Szybki piernik przekładany powidłami

Prosty piernik z powidłami powstał w obliczu przedprzedświątecznych ozdób w marketach, które absolutnie zaskoczyły mnie jeszcze przed 1 listopada. Nie żebym narzekała, świąteczny klimat przecież uwielbiam. Ale serio, bombki w sklepie na koniec października? Poczułam się zobligowana do zrobienia czegoś świątecznego. Skoro wszyscy grzmią o tym, jak to już teraz trzeba zrobić ciasto, na ten przecudowny piernik staropolski, to ja zdradzę Wam (w zeszyciku mamy zapisany i sprawdzony) przepis na szybki piernik, przekładany powidłami. Rzeczywiście, musi odpocząć dzień lub dwa, ale to chyba nic w porównaniu z 6 tygodniowym oczekiwaniem na ten tradycyjny piernik. Zresztą, co ja tam wiem… ja tu tylko gotuję :)


Szybki piernik przekładany powidłami

sweet8

Przepis

Forma: podłużna 24 cm

Składniki

  • 200 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 3 nieduże jajka (m)
  • 50 g miodu (1 porządna łyżka)
  • 150 g powideł śliwkowych (1/2 słoiczka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g kakao gorzkiego (1 łyżka)
  • 2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków (można zastąpić przyprawą do piernika – 2 płaskie łyżki)

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł do przełożenia (150g) *

Polewa:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki mleka

Przygotowanie

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Wmieszaj miód i powidła. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek i przyprawy (możesz użyć gotowej przyprawy do piernika). Dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas miksując. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Formę wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki oprósz mąką. Przelej masę do formy, górę lekko natnij nożem i wstaw do piekarnika na 1 h i 10 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij i wystudź. Zimne ciasto przekrój na 3 blaty, przełóż powidłami. Owiń folią i odstaw na minimum 1 dzień, a najlepiej 2. Piernik będzie z każdym dniem coraz smaczniejszy. Przed pokrojeniem na kawałki, udekoruj lukrem.

* Mój słoiczek miał dokładnie 300 g powideł.

Prosty piernik z powidłami

Prosty piernik z powidłami

Prosty piernik z powidłami

Comments

comments

26 myśli na temat “Szybki piernik przekładany powidłami

      1. trudno powiedzieć, bo słoiczek jeszcze zamknięty :D raz piernikowi śmierć, spróbuję i dam znać – w środę zamierzam upiec :)

        1. Nie może to być dżem, ale przecier/powidła, które są gęste i dość słodkie. Jeśli twój figowy jest wodnisty sugerowałabym kupienie słoiczka powideł :)

  1. Cudowne miejsce, wspaniałe , zachwycające zdjęcia, pachnące ciasta, urokliwe to wszystko co proponujesz. Zapisuję do ulubionych i zostaję na dłużej. ;))

  2. Ojej magia świąt coraz bliżej – kiedy widzę przepis na piernik, automatycznie chce się słuchać już świątecznych melodii. Bardzo smakowicie wygląda Twój piernik, koniecznie muszę go zrobić dla swoich bliskich. Dziękuję za inspirację! :)

  3. Moim zdaniem przez to szybkie wprowadzanie świątecznej oferty do sklepów, całe Święta Bożego Narodzenia tracą magię :(
    A piernik cudo! Zjadłabym :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.