Ucierane ciasto z owocami lata – babciny przepis

Ucierane ciasto z owocami, najlepiej sezonowymi. Piękne ciacho, pół kilo owoców, kruszonka i jagodowa polewa. Przyznam, że upiekłam jedno i zniknęło przed zdjęciami. Drugie (bez kawałka) udało się zachować, żeby pokazać o czym mowa. Bardzo tradycyjne ciasto, ale chyba za takimi najbardziej przepadamy. Przepis babciny, taki absolutnie babciny zapisany w zeszycie (nie moim) z x lat temu. Wiecie co jest najciekawsze? Dzisiaj kostka masła waży w granicach 160-200g. W przepisie 250 g, czyli pradawna kostka. Część oczywiście można zastąpić margaryną lub masłem roślinnym, ale najlepsze ciacho ucierane to takie pachnące masłem. I znowu zrobiłam się głodna…


Ciasto ucierane z owocami lata i jagodową polewą

sweet8

Przepis

blacha: 23×29 cm

Porcji: 12

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 260 mąki (2 szklanki)
  • 250 cukru (1 i 1/4 szklanki)
  • 5 jajek
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku
  • sok z 1 cytryny
  • 500 g dowolnych owoców (u mnie porzeczki, borówki i maliny)

Kruszonka:

  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 50 g masła
  • 80 g mąki (2/3 szklanki)

Polewa:

  • 2 łyżki jagód
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka gorącej wody

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą białą masę, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. W misce przesiej mąkę z proszkiem. Do masy maślanej dodawaj partiami mąkę, sok z cytryny, a na koniec śmietanę. Wszystko dokładnie połącz. Łopatką wmieszaj część owoców. Przelej ciasto do formy, posyp resztą owoców. Składniki na kruszonkę rozetrzyj palcami, posyp ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 45 – 50 minut. Po tym czasie wyjmij i wystudź. Jagody zalej wodą i zgnieć żeby puściły sok, przelej przez sitko. Do soku jagodowego dodaj cukier puder i wymieszaj. Polej wystudzone ciasto. Smacznego.

Ucierane ciasto z owocami

Ucierane ciasto z owocami lata

Ucierane ciasto z owocami

 

Comments

comments

13 myśli na temat “Ucierane ciasto z owocami lata – babciny przepis

  1. Nie przepadam za tradycyjnymi, typowymi ciastami. Wole raczej kombinowac i stworzyć coś innego. Jednak czasami takie zdają się być najlepsze, a na pewno najszybsze i smaczne, oczywiście. Takim bym nie pogardziła. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.