Tatar ze śledzia, z awokado i kaparami

Tatar ze śledzia z awokado i kaparami

Święta kocham, uwierzcie mi. Ale są pewne klasyki, których niestety nie dzierżę. Naprawdę karp nie zawsze musi być smażony lub w galarecie. Próbowaliście zrobić z niego pierożki, zupę lub terrinę? A może zamiast karpia inna ryba? Śledzik też nie zawsze musi być w oleju/śmietanie chociaż wersję w śmietanie bardzo lubię. Tak jak i taką wersję śledzika, jest naprawdę świetna. Podasz go zarówno na kromce chleba, jak i w kokilce. Nie wiem jak Wy, ale ja śledzie moczę w mleku. Moim zdaniem najlepiej pozbyć się w ten sposób soli. Następnie porządnie odciskam i osuszam ręcznikiem papierowym. Reszta wg instrukcji :) Tadam, tatar… najlepszy w naszej grudniowej aurze :) A dla łososiowych tatar z wędzonego łosia.


Tatar ze śledzia z awokado i kaparami

sweet8

Porcji: 4-6

Składniki

  • 350 g śledzia (5 średniej wielkości śledzi)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 jabłka obranego ze skórki
  • 1 i 1/2 łyżki ketchupu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka majonezu (można zamiast tego dodać oliwę i żółtko)
  • 1 dojrzałe awokado
  • kiełki do podania

Przygotowanie

Śledzie namocz w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli (3-4 g). Następnie bardzo drobno posiekaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i kapary oraz starte na tarce jabłko. Wymieszaj z ketchupem, majonezem, musztardą, octem i dopraw pieprzem. Awokado pokrój w kostkę i delikatnie wmieszaj.

Tatara podawaj z ciemnym pieczywem, najlepiej z kiełkami lub cebulą dymką.

Tatar ze śledzia, z awokado i kaparami - świątecznie, nieklasycznie

Tatar ze śledzia, z awokado i kaparami - świątecznie, nieklasycznie

Tatar ze śledzia, z awokado i kaparami - świątecznie, nieklasycznie

 

 

Comments

comments

5 myśli na temat “Tatar ze śledzia z awokado i kaparami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.