Szybkie ciasto cytrynowe

Szybkie ciasto cytrynowe z lukrem jest mięciutkie, wilgotne, delikatne w smaku, ale z kwaskowym przekąsem. Robi się je w 5 minut, czas pieczenia ok godziny, ale przygotowanie go naprawdę nie wymaga specjalnych umiejętności. Jego smak i konsystencja bardzo przypadły nam do gustu, bo nie jest za słodkie, a do tego niezwykle sprężyste, lekko mokre w środku. Mimo braku ubitych jajek, czy utartego masła, ciasto jest puszyste i zasługuje na miano – wyjątkowo udanego. Do wypróbowania, ot tak bez okazji :)


Szybkie ciasto cytrynowe

Przepis

sweet8

Forma: podłużna 10×20 cm

Składniki

  • 1 3/4 mąki pszennej (230g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (60g)
  • 1 duża cytryna (skórka i sok)
  • 1 1/4 szklanki cukru (250g)
  • 200 g masła w pokojowej temperaturze
  • 5 dużych jajek w pokojowej temperaturze

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 165 stopni. Formę posmaruj masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia, a boki oprósz mąką. W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce szybko zmiksuj masło z cukrem, następnie dodaj jajka, ponownie zmiksuj, dodaj sok i skórkę startą z cytryny, śmietanę oraz mieszankę mączną. Wszystko zmiksuj do połączenia (całość zajmie może 2-3 minuty). Ciasto przelej do formy, wygładź. Piecz 60 – 65 minut, aż góra ładnie pęknie. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Ciasto wystudź w otwartym piekarniku. Cukier puder połącz z sokiem z cytryny, tak żeby nie zostały żadne grudki. Konsystencja musi być naprawdę gęsta, jeśli nie jest dodaj więcej cukru pudru. Zimne ciasto polej gotowym lukrem.

Smacznego!

Oryginalny przepis znajdziesz tutaj.

 

ciasto cytrynowe 2

ciasto cytrynowe 3

 

Comments

comments

37 myśli na temat “Szybkie ciasto cytrynowe

    1. Oj, nie wiem w czym kłopot z tą śmietaną, dostaniesz ją wszędzie! Choćby z Piątnicy, może byc 18tka, taka do sałatek w kubku!

  1. Czy lukier należy gotować? Ja zawsze robiłam tak, że najpierw do rondelka dodawałam cukier puder a potem sok z cytryny i dopiero później polewałam na ciasto. ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.