Szarlotka z kruszonką dla leniuchów

Szarlotka z kruszonką w mojej wersji to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny do popołudniowej kawki. I tak, zrobi ją każdy, bez najmniejszych problemów, bez wałkowania, szczególnych przyrządów i wymyślnych składników. Wystarczy nawet jedna miska – dla wybitnie nielubiących zmywać. Oczywiście prawdziwy leniuch poszedłby do sklepu i kupił ciasto, ale to już kwestia przyswajalności całej tablicy Mendelejewa przez organizm. Mój woli domowe wypieki, szczególnie te pachnące cynamonem. A w szarlotkach jest coś magicznego. Nigdy nie piekę ich latem, bardzo rzadko na wiosnę, ale jesienią mam szczególną potrzebę na ten roztaczający się w domu ciepły, korzenny zapach, a później kęs za kęsem, który rozpływa się w ustach… no to wracam do ciasta…


Szarlotka z kruszonką

sweet8

Przepis

Porcji: 12

Blacha: 23×29

Składniki

Spód:

  • 325 g maki (2 i 1/2 szklanki)
  • 150 g cukru (3/4 szklanki można mniej)
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli esencji lub aromatu waniliowego

Jabłka:

  • 9 mniejszych jabłek (ok 1,3 kg)
  • 2 czubate łyżki cukru (50g)
  • 1 niepełna łyżka mąki pszennej (15 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)
  • 1 porządna łyżka cynamonu

Kruszonka:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki mąki (90 g)
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)
  • 70 g masła

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj proszek, sodę, sól i wymieszaj widelcem. Dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzyj składniki tak, by stworzyć coś w rodzaju kruszonki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto wysyp w miarę równomiernie na blachę i dociśnij dłońmi lub łyżką, żeby nie było pustych przestrzeni. Wstaw do lodówki na czas przygotowania jabłek. Obierz jabłka ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Przerzuć do miski i wymieszaj z cukrem, mąkami i cynamonem. Wyłóż na przygotowany spód. Zrób kruszonkę rozcierając składniki w dłoniach. Wysyp na jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 50 minut lub do zrumienienia. Wyjmij i wystudź. Szarlotkę podawaj z gałką lodów, obsypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem.

Lukier: 100 g cukru pudru + 3 łyżki mleka

Szarlotka z kruszonką dla leniuchów

Szarlotka z kruszonką dla leniuchów

Szarlotka z kruszonką dla leniuchów

Comments

comments

6 myśli na temat “Szarlotka z kruszonką dla leniuchów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.