Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa, intensywnie cytrynowa i niezwykle wilgotna. Wielkanocne baby kojarzą mi się z suchymi babkami piaskowymi, które absolutnie nie są w moim guście. W ostatni tydzień wypróbowałam kilka przepisów na babki, bo stwierdziłam, że muszę znaleźć przepis na taką idealną. Wygrały dwie, jedną z nich jest ta przepyszna babeczka o mocno cytrusowym smaku. Druga to narazie tajemnica :) Do lukru w tej wersji dodałam odrobinę żółtego barwnika spożywczego, ale nie jest to konieczne, to tylko  moja fantazja :) Polecam na święta.


Wielkanocna babka cytrynowa

sweet8

Przepis

Porcji: 16

Duża forma z kominem

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny

Polewa

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • ew. odrobina zimnej wody
  • barwnik spożywczy i cukrowe ozdoby (opcjonalnie)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek, sodę i sól, odstaw. Do dużej misy włóż masło i utrzyj je z cukrem na białą puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodaj skórkę z cytryny, sok oraz partiami dodawaj naprzemiennie mąkę oraz śmietanę, miksując na niskich obrotach. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką, nadmiar strzepnij. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika na 1 h i 15 minut. Po tym czasie babka powinna być gotowa, sprawdź patyczkiem czy jest upieczona.

Wystudź w formie, a następnie odwróć ją do góry dnem i popukaj, żeby wyskoczyła. Całkowicie wystudzoną polej lukrem i ozdób wg uznania.

Lukier

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i ew. barwnikiem, jeżeli jest zbyt gęsty dodaj wody, jeżeli zbyt rzadki, dodaj cukru pudru. Od razu polej nim ciasto.

babka wielkanocna cytrynowa

babka wielkanocna cytrynowa lemon

Comments

comments

43 myśli na temat “Wielkanocna babka cytrynowa

  1. To jedno z 3 ciast, które zrobiłam na tegoroczną Wielkanoc (2017). Po wielu niepowodzeniach z babkami muszę przyznać, że ta mi się udała, w sensie, że nie było zakalca, babka pięknie wyrosła. Z braku cytryn nie dodałam ani soku ani skórki, więc nie uzyskałam intensywnego cytrynowego smaku, babka nie jest też jakoś szczególnie wilgotna, ale jest smaczna no i tak jak pisałam bardzo urosła i pięknie się prezentuje jako ozdoba świątecznego stołu. W przyszłości planuję poeksperymentować dodając kakao do części ciasta i upiec z tego przepisu babkę marmurkową, może się uda.

  2. Babka wygląda pięknie. Dziś postanowiłam spróbować, babka wyszła wysoka nawet mnie to ucieszyło jednak po przekrojeniu okazało się,ze na całej wysokość wyszedł zakalec. Od końca do końca. Ktoś podpowie dlaczego?

    1. Już pisałam o tym, ale powtórzę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąkę najlepiej przesiać wraz z proszkiem. Nie powinno się tez otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z pewnością uniknie Pani w ten sposób zakalca :)

  3. Czy można ją upiec w formie silikonowe w kształcie baranka i zająca i podzielić ciasto poprostu na 2 formy???

  4. Witam, upiekłam kilka babek ale za każdym razem wychodziły mi zakalce – za każdym razem zamiast sody zwiększałam ilość proszku. Chciałabym przetestować Twój przepis i mam pytanie, czy mogę użyć więcej proszku by nie używać sody? Soda jest skłądnikiem proszku do pieczenia, więc chyba nie powinno być problemu.

    1. Sugeruję jednak wypróbować z tą odrobiną sody, jak w przepisie. Dlaczego oba spulchniacze? Otóż soda jest 4x mocniejsza niż proszek do pieczenia. Dodatkowo wchodzi w reakcję ze śmietaną, sprawiając, że wypiek jest pulchny. Proszę dać znać, czy tym razem wyszła :)

      1. Nie mogę stosować sody (mąż ma zgagę po niej), a w proszku do pieczenia jest jej dużo mniej. Soda to wodorowęglan sodu a w proszku do pieczenia często opisywany jest jako węglan sodu – a to to samo. W proszku jest też inny spulchniacz – difosforan. Po tej mieszance spulchniaczy mój mąż nie ma zgagi.
        W innych ciastach bez problemu zamieniam sodę na proszek i nigdy nie miałam problemu z zakalcem, niestety w przypadku babek mam z tym problem.
        W poprzednich babkach nigdy nie używałam śmietany – czy to ona może mieć wpływ na powstawanie zakalca?

        1. Proszę dać więcej proszku w takim razie. 1 płaska łyżeczka powinna wystarczyć. Proszę trzymać się przepisu w pozostałym zakresie. Ponadto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąkę najlepiej przesiać wraz z proszkiem. Nie powinno się tez otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z pewnością uniknie Pani w ten sposób zakalca :)

          1. Wszystkie te zasady są przeze mnie praktykowane…. a jednak zawsze coś nie wychodzi…. Może to brak śmietany…. Dziękuję

  5. Witam,
    czy jest Pani pewna podanej ilości cukru (+ lukier) – babka nie jest zbyt słodka? Chciałabym upiec ją na nadchodzące Święta i wolałabym mieć pewność, że wszystkim domownikom zasmakuje :)
    P.S. Czy foremka o średnicy 25,5 cm i wysokości 7 cm (tortownica z wkładką z kominem) będzie odpowiednia? Pojęcie “duża” jest dosyć ogólne, a sama Pani z rozumie, że chciałabym, by nic w ostatniej chwili mnie niezaskoczyło :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Monika

    1. Forma będzie odpowiednia. Strasznie ich dużo na rynku. Moja ma wysokość 9 cm ale jest 1 cm węższa. Jedli chodzi o lukier to rzeczywiście wychodzi go dosyć sporo, ale to doskonale współgra z babeczką. Jeśli woli Pani nieco mniej słodsze polewy, polecam użyć połowy składników i tylko delikatnie polać ciasto :)

      1. Witam, mam jeszcze jedno małe, ale ważne dla mnie pytanie – jak długo babka zachowuje świeżość i kiedy poleca ją Pani upiec, jeśli chciałabym podać ją w niedzielę? Czy nie przesuszy się za mocno, jeśli zrobię ją w sobotę wieczorem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)

  6. Ja również nie przepadam za suchymi babkami, więc uporczywie szukam przepisów na te wilgotne. Twój wypiek wygląda pięknie, a opis brzmi bardzo zachęcająco :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.