Świąteczny keks, nasz ulubiony

Świąteczny keks, nasz ulubiony

Keks był zawsze jednym z najmniej ulubionych przeze mnie ciast świątecznych, ale ja od dłuższego czasu mam własna wersję, dlatego zdanie absolutnie zmieniłam. Wilgotny i tylko z tymi dodatkami, które lubię, żeby nie trzeba było niczego wydłubywać. Tak można świętować.


Świąteczny keks, nasz ulubiony

sweet8

Przepis

Blacha: podłużna 28 cm

Składniki

  • 200 g masła miękkiego
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 4 jajka m
  • 300 g mąki (2 i  1/3 szklanki)
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 100g rodzynek
  • 100 g żurawiny
  • 50 g daktyli
  • 50 dowolnych orzechów
  • 100 g mieszanki kandyzowanych owoców
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka proszku budyniowego

Polewa

  • 100 g cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki mleka

Przygotowanie

Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera, dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj aromat waniliowy. Mąkę przesiej z proszkiem i partiami dodawaj do masy maślanej, cały czas miksując.

Rodzynki z pokrojonymi daktylami i żurawiną zagotuj w wodzie z dodatkiem rumu. Podgotuj 5 minut na średnim ogniu, aż płyn lekko odparuje. Dodaj posiekane orzechy, mieszankę kandyzowanych owoców i proszek budyniowy. Szpatułką dokładnie wmieszaj owoce do ciasta.

Formę wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, resztę oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 165 stopni C. Do formy przełóż ciasto i piecz przez 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjmij z piekarnika i wystudź. Składniki na lukier dobrze wymieszaj i polej nim ciasto.

Świąteczny keks, nasz ulubiony

keksik

Świąteczny keks, nasz ulubiony

Comments

comments

12 myśli na temat “Świąteczny keks, nasz ulubiony

    1. 1 szklanka mąki ma 130 g. 2 i 1/3 szklanki mąki to 300 g. Ja wszystko mierzę zawsze taką samą szklanką, wsypując później składniki na wagę, także wszystko z pewnością jest ok. Ale podaję również ilość w g, bo szklanka szklance nierówna. Co Pani zdaniem się nie zgadza?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.