Wielkanocna babka cytrynowa, intensywnie cytrynowa i niezwykle wilgotna. Wielkanocne baby kojarzą mi się z suchymi babkami piaskowymi, które absolutnie nie są w moim guście. W ostatni tydzień wypróbowałam kilka przepisów na babki, bo stwierdziłam, że muszę znaleźć przepis na taką idealną. Wygrały dwie, jedną z nich jest ta przepyszna babeczka o mocno cytrusowym smaku. Druga to narazie tajemnica :) Do lukru w tej wersji dodałam odrobinę żółtego barwnika spożywczego, ale nie jest to konieczne, to tylko moja fantazja :) Polecam na święta.
Wielkanocna babka cytrynowa
Przepis
Porcji: 16
Duża forma z kominem
Składniki
- 225 g miękkiego masła
- 2 i 1/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
Polewa
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- ew. odrobina zimnej wody
- barwnik spożywczy i cukrowe ozdoby (opcjonalnie)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół. W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek, sodę i sól, odstaw. Do dużej misy włóż masło i utrzyj je z cukrem na białą puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodaj skórkę z cytryny, sok oraz partiami dodawaj naprzemiennie mąkę oraz śmietanę, miksując na niskich obrotach. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką, nadmiar strzepnij. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika na 1 h i 15 minut. Po tym czasie babka powinna być gotowa, sprawdź patyczkiem czy jest upieczona.
Wystudź w formie, a następnie odwróć ją do góry dnem i popukaj, żeby wyskoczyła. Całkowicie wystudzoną polej lukrem i ozdób wg uznania.
Lukier
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i ew. barwnikiem, jeżeli jest zbyt gęsty dodaj wody, jeżeli zbyt rzadki, dodaj cukru pudru. Od razu polej nim ciasto.
zofran pharmacy zofran online pharmacy zofran without a doctor prescription
ed meds online without doctor prescription drugstore cowboy canada pharmacy reviews
great information thanks for sharing
how to purchase levaquin levaquin 750 mg pharmacy levaquin over the counter
cost of imdur 60 mg imdur 40mg cost imdur 60 mg pharmacy
cheapest garcinia cambogia caps garcinia cambogia caps canada where can i buy garcinia cambogia 100caps
where can i buy coumadin coumadin australia coumadin 5 mg without a doctor prescription
cleocin 150 mg australia cleocin 300 mg without a prescription cleocin 300mg prices
ceclor 500 mg without prescription ceclor 250 mg usa ceclor online pharmacy
strattera without a prescription strattera without a doctor prescription strattera 40mg over the counter
tadalafil united kingdom tadalafil over the counter how to buy tadalafil 40 mg
sweet post thanks for sharing blog post.
Международная компания бк пари матч в сфере игорного бизнеса более 20 лет. Бренду доверяют игроки по всему миру. Каждый день онлайн площадка делает все, чтобы игроку было интересно. Площадка предлагает свою линию для ставок, а также предоставляет весь спектр казино-продуктов. Игрок может сыграть в виртуальное казино, классические и современные аппараты, либо игры собственной разработки.
website dieses benutzers besuchen best college essay writing service buy pre written essays
how to write argumentative essays buying an essay freedom writer essay
вышка бабушка
Whereas integrity to be more fivefold well-mannered to ensue the closing suited for overtake buy tramadol overnight Help deficiency is also profuse
next page navigate here have a peek at these guys
online casino Sol https://sol-casino777.xyz онлайн казино Сол Официальный сайт
cialis 20mg
Świetny przepis, zaraz powiem zonie zeby zrobila
To jedno z 3 ciast, które zrobiłam na tegoroczną Wielkanoc (2017). Po wielu niepowodzeniach z babkami muszę przyznać, że ta mi się udała, w sensie, że nie było zakalca, babka pięknie wyrosła. Z braku cytryn nie dodałam ani soku ani skórki, więc nie uzyskałam intensywnego cytrynowego smaku, babka nie jest też jakoś szczególnie wilgotna, ale jest smaczna no i tak jak pisałam bardzo urosła i pięknie się prezentuje jako ozdoba świątecznego stołu. W przyszłości planuję poeksperymentować dodając kakao do części ciasta i upiec z tego przepisu babkę marmurkową, może się uda.
Wygląda wspaniale!
Ten żółty kolor nie tylko idealnie wpisuje się w święta Wielkanocne, ale również świetnie przywołuje wiosnę ^_^
Babka wygląda pięknie. Dziś postanowiłam spróbować, babka wyszła wysoka nawet mnie to ucieszyło jednak po przekrojeniu okazało się,ze na całej wysokość wyszedł zakalec. Od końca do końca. Ktoś podpowie dlaczego?
Już pisałam o tym, ale powtórzę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąkę najlepiej przesiać wraz z proszkiem. Nie powinno się tez otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z pewnością uniknie Pani w ten sposób zakalca :)
Mam pytanko ile zajmuje ogólny czas przygotowania?Pozdrawiam!!!?
Przygotowanie ok 15 minut + czas pieczenia, razem 1,5 godziny :)
Z tą radosną słoneczną polewą wygląda wprost oszałamiająco :D
Bajecznie się prezentuje! Aż ma się ochotę sięgnąć po więcej niż jeden kawałek :).
Wspaniała Baba Kingo.. dodatek barwnika podkreślił cytrynowy akcent w polewie.
