27. Pingback: zovirax usa
  28. Pingback: buy zocor
  29. Pingback: visit site
  30. Pingback: go to website
  31. Pingback: cheap zanaflex 2mg
  32. Pingback: wellbutrin tablet
  33. Pingback: vantin prices
  34. Pingback: tricor tablet
  35. Pingback: toprol coupon
  36. Pingback: tenormin tablet
  37. Pingback: spiriva for sale
  38. Pingback: skelaxin tablets
  39. Pingback: order risperdal
  40. Pingback: revatio purchase
  41. Pingback: remeron usa
  42. Pingback: order reglan
  43. Pingback: pyridium price
  44. Pingback: proscar online
  45. Pingback: prilosec tablets
  46. Pingback: phenergan generic
  47. Pingback: periactin canada
  48. Pingback: viagra medicare
  49. Pingback: mobic 7,5mg cost
  50. Pingback: macrobid nz
  51. Pingback: luvox price
  52. Pingback: lopid generic
  53. Pingback: buy indocin 75 mg
  54. Pingback: see post
  55. Pingback: blog
  56. Pingback: imodium price
  57. Pingback: imdur 60 mg coupon
  58. Pingback: hyzaar otc
  59. Pingback: cheap elavil
  60. Pingback: depakote online
  61. Pingback: ddavp 10mcg online
  62. Pingback: crestor pharmacy
  63. Pingback: coreg purchase
  64. Pingback: clozaril 100 mg uk
  65. Pingback: how to buy clomid
  66. Pingback: write essay
  67. Pingback: quick loans online
  68. Pingback: payday loans usa
  69. Pingback: sr22 insurance
  70. Pingback: best insurance car
  71. Pingback: best casino games
  72. Pingback: online slots
  73. Pingback: pala casino online
  74. Pingback: online casino usa
  75. Pingback: casino slot
  76. Pingback: claritin nz
  77. Pingback: how to buy cipro
  78. Pingback: ceclor usa
  79. Pingback: cost of catapres
  80. Pingback: cialis lisinopril
  81. Pingback: cialis daily cost
  82. Pingback: buy cialis dubai
  83. Pingback: viagra pro
  84. Pingback: arava 20mg cost
  85. Pingback: order viagra
  86. Pingback: viagra for sale
  87. Pingback: Cialis 80mg pills
  88. Pingback: buy viagra canada
  89. Pingback: generic ventolin
  90. Bardzo dobre i szybkie danie. Ja sobie zmrozilam wołowinę, kroilo sie wtedy szybko. Polecam. Ja dodałam brązowy ryż ;);)

  91. Mój mężczyzna uwielbia wołowinę, jak tylko zobaczył Twoje piękne zdjęcia, to morduje mnie, abym mu przygotowała według Twojego przepisu :D Właśnie się za nią zabieram :D Na pewno będzie pysznie :D Dzięki ! :D

  92. Wołowina to nie dla mnie. Preferuję tylko miękkie mięso. Bardziej smakowało by mi to danie z kurczakiem, choć to już nie byłoby to samo. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.