Truskawkowe ciasto sernikowe LOVE

Ciasto truskawkowe, które absolutnie nas pobiło. Truskawki, które kupiłam były przepyszne… Mój sklep osiedlowy rządzi!  To co zostało, poszło w ciacho i w takim połączeniu truskawki smakowały doskonale… przyznam, że po zjedzeniu 1 kg naszych polskich, cudownych, słodkich truskawek, najbardziej rzuciłam się na ten czekoladowy spód. Razem z różowym wierzchem? Niebo w gębie! Tzw must have na czerwiec! Co więcej, jest niezwykle proste i efektowne :)


Truskawkowe ciasto sernikowe

sweet8

Przepis

Porcji: 16

Forma: prostokątna 23×29 cm

Składniki

  • 2 szklanki cukru
  • 2  szklanki mąki
  • 50 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub dowolnego innego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy lub wrzątku

Masa truskawkowa:

  • 350 g twarogu półtłustego
  • 350 g serka naturalnego homogenizowanego lub sera do serników
  • 100 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 300 g truskawek pokrojonych w kosteczkę

Galaretka:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody

Wierzch:

  • 200 ml śmietanki słodkiej 36 %
  • 150 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki do dekoracji

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i kakao. Do szklanki mleka dodaj ocet i odstaw do stężenia na kilka minut. W drugiej misce wymieszaj jajka, olej, ekstrakt waniliowy i mleko. Ostrożnie przelej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj za pomocą miksera. Na sam koniec dodaj kawę lub wrzątek i wszystko połącz. Przelej do przygotowanej formy i piecz 35 minut. Wyjmij i całkowicie wystudź.

Masa serowa:

Galaretki i żelatynę rozpuść w dwóch szklankach wody. Odstaw do przestygnięcia. Twaróg, serek homogenizowany i śmietankę zmiksuj za pomocą blendera, aż nie będzie żadnych grudek. Dodaj cukier puder, zimne, ale płynne galaretki i wszystko jeszcze raz zmiksuj. Truskawki pokrój w drobną kostkę i wmieszaj w masę serową. Rozprowadź równomiernie na wystudzonym spodzie i wstaw do lodówki.

Galaretka:

Galaretkę na wierzch przygotuj razem z galaretką do masy serowej. Rozpuść ją w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie tężała, wylej na ciasto i wstaw ponownie do lodówki. (Ja nie zużyłam całej, więc można zrobić z połowy porcji.)

Całkowicie zastygnięte ciasto pokrój na kostki i udekoruj ubitą śmietaną. Bardzo zimną śmietanę ubij wraz z mascarpone za pomocą dobrze schłodzonej końcówki miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekoruj kostki w dowolny sposób. Na każde ciasto połóż truskawkę.

Smacznego!

ciasto truskawkowe love

ciasto truskawkowe sernikowe

ciasto truskawkowe gryz

Comments

comments

17 myśli na temat “Truskawkowe ciasto sernikowe LOVE

  1. Wszystkie najulubieńsze smaki mojej rodzinki ,ja zjadłabym spód ,córka masę truskawkową z galaretką ,a mąż z pewnością śmietanę z truskawką .Dobre ciasto .

  2. Desant truskawek na planetę! Ja już jestem w obłędzie truskawkowym, wczoraj zmiksowałam je z maślanką i bez żadnego cukru, były bardzo dobre… Jak zwykle piękne zdjęcia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.