Tajskie curry z pulpecikami

Tajskie curry z pulpecikami, czyli pyszne danie w orientalnym stylu. Mleczko kokosowe, chilli, dużo imbiru i wołowe kuleczki świetnie się komponują. Najlepiej smakuje z ryżem, posypane odrobiną posiekanej dymki lub kolendry. Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food, z drobnymi ulepszeniami. Smacznego!


Tajskie curry z pulpecikami

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

Pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki panko lub bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości
  • 1/2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 150 g pędów bambusa z puszki
  • 150 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do podania:

  • 1 chilli posiekane w plastry
  • cebula dymka bądź kolendra
  • ryż

Przygotowanie

Mięso mielone umieść w misie, wymieszaj z jajkiem, startym imbirem i czosnkiem. Papryczkę przetnij na pół, oczyść z nasion i drobno posiekaj, dodaj do mięsa. Dodaj pozostałe składniki i uformuj niezbyt duże pulpety (ok 20). W rondlu rozgrzej olej i obsmaż na nim kuleczki, gdy będą zrumienione, przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. Do rondla dodaj pastę curry, starty imbir i czosnek, chwilę podsmaż, zalej mlekiem kokosowym i zagotuj. Z powrotem przełóż do rondla pulpeciki i gotuj na małym ogniu, aż sos lekko się zredukuje. Na sam koniec dodaj pędy bambusa i fasolę szparagową, gotuj 3 minuty. Wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do curry i wymieszaj do zgęstnienia sosu. Dopraw wszystko solą. Curry podawaj z ryżem, posiekaną papryczką chilli i dymką lub kolendrą.

Smacznego!

curry tajskie

currry

curry papryczka

 

Comments

comments

19 myśli na temat “Tajskie curry z pulpecikami

  1. Kiedyś wypróbowałyśmy nabe z podobnymi pulpecikami, i już wiemy że ich dodatek to świetny pomysł :) Już wyobrażamy sobie jakie aromaty roznosiły się po kuchni gdy to gotowałaś ^^

  2. Bardzo lubię tego typu dania ;) Te zdjęcia są baaaaaaaaaardzo zachęcające!!! Fajny przepis :) A danie – nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze wydaje się smaczne i pożywne :)

  3. Niezłe! Lubię takie zupy :-)
    Ciężko mi jest kupić mleko kokosowe, które nie ma metalicznego posmaku, i teraz będę pozyskiwała je metodą namaczania wiórek, albo kupię brytyjską kostkę kokosową, którą się rozwadnia :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.