Tajski kurczak w sosie z orzeszków ziemnych

Tajski kurczak w przecudownym sosie z masła orzechowego. Masło orzechowe jest oczywiście w kilku przepisach (kilkunastu?), które mogły wpłynąć na moje dzieło. Będąc jednak zwolenniczką domowych sposobów na takie rarytasy, wszystko zrobiłam sama, przy użyciu mojego najlepszego przyjaciela – siekacza do żywności (chociaż sąsiedzi mogą mieć mieszane uczucia). Nie wiem jak opisać przywiązanie do tego urządzenia, ale gdy wczoraj zauważyłam poluzowaną śrubkę, lekko spanikowałam. A że niby jak zrobię pesto, pastę, mielone mięso, kruche ciasto (last news) i … placki ziemniaczane? Zdradziłam wszystko. Tak, kocham mój siekacz do żywności. Aczkolwiek ten przepis był wart poluzowania jego śrubki :)


Tajski kurczak w sosie z orzeszków ziemnych

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

Sos:

  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych, prażonych lub 1/2 szklanki gotowego masła orzechowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub wina ryżowego (możesz pominąć)
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży imbir – 1 cm
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli lub 1/4 sproszkowanego chilli
  • sok z 2/3  limonki

Mięso:

  • 500-600 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/3 limonki

Dodatkowo:

  • 1 zielona papryka
  • szczypior lub kolendra do posypania
  • posiekane orzeszki

Przygotowanie

Mięso z kurczaka pokrój w paski, umieść w misce, polej sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem, wszystko wymieszaj, odstaw na 20 minut. Orzeszki posiekaj w urządzeniu, gdy będą rozdrobnione zacznij dolewać po odrobinie wody, by uzyskać gładką konsystencję. Jeśli używasz gotowego masła orzechowego, przejdź do następnego kroku. Uzyskane masło orzechowe dokładnie wymieszaj z miodem, octem ryżowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem, sosem sojowym, sokiem z limonki, chilli i pozostałą wodą. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, obsmaż na nim pokrojonego kurczaka, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę. Smaż max 7-8 minut. Następnie zalej sosem z masła orzechowego, doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu 3-4 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlej odrobiną wody. Ewentualnie dopraw sosem sojowym.

Gotowego kurczaka podawaj posypanego posiekanym szczypiorem lub kolendrą oraz posiekanymi orzeszkami. Najlepiej pasuje do niego ryż, makaron ryżowy lub inny cienki makaron w azjatyckim stylu.

Smacznego!

peanutbutter orzecgowy

tajski kurczak

kurczak tajski budda

Comments

comments

25 myśli na temat “Tajski kurczak w sosie z orzeszków ziemnych

  1. Czemu my przeoczyłyśmy ten przepis? Z naszą miłością do orzeszków ziemnych (no i oczywiście do kuchni azjatyckiej ;)) musimy koniecznie sprawdzić jak smakuje ^^

  2. Tajskie jedzenie jak najbardziej wpisuje się w mój gust smakowy. Twój kurczak jak zwykle zachwyca już samym wyglądem. Ten przepis od razu zapisuję i będę wkrótce próbować przygotować taką potrawę :)

  3. Uwielbiam Twoje zdjęcia! Budda też jest w moim guście :D A danie ma tyle pysznych, aromatycznych składników, że chętnie dosiadłabym się do Twojego stołu :)

    1. U nas w domu mamy kilka (naście) różnych posążków buddy, ze względów artystycznych oczywiście. Niesamowite jest to, że każda podobizna buddy jest uśmiechnięta :)

  4. Ja powiem tak gdy tylko zobaczyłam to danie od razu przypadło mi do gustu, no oczywiście kombinowała bym czym zastąpić orzeszki. A posążek się śmieje:)

  5. I jak tu tego nie zjeść? *-* Musi smakować oszałamiająco. Szczególnie jeśli ktoś nie może żyć bez masła orzechowego i uwielbia kurczaka (jak ja).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.