tatar z łososia

Tatar z łososia wędzonego – po japońsku

Tatar z łososia to przysmak chyba wszystkich sushidajni. W większości z nich rybka występuje w formie surowej, ale ja oferuję tatara z łososia wędzonego. Zwyczajnie z braku zaufania do ryb surowych, sprzedawanych w sklepach, do których wszyscy mamy dostęp. Przygotowanie i składniki zostały przeze mnie pazernie podpatrzone w jednej z restauracji (kilka razy), a później wypróbowane (kilkanaście razy). Im wychodzi boski, mój jest zaraz za :) Długo zbierałam się żeby spisać i sfotografować ten przepis, a jest sprawdzony i pyszny, dlatego naprawdę polecam. Taki tatar można podawać sam lub z małymi kromeczkami chleba. Świetnie smakuje podany na sałacie lub w łódeczkach cykorii. Tatara można urozmaicić pokrojonym w kostkę awokado lub ogórkiem – sprawdzony, smakuje równie pysznie. Przystawka, przekąska, fingerfood, czy też zamiennik śledzia na wigilię. Chociaż śledzika też uwielbiam, ale może nie w tradycyjnej formie :)


Tatar z łososia wędzonego – po japońsku

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 8 cm łodygi pora
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki wasabi
  • 1 spora łyżka ketchupu
  • 1/4 łyżeczki sosu sriracha (można zastąpić sproszkowaną papryczką chilli)
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć lub zastąpić olejem roślinnym)

Ozdoba (opcjonalnie):

  • 1 łyżka białego sezamu
  • kiełki lucerny

Przygotowanie

Łososia bardzo drobno posiekaj za pomocą ostrego noża. Pora przekrój wzdłuż, pokrój na cieniutkie słupki, a później w drobną kostkę. Rybę przełóż do miski, dobrzej wymieszaj z porem, lekko ugniatając. Dodaj żółtko, olej, sos sojowy, ketchup, sriracha i wszystko dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z limonki i ponownie przemieszaj. Podawaj ozdobiony kiełkami i podprażonym na suchej patelni sezamem.

Smacznego!

tatar z lososia wedzonego losos

tatar z wedzonego lososia losos

tatar z lososia losos wedzony losos

Comments

comments

67 myśli na temat “Tatar z łososia wędzonego – po japońsku

  1. Pingback: cialis reviews
  2. Pingback: online casinos
  3. Pingback: what is sildenafil
  4. Pingback: gambling games
  5. Pingback: cialis canada
  6. Pingback: levitra dosage
  7. Pingback: levitra online
  8. Pingback: Buy cheap cialis
  9. Pingback: walmart pharmacy
  10. Pingback: gnc ed pills
  11. Pingback: ed pills for sale
  12. Pingback: viagra 100mg
  13. Pingback: viagra generic
  14. Pingback: chloroquine coupon
  15. Pingback: viagra online
  16. Pingback: free viagra ah pt
  17. Pingback: cialis discount
  18. Pingback: cialis
  19. Pingback: buy ciprofloxacin
  20. Pingback: generic cialis usa
  21. Pingback: online viagra
  22. Pingback: Buy cheap viagra
  23. Pingback: buy generic cialis
  24. Pingback: cheap cialis
  25. Pingback: 10mg viagra
    1. Nie mam pojęcia, ale kupiłam je w sklepie Alma, wraz z drewnianą deseczką. Było to coś w stylu: “zestaw do serwowania przekąsek”. Gdybym miała to nazwać to: “łyżki/miseczki do serwowania przystawek” :)

    2. Witam, mnie przypominają kokilki, już takie widziałam w sklepach.Można kupić z rączką albo uszkiem lub bez.

  26. Uwielbiam! Chociaż muszę przyznać, że najlepszego tatara z łososia jadłem wyłącznie z odrobiną wasabi i sosu sojowego, ale Twoja wersja brzmi równie ciekawie ;)

  27. Łososia uwielbiam, ale do tatara jakoś przekonać się nie mogę. Myślę jednak, że dla takiego z wędzonego łosia byłabym w stanie się przełamać i spróbować. Tym bardziej, że jak zwykle wygląda doskonale :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.