Tajski kurczak w sosie z orzeszków ziemnych

Tajski kurczak w przecudownym sosie z masła orzechowego. Masło orzechowe jest oczywiście w kilku przepisach (kilkunastu?), które mogły wpłynąć na moje dzieło. Będąc jednak zwolenniczką domowych sposobów na takie rarytasy, wszystko zrobiłam sama, przy użyciu mojego najlepszego przyjaciela – siekacza do żywności (chociaż sąsiedzi mogą mieć mieszane uczucia). Nie wiem jak opisać przywiązanie do tego urządzenia, ale gdy wczoraj zauważyłam poluzowaną śrubkę, lekko spanikowałam. A że niby jak zrobię pesto, pastę, mielone mięso, kruche ciasto (last news) i … placki ziemniaczane? Zdradziłam wszystko. Tak, kocham mój siekacz do żywności. Aczkolwiek ten przepis był wart poluzowania jego śrubki :)


Tajski kurczak w sosie z orzeszków ziemnych

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

Sos:

  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych, prażonych lub 1/2 szklanki gotowego masła orzechowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub wina ryżowego (możesz pominąć)
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży imbir – 1 cm
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli lub 1/4 sproszkowanego chilli
  • sok z 2/3  limonki

Mięso:

  • 500-600 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/3 limonki

Dodatkowo:

  • 1 zielona papryka
  • szczypior lub kolendra do posypania
  • posiekane orzeszki

Przygotowanie

Mięso z kurczaka pokrój w paski, umieść w misce, polej sosem sojowym, sokiem z limonki i olejem, wszystko wymieszaj, odstaw na 20 minut. Orzeszki posiekaj w urządzeniu, gdy będą rozdrobnione zacznij dolewać po odrobinie wody, by uzyskać gładką konsystencję. Jeśli używasz gotowego masła orzechowego, przejdź do następnego kroku. Uzyskane masło orzechowe dokładnie wymieszaj z miodem, octem ryżowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem, sosem sojowym, sokiem z limonki, chilli i pozostałą wodą. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, obsmaż na nim pokrojonego kurczaka, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę. Smaż max 7-8 minut. Następnie zalej sosem z masła orzechowego, doprowadź do wrzenia i trzymaj na ogniu 3-4 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlej odrobiną wody. Ewentualnie dopraw sosem sojowym.

Gotowego kurczaka podawaj posypanego posiekanym szczypiorem lub kolendrą oraz posiekanymi orzeszkami. Najlepiej pasuje do niego ryż, makaron ryżowy lub inny cienki makaron w azjatyckim stylu.

Smacznego!

peanutbutter orzecgowy

tajski kurczak

kurczak tajski budda

Comments

comments

122 myśli na temat “Tajski kurczak w sosie z orzeszków ziemnych

  1. Pingback: cheap Biaxin 500mg
  2. Pingback: cialis not working
  3. Pingback: best viagra buy
  4. Pingback: blue force viagra
  5. Pingback: viagra generic
  6. Pingback: buy viagra
  7. Pingback: lasix 100mg uk
  8. Pingback: viagra for sale
  9. Pingback: buy Cialis 60 mg
  10. Pingback: ciali online
  11. Pingback: Viagra 50mg cost
  12. Pingback: viagra price
  13. Pingback: buy generic viagra
  14. Pingback: cialis buy
  15. Pingback: online casinos usa
  16. Pingback: yanira
  17. Pingback: cialis 20
  18. Pingback: viagra pills
  19. Pingback: cash payday
  20. Pingback: payday loans
  21. Pingback: viagra coupon
  22. Pingback: buy cialis
  23. Pingback: levitra price
  24. Pingback: Cialis in usa
  25. Pingback: viagra substitute
  26. Pingback: mens ed pills
  27. Pingback: ed meds online
  28. Pingback: viagra 50mg
  29. Pingback: viagra 100mg
  30. Pingback: cheap viagra
  31. Pingback: buy generic cialis
  32. Pingback: cialis for sale
  33. Pingback: viagra samples
  34. Pingback: cialis 20mg
  35. Pingback: Approved viagra
  36. Pingback: Viagra jelly
  37. Pingback: levitra vs cialis
  38. Pingback: cialis pill
  39. Pingback: viagra vs levitra
  40. Nigdy za maslem orzechowym nie przepadalam ale w tej wersji jest przepyszne. Przepis super a danie zniklo w 5 minut :)

  41. Jutro będę próbować, uwielbiam takie smaki, a może ma ktoś sprawdzony przepis na kurczaka kung pao z orzechami? Jedzone w chińskiej knajpie już kilkukrotnie próbowałam odrltworzyc przepis ale nie udało mi się w 100%

  42. Tajskie jedzenie jak najbardziej wpisuje się w mój gust smakowy. Twój kurczak jak zwykle zachwyca już samym wyglądem. Ten przepis od razu zapisuję i będę wkrótce próbować przygotować taką potrawę :)

    1. U nas w domu mamy kilka (naście) różnych posążków buddy, ze względów artystycznych oczywiście. Niesamowite jest to, że każda podobizna buddy jest uśmiechnięta :)

  43. Ja powiem tak gdy tylko zobaczyłam to danie od razu przypadło mi do gustu, no oczywiście kombinowała bym czym zastąpić orzeszki. A posążek się śmieje:)

  44. I jak tu tego nie zjeść? *-* Musi smakować oszałamiająco. Szczególnie jeśli ktoś nie może żyć bez masła orzechowego i uwielbia kurczaka (jak ja).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.