Walentynkowy deser – Red Velvet Lava

Walentynkowy deser w wersji soczyście czerwonej, z rozkosznym, płynnym środkiem. Już podawałam przepis na Lava Cake w wersji czekoladowej, znajdziesz go tutaj: Czekoladowa Lawa. Tym razem mini lawy przygotowałam z czekolady białej, którą absolutnie ubóstwiam, wielbię i mogłabym ją jeść w ilościach nieprzyzwoitych. Piękny czerwony kolor uzyskasz dzięki dobrej jakości barwnikom. Polecam zestaw sypkich barwników, dostępny w Almie. Są naprawdę wydajne i dają piękne kolory. Płynne barwniki, które osobiście polecam, kupić można w sklepach typu Kuchnie Świata.


Walentynkowy deser – Red Velvet Lava

sweet8

Przepis

Porcji: 8 mniejszych lub  5 większych deserów

Składniki

  • 180 g białej czekolady
  • 120 g masła
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • 80 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
  • 150 g białego cukru (3/4 szklanki)
  • aromat waniliowy lub esencja (pół łyżeczki)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Przygotuj naczynie do kąpieli wodnej. Rozpuść w nim czekoladę wraz z masłem. Gdy całość będzie gładka zestaw z garnka do lekkiego przestudzenia. Czekoladę z masłem możesz również rozpuścić przy pomocy mikrofalówki. W osobnej misie ubij jajka z cukrem, dodaj wanilię i czerwony barwnik. Wlej płynną masę czekoladową, wciąż miksując. Na sam koniec dodaj mąkę przesianą z kakao i połącz składniki. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra i dół). Foremkę na muffiny lub ramekiny wysmaruj masłem. Nalewaj do foremek masę, praktycznie do brzegów. Wstaw do piekarnika na 8 minut. Jeśli pieczesz deser w ramekinach/kokilkach możesz potrzebować kilkadziesiąt sekund więcej. Brzegi mają być przypieczone, a wierzch miękki. Po tym czasie wyjmij formę, odczekaj 2 minuty i delikatnie odseparuj ciasto od formy za pomocą noża. Przerzuć na talerz. Oprósz cukrem pudrem, podawaj ze świeżymi owocami, gałką lodów lub bitą śmietaną.

Smacznego.

 

 

ciasto red velvet

walentynki

walentynkowe ciastko

Comments

comments

22 myśli na temat “Walentynkowy deser – Red Velvet Lava

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.