Świąteczny keks, nasz ulubiony

Świąteczny keks, nasz ulubiony

Keks był zawsze jednym z najmniej ulubionych przeze mnie ciast świątecznych, ale ja od dłuższego czasu mam własna wersję, dlatego zdanie absolutnie zmieniłam. Wilgotny i tylko z tymi dodatkami, które lubię, żeby nie trzeba było niczego wydłubywać. Tak można świętować.


Świąteczny keks, nasz ulubiony

sweet8

Przepis

Blacha: podłużna 28 cm

Składniki

  • 200 g masła miękkiego
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 4 jajka m
  • 300 g mąki (2 i  1/3 szklanki)
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 100g rodzynek
  • 100 g żurawiny
  • 50 g daktyli
  • 50 dowolnych orzechów
  • 100 g mieszanki kandyzowanych owoców
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka proszku budyniowego

Polewa

  • 100 g cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki mleka

Przygotowanie

Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera, dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj aromat waniliowy. Mąkę przesiej z proszkiem i partiami dodawaj do masy maślanej, cały czas miksując.

Rodzynki z pokrojonymi daktylami i żurawiną zagotuj w wodzie z dodatkiem rumu. Podgotuj 5 minut na średnim ogniu, aż płyn lekko odparuje. Dodaj posiekane orzechy, mieszankę kandyzowanych owoców i proszek budyniowy. Szpatułką dokładnie wmieszaj owoce do ciasta.

Formę wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, resztę oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 165 stopni C. Do formy przełóż ciasto i piecz przez 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjmij z piekarnika i wystudź. Składniki na lukier dobrze wymieszaj i polej nim ciasto.

Świąteczny keks, nasz ulubiony

keksik

Świąteczny keks, nasz ulubiony

Comments

comments

162 myśli na temat “Świąteczny keks, nasz ulubiony

  1. Pingback: clozaril generic
  2. Pingback: term paper writers
  3. Pingback: assignment helper
  4. Pingback: buy essay online
  5. Pingback: rhine inc viagra
  6. Pingback: sildenafil 120
  7. Pingback: cbd oil amazon
  8. Pingback: cbd oil for pain
  9. Pingback: viagra pill cost
  10. Pingback: i need viagra
  11. Pingback: usa payday loans
  12. Pingback: payday loans utah
  13. Pingback: usaa car insurance
  14. Pingback: viagra 90 pills
  15. Pingback: insurance for cars
  16. Pingback: red dog casino
  17. Pingback: slot games online
  18. Pingback: online casinos usa
  19. Pingback: pala casino online
  20. Pingback: real money casino
  21. Pingback: celebrex canada
  22. Pingback: ceftin otc
  23. Pingback: ceclor otc
  24. Pingback: catapres 100mcg uk
  25. Pingback: Biaxin 250mg otc
  26. Pingback: atarax 10mg canada
  27. Pingback: cialis one a day
  28. Pingback: amaryl 2mg price
  29. Pingback: otc viagra
  30. Pingback: viagra substitute
  31. Pingback: levitra 40mg usa
  32. Pingback: Cialis 60 mg price
  33. Pingback: cialis price
  34. Pingback: Viagra 25 mg usa
  35. Pingback: buy Viagra 100mg
  36. Pingback: cialis buy online
  37. Pingback: http://droga5.net/
  38. Pingback: buy cialis 20mg
  39. Pingback: buy viagra 100mg
  40. Pingback: buy chloroquine
  41. Pingback: buy careprost
  42. Pingback: cheap viagra
  43. Pingback: buy ciprofloxacin
  44. Pingback: albuterol inhaler
    1. 1 szklanka mąki ma 130 g. 2 i 1/3 szklanki mąki to 300 g. Ja wszystko mierzę zawsze taką samą szklanką, wsypując później składniki na wagę, także wszystko z pewnością jest ok. Ale podaję również ilość w g, bo szklanka szklance nierówna. Co Pani zdaniem się nie zgadza?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.