Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa, intensywnie cytrynowa i niezwykle wilgotna. Wielkanocne baby kojarzą mi się z suchymi babkami piaskowymi, które absolutnie nie są w moim guście. W ostatni tydzień wypróbowałam kilka przepisów na babki, bo stwierdziłam, że muszę znaleźć przepis na taką idealną. Wygrały dwie, jedną z nich jest ta przepyszna babeczka o mocno cytrusowym smaku. Druga to narazie tajemnica :) Do lukru w tej wersji dodałam odrobinę żółtego barwnika spożywczego, ale nie jest to konieczne, to tylko  moja fantazja :) Polecam na święta.


Wielkanocna babka cytrynowa

sweet8

Przepis

Porcji: 16

Duża forma z kominem

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny

Polewa

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • ew. odrobina zimnej wody
  • barwnik spożywczy i cukrowe ozdoby (opcjonalnie)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek, sodę i sól, odstaw. Do dużej misy włóż masło i utrzyj je z cukrem na białą puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodaj skórkę z cytryny, sok oraz partiami dodawaj naprzemiennie mąkę oraz śmietanę, miksując na niskich obrotach. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką, nadmiar strzepnij. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika na 1 h i 15 minut. Po tym czasie babka powinna być gotowa, sprawdź patyczkiem czy jest upieczona.

Wystudź w formie, a następnie odwróć ją do góry dnem i popukaj, żeby wyskoczyła. Całkowicie wystudzoną polej lukrem i ozdób wg uznania.

Lukier

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i ew. barwnikiem, jeżeli jest zbyt gęsty dodaj wody, jeżeli zbyt rzadki, dodaj cukru pudru. Od razu polej nim ciasto.

babka wielkanocna cytrynowa

babka wielkanocna cytrynowa lemon

Comments

comments

342 myśli na temat “Wielkanocna babka cytrynowa

  1. Pingback: cefuroxime tablet
  2. Pingback: buspirone canada
  3. Pingback: buy viagra generic
  4. Pingback: atomoxetine cheap
  5. Pingback: order tadalafil
  6. Pingback: sildenafil coupon
  7. Pingback: zyvox pharmacy
  8. Pingback: zyloprim 300mg uk
  9. Pingback: zithromax online
  10. Pingback: buy zovirax
  11. Pingback: read more
  12. Pingback: viagra online usa
  13. Pingback: cost of valtrex
  14. Pingback: tricor pharmacy
  15. Pingback: singulair nz
  16. Pingback: cost of rogaine
  17. Pingback: remeron 15mg pills
  18. Pingback: bactrim price
  19. Pingback: cheap provigil
  20. Pingback: buy viagra online
  21. Pingback: procardia uk
  22. Pingback: canada drugs
  23. Pingback: order periactin
  24. Pingback: Colospa
  25. Pingback: buy Zovirax
  26. Pingback: micardis 20mg nz
  27. Pingback: buy mestinon 60 mg
  28. Pingback: macrobid purchase
  29. Pingback: lopressor tablet
  30. Pingback: cheap lopid
  31. Pingback: buy generic viagra
  32. Pingback: cheapest levaquin
  33. Pingback: lamisil canada
  34. Pingback: buy imuran 25 mg
  35. Pingback: cialis website
  36. Pingback: order cialis
  37. Pingback: imdur pills
  38. Pingback: hyzaar coupon
  39. Pingback: Amoxil online
  40. Pingback: elavil cheap
  41. Pingback: dramamine tablet
  42. Pingback: doxycycline otc
  43. Pingback: buy diltiazem
  44. Pingback: cheapest depakote
  45. Pingback: generic viagra
  46. Международная компания бк пари матч в сфере игорного бизнеса более 20 лет. Бренду доверяют игроки по всему миру. Каждый день онлайн площадка делает все, чтобы игроку было интересно. Площадка предлагает свою линию для ставок, а также предоставляет весь спектр казино-продуктов. Игрок может сыграть в виртуальное казино, классические и современные аппараты, либо игры собственной разработки.

