Tatar z łososia to przysmak chyba wszystkich sushidajni. W większości z nich rybka występuje w formie surowej, ale ja oferuję tatara z łososia wędzonego. Zwyczajnie z braku zaufania do ryb surowych, sprzedawanych w sklepach, do których wszyscy mamy dostęp. Przygotowanie i składniki zostały przeze mnie pazernie podpatrzone w jednej z restauracji (kilka razy), a później wypróbowane (kilkanaście razy). Im wychodzi boski, mój jest zaraz za :) Długo zbierałam się żeby spisać i sfotografować ten przepis, a jest sprawdzony i pyszny, dlatego naprawdę polecam. Taki tatar można podawać sam lub z małymi kromeczkami chleba. Świetnie smakuje podany na sałacie lub w łódeczkach cykorii. Tatara można urozmaicić pokrojonym w kostkę awokado lub ogórkiem – sprawdzony, smakuje równie pysznie. Przystawka, przekąska, fingerfood, czy też zamiennik śledzia na wigilię. Chociaż śledzika też uwielbiam, ale może nie w tradycyjnej formie :)
Tatar z łososia wędzonego – po japońsku
Przepis
Porcji: 4
Składniki
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 8 cm łodygi pora
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki wasabi
- 1 spora łyżka ketchupu
- 1/4 łyżeczki sosu sriracha (można zastąpić sproszkowaną papryczką chilli)
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć lub zastąpić olejem roślinnym)
Ozdoba (opcjonalnie):
- 1 łyżka białego sezamu
- kiełki lucerny
Przygotowanie
Łososia bardzo drobno posiekaj za pomocą ostrego noża. Pora przekrój wzdłuż, pokrój na cieniutkie słupki, a później w drobną kostkę. Rybę przełóż do miski, dobrzej wymieszaj z porem, lekko ugniatając. Dodaj żółtko, olej, sos sojowy, ketchup, sriracha i wszystko dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z limonki i ponownie przemieszaj. Podawaj ozdobiony kiełkami i podprażonym na suchej patelni sezamem.
Smacznego!
cialis 20mg usa meglio viagra cialis
tadalafil erectile dysfunction 36 hour cialis parody
cialis chemical name wer braucht cialis
cialis walgreens cialis band lexington ky
cialis under tongue cialis pills cost
generic cialis online cialis online bestellen billig
generic cialis review does cialis increase cortisol
cost of viagra 100 mg at walmart
buy viagra without prescription paypal
buy viagra over the counter spain wal Log
online pharmacy without scripts 24 hour pharmacy pharmacy cheap
buying viagra legally in uk
buying viagra in london
viagra patent expiration canada wal Log
buy viagra in jb
buy viagra from boots
10 mg cialis enough wal Log
cialis dosage
viagra generico venda online
cialis prices
viagra love pills wal Log
“In addition to saving money, you will also find more custom
business checks and useful attachments. When conducting research, I ensure that safety is my top priority. Since entering your personal banking information can put pressure on you, I only trust companies that can win my trust.[url=https://www.ordercheckstoday.com/]https://www.ordercheckstoday.com/[/url] https://www.ordercheckstoday.com/“
wow cudwonie wyglada
Eobzgv qglkzk Viagra brand generic cialis canada
Vqqdyn qkobwt Order viagra us canadian pharmacy cialis
hydroxychloroquin https://hydroxychloroquine1st.com/
Wyglądają bardzo smakowicie!
Mogłabyś mi powiedzieć jak nazywają się te pojemniczki, w których jest ten przysmak umieszczony?
Nie mam pojęcia, ale kupiłam je w sklepie Alma, wraz z drewnianą deseczką. Było to coś w stylu: “zestaw do serwowania przekąsek”. Gdybym miała to nazwać to: “łyżki/miseczki do serwowania przystawek” :)
Naczynia te to są kokilki.
Witam, mnie przypominają kokilki, już takie widziałam w sklepach.Można kupić z rączką albo uszkiem lub bez.
Wygląda fantastycznie i na pewno tak smakuje. Oleju sezamowego oczywiście nie pomijałabym, bo przepadam za jego aromatem. A zdjęcia, jak to u Ciebie, cudne! Pozdrawiam :)
O kurczę. :D Przepis zdecydowanie muszę sobie zapisać, bo kompozycja smaków, a nawet i sama prezentacja dania- wyglądają genialnie!
O musi być wyśmienity :)
Uwielbiam! Chociaż muszę przyznać, że najlepszego tatara z łososia jadłem wyłącznie z odrobiną wasabi i sosu sojowego, ale Twoja wersja brzmi równie ciekawie ;)
Przymierzam się od jakiegoś czasu, żeby zrobić :)
Uwielbiam <3
Pięknie się prezentuje i bardzo fajny tatarek
Dziękuję :)
Przepis zapisuję, bardzo fajna propozycja przystawkowa ;-)
Polecam !
tatar super przepis, ale bardziej mnie interesuje skąd masz takie piękne naczynka?
Alma :)
Bardzo fajna propozycja na świąteczne biesiady. Cudnie wygląda!
Pięknie podany, chociaż nie jestem fanką łososia i w ogóle ryb..myślę, że mógłby mi zasmakować:)
Ojjj rybki trzeba jeść! :)
Ciekawy przepis na łososia i tak elegancko podany, że nie można oderwać wzroku :)
Pozdrawiam,
M
Łososia uwielbiam, ale do tatara jakoś przekonać się nie mogę. Myślę jednak, że dla takiego z wędzonego łosia byłabym w stanie się przełamać i spróbować. Tym bardziej, że jak zwykle wygląda doskonale :)
Ja najbardziej jednak lubię z surowego, musisz się przekonać :)
Podobają mi się miseczki śliczne, a tatara nigdy nie jadłam
Pięknie podany! Aż chce się jeść :)
:)