Wiosenny sernik – Cherry Mess

Wiosenny sernik – Cherry Mess, czyli wiśniowy bałagan, lepiej tego wierzchu określić nie można. Skojarzył mi się z tradycyjnym angielski deserem z Eton, składającym się  z kremu, owoców i bez. W moim przepisie lekko kwaskowy dżem wiśniowy świetnie współgra ze słodkimi bezami i śmietankowym wnętrzem sernika. A zatem zaczynamy: kruchy spód, masa serowa, warstwa dżemu, warstwa herbatników, warstwa kremu i bezy. Czyż nie brzmi rozpustnie?  Do dzieła!


Wiosenny sernik – Cherry Mess

sweet8

Przepis

Porcji: 16

Forma: 29×23

Składniki

Spód:

  • 140 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 80 g cukru

Ser:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 350 g cukru białego (1 i 3/4 szklanki)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji)
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Wierzch:

  • słoik dżemu wiśniowego (400 – 450 g) lub 1 i 1/2 mniejszego
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 16 herbatników
  • gotowe bezy (ok 100 g)

Przygotowanie

Spód:

Do miski przesiej mąkę i wsyp cukier. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencja przypominała drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki śmietanki lub zimnej wody. Ciasto zagnieć na lekko oprószonym mąką blacie. Spłaszcz je na placek i wylep nim przygotowaną formę posmarowaną masłem, wyłożoną papierem do pieczenia na samym dnie i dwóch przeciwległych bokach, tak by papier wystawał ponad formę (dzięki temu łatwo wyciągniesz później sernik z formy). Nakłuj ciasto w kilku miejscach. Wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz spód przez ok 12 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Piekarnik schłódź do 140 stopni.

Masa serowa:

Do miski pokrusz twaróg, dodaj śmietanę, śmietankę i 3 jajka, wszystko zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Możesz też wcześniej zmielić twaróg jeżeli Twój blender nie ma aż takiej mocy. Następnie dodaj pozostałe jajka, cukier,  cukier waniliowy i mąki, wszystko jeszcze raz zmiksuj. Wylej na podpieczony, ale zimny spód. Wstaw do piekarnika na 60 do 70 minut. Gdy będzie gotowy, otwórz drzwiczki piekarnika i pozwól mu wystygnąć.

Wierzch:

Na wystudzony sernik wyłóż dżem, rozsmaruj go dobrze po całym wierzchu (odłóż trzy łyżki do kremu). Możesz użyć więcej dżemu, jeżeli masz zapas :). Przykryj go warstwą herbatników. Wstaw do lodówki. Mascarpone utrzyj z resztą dżemu i cukrem pudrem, wyłóż na warstwę herbatników, a całość posyp pokruszonymi bezami, lekko wciskając je w krem. Schłódź min 2 godziny.

Przed podaniem, ostrym nożem odseparuj sernik od formy, w miejscu, w którym nie było papieru do pieczenia i wyciągnij go za wystający papier. Krój w kwadraty i podawaj :)

sernik mess

sernik eton

sernik wielkanoc

sernik wisnia

Comments

comments

35 myśli na temat “Wiosenny sernik – Cherry Mess

  1. Witam,
    Sernik wyglada oblednie. Czy w przepisie mozna zamienic 250g twarogu na 250g mascarpone abez zmiany reszty skladnikow?
    Czy ciasto dobrze sie kroi, chodzi mi glownie o jego gorna warstwe?
    Sernik ma byc na impreze plenerowa.

    Pozdrawiam!

    1. Mascarpone ma trochę inną konsystencję niż twaróg, ale jest na tyle ścisły, że mógłby się sprawdzić. Dla pewności, dodałabym nieco mniej słodkiej śmietanki o ok 50 ml. Jeśli chodzi o krojenie to nie ma problemu, sugeruję dość drobno pokruszyć bezy, żeby było jeszcze łatwiej :)

  2. Pożarło mój komentarz chyba, zachwycił mnie ten sernik i miałam pytanie jaki dżem się tu sprawdzi najlepiej? z kawałkami owoców czy raczej gładki tyu mus?

  3. Nic, tylko się nim zachwycać. *,*
    Musze zrobić coś podobnego. Rodzinka oniemieje na święta z zachwytu. Dzięki za inspirację.

  4. Piękny sernik, musi być pyszny!
    Ja projektuję świąteczny, ale cała rodzina się odchudza… ja zresztą też – więc mess -topu chyba nie będzie :-(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.