Szwarcwaldzkie babeczki z niespodzianką

Szwarcwaldzkie babeczki z niespodzianką to fajna propozycja na indywidualne porcje ciasta w stylu czarnoleskim. Oczywiście nie jest to oryginalna receptura, raczej wariacja na temat ciasta szwarcwaldzkiego. W smaku są mocno czekoladowe, z lekką nutą wiśni. Na dodatek kryją w sobie niespodziankę w postaci odrobiny nutelli. Rozpusta, prawda? Znikają w mgnieniu oka. Sami sprawdźcie.


Szwarcwaldzkie babeczki z niespodzianką

sweet8

Przepis

Porcji: 12

Składniki

  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy
  • 1/4 szklanki wiśniówki lub likieru wiśniowego
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 czubata szklanka cukru (220g)
  • 1 czubata szklanka mąki (ok 160g)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru

Ponadto:

  • 12 łyżeczek nutelli
  • 12 sztuk czereśni lub wiśni

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W rondelku rozpuść masło, dodaj kawę likier oraz kakao, wszystko wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestygnięcia, następnie dodaj jajka i kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką lecz nie ubijaj. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem i sodą, dodaj cukier i sól. Na środku zrób wgłębienie, wlej w nie czekoladową miksturę i wszystko wymieszaj. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i wypełnij je do 2/3 wysokości. Piecz przez 20 minut. Wyjmij i wystudź. Z zimnych babeczek wykrój ostrą końcówką noża trójkącik ciasta. Wykrojone kawałki rozdrobnij w malakserze lub pokrusz palcami. We wgłębienie włóż po łyżeczce nutelli.

Krem:

W misie miksera umieść mascarpone i schłodzoną śmietankę. Ubij metalową końcówką uprzednio schłodzoną w lodówce. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubijaj jeszcze chwilę na niskich obrotach, aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki, zaczynając od boku, kończąc na środku. Posyp okruszkami ciasta, a na wierzch wciśnij czereśnię lub wiśnię.

Szwarcwaldzkie babeczki z niespodzianka

Szwarcwaldzkie babeczki z niespodzianka

Szwarcwaldzkie babeczki z niespodzianka

 

Comments

comments

19 myśli na temat “Szwarcwaldzkie babeczki z niespodzianką

  1. Widziałam program Dwóch kudłatych kucharzy, którzy na swojej drodze mieli Austrię. Jak dosiedli się do tortu szwarcwaldzkiego to nie mogli się od niego odczepić. Uważam, że kluczem do sukcesu tego ciasta jest fakt połączenia tzw. Brownie z wiśniami. Mamy dwa smaki przeciwstawne słodki i kwaśny. A coś takiego to zawsze jest sukces!

    1. Chciałabym poznać taką osobę, która pozostanie obojętna na tort szwarcwaldzki, szczególnie w wiedeńskiej cukierni… :) Niebo w gębie… :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.