  47. Pingback: crestor nz
  48. Pingback: compazine otc
  49. Pingback: coreg usa
  50. Pingback: colchicine uk
  51. Pingback: buy essays cheap
  52. Pingback: write my essays
  53. Pingback: ace homework
  54. Pingback: essay online
  55. Pingback: my essay writing
  56. Pingback: Viagra mail order
  57. Pingback: get payday loans
  58. Pingback: car insurances
  59. Pingback: buy tadalafil
  60. Pingback: generic ed pills
  61. Pingback: gambling casino
  62. Pingback: casinos
  63. Pingback: online casinos usa
  64. Pingback: chumba casino
  65. Pingback: best casino games
  66. Pingback: casino real money
  67. Pingback: canadian drugs
  68. Pingback: cipro pills
  69. Pingback: buy tadalafil
  70. Pingback: catapres 100mcg uk
  71. Pingback: buy casodex 50 mg
  72. Pingback: buy viagra
  73. Pingback: benicar 10 mg usa
  74. Pingback: cialistodo.com
  75. Pingback: lasix 40mg usa
  76. Pingback: viagra for sale
  77. Pingback: cialis
  78. Pingback: Cialis 20mg price
  79. Pingback: Cialis 80mg coupon
  80. Pingback: buy Viagra 120 mg
  81. Pingback: buy sildenafil
  82. Pingback: Viagra 200mg cheap
  83. Pingback: viagra pills
  84. Pingback: tadalafil cost
  85. Pingback: cialis generic
  86. Pingback: sildenafil generic
  87. Pingback: real casino online
  88. Pingback: new cialis
  89. Pingback: new cialis
  90. Pingback: cialis generic
  91. Pingback: generic for cialis
  92. Pingback: top gambling list
  93. Pingback: generic for cialis
  94. Pingback: viagra pills
  95. Pingback: personal loans
  96. Pingback: personal loan
  97. Pingback: cash payday
  98. Pingback: cialis pill
  99. Pingback: free slots
  100. Pingback: viagra reviews
  101. Pingback: slot games
  102. Pingback: levitra dosage
  103. Pingback: cialis online
  104. Pingback: cvs pharmacy
  105. Pingback: walmart pharmacy
  106. Pingback: viagra for sale
  107. Pingback: cheap viagra
  108. Pingback: cialis on line
  109. Pingback: Canadain viagra
  110. Pingback: buy cialis canada
  111. To jedno z 3 ciast, które zrobiłam na tegoroczną Wielkanoc (2017). Po wielu niepowodzeniach z babkami muszę przyznać, że ta mi się udała, w sensie, że nie było zakalca, babka pięknie wyrosła. Z braku cytryn nie dodałam ani soku ani skórki, więc nie uzyskałam intensywnego cytrynowego smaku, babka nie jest też jakoś szczególnie wilgotna, ale jest smaczna no i tak jak pisałam bardzo urosła i pięknie się prezentuje jako ozdoba świątecznego stołu. W przyszłości planuję poeksperymentować dodając kakao do części ciasta i upiec z tego przepisu babkę marmurkową, może się uda.

  112. Babka wygląda pięknie. Dziś postanowiłam spróbować, babka wyszła wysoka nawet mnie to ucieszyło jednak po przekrojeniu okazało się,ze na całej wysokość wyszedł zakalec. Od końca do końca. Ktoś podpowie dlaczego?

    1. Już pisałam o tym, ale powtórzę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąkę najlepiej przesiać wraz z proszkiem. Nie powinno się tez otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z pewnością uniknie Pani w ten sposób zakalca :)

  113. Czy można ją upiec w formie silikonowe w kształcie baranka i zająca i podzielić ciasto poprostu na 2 formy???

  114. Witam, upiekłam kilka babek ale za każdym razem wychodziły mi zakalce – za każdym razem zamiast sody zwiększałam ilość proszku. Chciałabym przetestować Twój przepis i mam pytanie, czy mogę użyć więcej proszku by nie używać sody? Soda jest skłądnikiem proszku do pieczenia, więc chyba nie powinno być problemu.

    1. Sugeruję jednak wypróbować z tą odrobiną sody, jak w przepisie. Dlaczego oba spulchniacze? Otóż soda jest 4x mocniejsza niż proszek do pieczenia. Dodatkowo wchodzi w reakcję ze śmietaną, sprawiając, że wypiek jest pulchny. Proszę dać znać, czy tym razem wyszła :)

      1. Nie mogę stosować sody (mąż ma zgagę po niej), a w proszku do pieczenia jest jej dużo mniej. Soda to wodorowęglan sodu a w proszku do pieczenia często opisywany jest jako węglan sodu – a to to samo. W proszku jest też inny spulchniacz – difosforan. Po tej mieszance spulchniaczy mój mąż nie ma zgagi.
        W innych ciastach bez problemu zamieniam sodę na proszek i nigdy nie miałam problemu z zakalcem, niestety w przypadku babek mam z tym problem.
        W poprzednich babkach nigdy nie używałam śmietany – czy to ona może mieć wpływ na powstawanie zakalca?

        1. Proszę dać więcej proszku w takim razie. 1 płaska łyżeczka powinna wystarczyć. Proszę trzymać się przepisu w pozostałym zakresie. Ponadto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąkę najlepiej przesiać wraz z proszkiem. Nie powinno się tez otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z pewnością uniknie Pani w ten sposób zakalca :)

          1. Wszystkie te zasady są przeze mnie praktykowane…. a jednak zawsze coś nie wychodzi…. Może to brak śmietany…. Dziękuję

  115. Witam,
    czy jest Pani pewna podanej ilości cukru (+ lukier) – babka nie jest zbyt słodka? Chciałabym upiec ją na nadchodzące Święta i wolałabym mieć pewność, że wszystkim domownikom zasmakuje :)
    P.S. Czy foremka o średnicy 25,5 cm i wysokości 7 cm (tortownica z wkładką z kominem) będzie odpowiednia? Pojęcie “duża” jest dosyć ogólne, a sama Pani z rozumie, że chciałabym, by nic w ostatniej chwili mnie niezaskoczyło :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Monika

    1. Forma będzie odpowiednia. Strasznie ich dużo na rynku. Moja ma wysokość 9 cm ale jest 1 cm węższa. Jedli chodzi o lukier to rzeczywiście wychodzi go dosyć sporo, ale to doskonale współgra z babeczką. Jeśli woli Pani nieco mniej słodsze polewy, polecam użyć połowy składników i tylko delikatnie polać ciasto :)

      1. Witam, mam jeszcze jedno małe, ale ważne dla mnie pytanie – jak długo babka zachowuje świeżość i kiedy poleca ją Pani upiec, jeśli chciałabym podać ją w niedzielę? Czy nie przesuszy się za mocno, jeśli zrobię ją w sobotę wieczorem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)

  116. Ja również nie przepadam za suchymi babkami, więc uporczywie szukam przepisów na te wilgotne. Twój wypiek wygląda pięknie, a opis brzmi bardzo zachęcająco :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.