Czy można ją upiec w formie silikonowe w kształcie baranka i zająca i podzielić ciasto poprostu na 2 formy???
Jak najbardziej :)
Witam, upiekłam kilka babek ale za każdym razem wychodziły mi zakalce – za każdym razem zamiast sody zwiększałam ilość proszku. Chciałabym przetestować Twój przepis i mam pytanie, czy mogę użyć więcej proszku by nie używać sody? Soda jest skłądnikiem proszku do pieczenia, więc chyba nie powinno być problemu.
Sugeruję jednak wypróbować z tą odrobiną sody, jak w przepisie. Dlaczego oba spulchniacze? Otóż soda jest 4x mocniejsza niż proszek do pieczenia. Dodatkowo wchodzi w reakcję ze śmietaną, sprawiając, że wypiek jest pulchny. Proszę dać znać, czy tym razem wyszła :)
Nie mogę stosować sody (mąż ma zgagę po niej), a w proszku do pieczenia jest jej dużo mniej. Soda to wodorowęglan sodu a w proszku do pieczenia często opisywany jest jako węglan sodu – a to to samo. W proszku jest też inny spulchniacz – difosforan. Po tej mieszance spulchniaczy mój mąż nie ma zgagi.
W innych ciastach bez problemu zamieniam sodę na proszek i nigdy nie miałam problemu z zakalcem, niestety w przypadku babek mam z tym problem.
W poprzednich babkach nigdy nie używałam śmietany – czy to ona może mieć wpływ na powstawanie zakalca?
Poprawiam się: wodorowęglan sodu i węglan sodu to nie jest to samo – ale mają takie same działanie.
Proszę dać więcej proszku w takim razie. 1 płaska łyżeczka powinna wystarczyć. Proszę trzymać się przepisu w pozostałym zakresie. Ponadto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mąkę najlepiej przesiać wraz z proszkiem. Nie powinno się tez otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z pewnością uniknie Pani w ten sposób zakalca :)
Wszystkie te zasady są przeze mnie praktykowane…. a jednak zawsze coś nie wychodzi…. Może to brak śmietany…. Dziękuję
A masło trzeba utrzeć z cukrem ręcznie?
Najlepiej za pomocą miksera ręcznego lub stojącego, w zależności od tego co mamy w kuchni. Nasze babcie utarłyby pewnie ręcznie :)
To chyba najpiękniejsza babka jaką widziałam! Cudo!
Już od dłuższego czasu mamy ochotę na babkę cytrynową a dodamy, że cytrusy w wypiekach średnio akceptujemy xD Jednak Twoje dzieło jest tak piękne, że ah! i ta polewa ^^
Pięknie ozdobiona! :)
Po prostu wspaniała :-) wygląda cudnie i pewnie też tak smakuje :-)
Apetyczna:)
Imponująca babeczka :)
Witam,
czy jest Pani pewna podanej ilości cukru (+ lukier) – babka nie jest zbyt słodka? Chciałabym upiec ją na nadchodzące Święta i wolałabym mieć pewność, że wszystkim domownikom zasmakuje :)
P.S. Czy foremka o średnicy 25,5 cm i wysokości 7 cm (tortownica z wkładką z kominem) będzie odpowiednia? Pojęcie “duża” jest dosyć ogólne, a sama Pani z rozumie, że chciałabym, by nic w ostatniej chwili mnie niezaskoczyło :)
Pozdrawiam serdecznie!
Monika
Forma będzie odpowiednia. Strasznie ich dużo na rynku. Moja ma wysokość 9 cm ale jest 1 cm węższa. Jedli chodzi o lukier to rzeczywiście wychodzi go dosyć sporo, ale to doskonale współgra z babeczką. Jeśli woli Pani nieco mniej słodsze polewy, polecam użyć połowy składników i tylko delikatnie polać ciasto :)
Dziękuję serdecznie, dam znać jak wyjdzie :) Pozdrawiam!
Witam, mam jeszcze jedno małe, ale ważne dla mnie pytanie – jak długo babka zachowuje świeżość i kiedy poleca ją Pani upiec, jeśli chciałabym podać ją w niedzielę? Czy nie przesuszy się za mocno, jeśli zrobię ją w sobotę wieczorem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
Najlepiej upiec w sobotę. Zarówno w niedzielę, jak i w poniedziałek będzie smaczna.
Babka prezentuje się fantastycznie, uroczo wyglądają te malutkie serduszka na lukrze :)
Pozdrawiam,
Ślicznie się prezentuje!
Ja również nie przepadam za suchymi babkami, więc uporczywie szukam przepisów na te wilgotne. Twój wypiek wygląda pięknie, a opis brzmi bardzo zachęcająco :)
Przepiękna! Nie przepadam za babką ale Twoją bym zjadła.
Jak pięknie żółciutka :D
Czy można dodać rozpuszczone masło ?
Nie. Rozpuszczonego nie ubijesz do białości :)
Ja również nie lubię suchych babek wolę te bardziej mokre, podoba mi się lukier:)
Cóż, ja babek nie lubię, ale na tą napatrzeć się nie mogę :)
piękna i taka słoneczna!
Piękny ten lukier! Cytrynowa babka to moja ulubiona :-)
Ależ ona śliczna! Wygląda jak kurczaczek ;)
Uwielbiam takie babki i nawet dość często piekę.