tarta sliwkowa

Tarta śliwkowa

Kruche ciasto, dużo śliwek, trochę cierpliwości i powstała delikatna tarta śliwkowa. Do nadzienia użyłam dojrzałych węgierek, bez skórek, a do dekoracji nieznanych mi z nazwy różowych śliwek, których piękny kolor cudownie zdobi ciasto. Wyszło pysznie, soczyście, lekko i kolorowo. Tak właśnie lubię.


Tarta śliwkowa

sweet8

Przepis

Forma: 22 cm

Porcji: 10

Składniki

Spód:

  • 90 g masła
  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 600 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 1 łyżka chardonnay
  • 1/2 laski wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki płynnej śmietanki
  • 3/4 szklanki cukru

Wierzch:

  • 3 różowe śliwki
  • 1/4 torebki różowej galaretki
  • 125 ml wody

Przygotowanie

Spód:

Zimne masło posiekaj, szybko zagnieć z mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Zawiń w kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Rozwałkuj ciasto, tak żeby placek był większy od formy i przełóż do naczynia wyrównując brzegi. Nakłuj ciasto widelcem w kilkunastu miejscach i piecz przez 12 minut. Wyciągnij i całkowicie wystudź.

Nadzienie:

Śliwki poprzekrawaj na pół, wyjmij pestki i obierz skórki. Z dojrzałych śliwek powinny same odchodzić, dlatego zalecam użyć właśnie takich. Włóż do rondelka, zagotuj z cukrem i ziarenkami wanilii, następnie zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj rozmiękczoną wcześniej w dwóch łyżkach zimnej wody żelatynę, śmietankę i wino. Całość dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przestudź masę (ale nie całkowicie) i przelej na upieczony spód do tarty. Wstaw do lodówki. Masa musi całkowicie zastygnąć żeby przejść do kolejnego etapu.

Wierzch:

Galaretkę namocz w odrobinie wody. Resztę wody zagotuj i wlej do niej rozmiękczoną galaretkę. Odstaw do przestudzenia. Śliwki umyj, wykrój środkową część wraz z pestką, a całą resztę pokrój na plasterki. Przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą i zagotuj przez 1 minutę, odcedź i przelej zimną wodą. Ostygnięte plasterki śliwek ułóż na tarcie zaczynając od brzegów, całość posmaruj jeszcze płynną galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Zimną tartę pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego.

tarta sliwkowa

tarta sliwkowa kawalki

 

Comments

comments

8 myśli na temat “Tarta śliwkowa

  1. Pingback: generic ventolin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.